Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – Η Κάριτας Ελλάς στηρίζει την εκστρατεία «We are a Welcoming Europe”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου, η Κάριτας Ελλάς προσκαλεί όλους τους εργαζόμενους και εθελοντές να υπογράψουν την έκκληση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (Υπόγραψε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών Τώρα) στο πλαίσιο της εκστρατείας We are a Welcoming Europe” και να καλέσουν άλλους 5 ανθρώπους να κάνουν το ίδιο.

Στα μισά κράτη-μέλη της ΕΕ ενδέχεται να τιμωρηθείς ή να πληρώσεις πρόστιμο επειδή βοήθησες κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη. Η προσφορά τροφής ή μεταφοράς, η αγορά ενός εισιτηρίου τρένου ή η διάσωση μίας οικογένειας από πνιγμό, μπορεί να είναι αρκετά για να σου επιβληθεί πρόστιμο ή να συλληφθείς. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που αποκαλούνται «διακινητές» επειδή προσφέρουν βοήθεια.

Κι όλα αυτά γιατί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν κάνει διάκριση μεταξύ της λαθρεμπορίας, της εμπορίας ανθρώπων και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να προχωρήσει στην αναθεώρηση του νόμου, είμαστε εμείς, οι Ευρωπαίοι πολίτες, που θα το κάνουμε. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε! Όλοι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να βοηθάμε όσους βρίσκονται σε ανάγκη, γιατί «Ευρώπη» είναι πάνω απ’ όλα η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η ανθρωπιά μας.

Γι’ αυτό η Κάριτας Ελλάς συμμετέχει στην εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, αναλαμβάνοντας δράση και διεκδικώντας το αυτονόητο. Καλούμε όλους εσάς να υπογράψετε την έκκληση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών και να καλέσετε με τη σειρά σας, κάθε ένας από εσάς, άλλους 5 ανθρώπους να υπογράψουν.

Ως Κάριτας Ελλάς, ενώσαμε δυνάμεις και ξεκινήσαμε την πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών: Θέλουμε να αποκτήσουμε μια Ευρώπη φιλόξενη (#WelcomingEurope) και να κερδίσουμε πίσω το δικαίωμά μας να προσφέρουμε βοήθεια. Με αυτή την πρωτοβουλία άμεσης δημοκρατίας, ασκούμε πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο να ακούσουν τα αιτήματά μας. Παράλληλα, εντάσσουμε τη δράση αυτή στο πλαίσιο της καμπάνιας της Κάριτας Ευρώπης #sharejourney που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017. Άλλωστε και ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, κηρύσσοντας την έναρξη της εκστρατείας Share The Journey (#ShareJourney) είχε κάνει λόγο για την κουλτούρα της συνάντησης, της συνύπαρξης, της αγάπης…