Δράσεις
Γνωστοί συγγραφείς παιδικών βιβλίων αφηγούνται ιστορίες
Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ελένη Γερουλάνου αφηγήθηκαν τις ιστορίες των βιβλίων τους στα παιδιά του Κοινωνικού Κέντρου της Κάριτας Ελλάς στην Πλατεία Βάθης

Οι συγγραφείς Αντώνης Παπαθεοδούλου και Ελένη Γερουλάνου επισκέφτηκαν την Παρασκευή 11 Μαΐου το Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στην Πλατεία Βάθης, για να αφηγηθούν στους μαθητές της ενισχυτικής διδασκαλίας, τα παιδικά τους βιβλία εμπλουτίζοντας την παρουσίασή τους με δημιουργικές δραστηριότητες.

Ο κ. Αντώνης Παπαθεοδούλου αφηγήθηκε το βιβλίο «Οι καλοί και η κακοί πειρατές» και τα παιδιά συμμετείχαν διαδραστικά στην αφήγηση δίνοντας ιδέες για τη συνέχιση της πλοκής, για τη μουσική και τις αθλητικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη σκηνή του βιβλίου. Στο τέλος της ιστορίας, τα παιδιά έγιναν πειρατές δημιουργώντας το δικό τους σπαθί με εφημερίδα.

Στη συνέχεια η κ. Ελένη Γερουλάνου αφηγήθηκε και παρουσίασε στα παιδιά το βιβλίο της με τίτλο «ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα».

Το πάντρεμα της Κυκλαδικής τέχνης με τα συναισθήματα αποτέλεσε τον κορμό ολόκληρης της αφήγησης. Τα παιδιά ανακάλυψαν τμήματα των Κυκλαδικών γλυπτών μέσα από τις αισθήσεις καθώς αναζήτησαν και βρήκαν τον κρυμμένο θησαυρό, μικρά αγάλματα Κυκλαδίτικης Τέχνης θαμμένα μέσα σε άμμο.

Ακολούθησε δραστηριότητα σχετικά με τα συναισθήματα, όπου τα παιδιά πάνω σε πλαστικοποιημένα αγαλματίδια Κυκλαδικής Τέχνης ζωγράφιζαν διαφορετικά συναισθήματα όπως λύπη, θυμό, χαρά. Στο τέλος, τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους σουπλά (sous-plat), ζωγραφίζοντας το γλάρο-ήρωα της ιστορίας σε χαρτί που στο τέλος πλαστικοποιήθηκε.

Όταν οι πολιτισμοί παντρεύονται με παιδικές φωνές και παιχνίδι, τα αγάλματα και τα σκίτσα αποκτούν ζωή και τα συναισθήματα που μόνο τα παιδιά ξέρουν να εκφράζουν με τόσο αγνό τρόπο, γίνονται πηγή έμπνευσης και ζωοποιός δύναμη για εμάς.

Eυχαριστούμε θερμά τους αξιόλογους συγγραφείς και φίλους μας, κ. Ελένη Γερουλάνου και κ. Αντώνη Παπαθεοδούλου, για τη γενναιόδωρη παρουσία τους.

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα

Με οδηγό τα Κυκλαδικά Είδωλα

Ελένη Γερουλάνου

Ένας απρόσμενος φτερωτός επισκέπτης, ο Νικηφόρος, τρυπώνει στο Μουσείο, ταυτίζεται με τον αναγνώστη και βλέπει τα ειδώλια με τα μάτια της καρδιάς. Μας συντροφεύει σε όλο το βιβλίο, μας ξεναγεί στις σελίδες και αισθάνεται μαζί με τους φίλους του, τα ειδώλια. Είκοσι οκτώ εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αποτελούν τον οδηγό του Νικηφόρου στον κόσμο των συναισθημάτων.
Το βιβλίο βοηθάει τα παιδιά να μιλήσουν για καταστάσεις και πράγματα που τα κάνουν να είναι χαρούμενα, λυπημένα, φοβισμένα, θυμωμένα, ευτυχισμένα… Τα παιδιά επεξεργάζονται ποικίλα συναισθήματα και αντιδράσεις, με στόχο να γνωρίσουν έτσι περισσότερο τον εαυτό τους και τους γύρω τους.

Οι καλοί και οι κακοί πειρατές

Αντώνης Παπαθεοδούλου

Ένα πειρατικό βιβλίο με πολύ χιούμορ, όπου οι κακοί πειρατές φοβερίζουν σε κάθε σελίδα τους καλούς, οι οποίοι όμως κρατούν την ψυχραιμία τους και δεν τρομάζουν!
Αστείο, παιχνιδιάρικο και πολύχρωμο, με την εικονογράφηση να δένει ευρηματικά με το παιχνιδιάρικα στιχάκια, δείχνει με ωραίο τρόπο στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν θετικά κάθε λογής «κακούς».
Εναλλακτικά βέβαια, μπορούν απλώς να το διαβάσουν και να σκάσουν στα γέλια!

Κοινωνικό Κέντρο Κάριτας Ελλάς, Ταρέλλα 3 Αθήνα, τηλ. 210-5225659
Πρόγραμμα: «Κοινωνικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Στήριξης διαβίωσης ευάλωτων προσφύγων, μεταναστών και Ελλήνων»

Well-known authors of children’s books narrate stories to the children of the Social Spot of Caritas Hellas

On Friday, May 11, the authors Anthony Papatheodoulou and Eleni Geroulanou visited the Social Center of Caritas Hellas in Plateia Vathis, and narrated their books to the children that attend support homework classes, enriching their presentation with creative activities.

Mr Antonis Papatheodoulou narrated his book titled «The Good and the Bad Pirates» and the children participated interactively in the narrative giving ideas for the continuation of the plot, for the music and activities related to each book scene.

At the end of the story, the children became pirates creating their own sword with a newspaper.

Then Ms Eleni Geroulanou narrated and presented to the children her book titled «Nikephoros discovers emotions».

The combination of Cycladic art with emotions was the trunk of the whole narrative. Children discovered parts of Cycladic sculptures through the senses as sought and found the hidden treasure, small statues of Cycladic Art buried in sand.

An emotion-based activity followed where the children drew different emotions like sadness, anger, joy, onto plasticized statuettes of Cycladic Art.

In the end, the children made their own trivet (sous-plat), painting the gull-hero of history on a paper that in the end was plasticized.

When the cultures marry with the children’s voices and play, the statues and the drawings get alive and the feelings that only children know to express in such a pure way become a source of inspiration and a life force for all of us.

We warmly want to thank the distinguished authors and friends, Ms Eleni Geroulanou and Mr Antonis Papatheodoulou for their generous presence.

Caritas Hellas Social Spot, Tarella 3, Athens tel. 2105225659
Program: “Social Services and Livelihood Support to Vulnerable Refugees, Migrants and Greeks”