Δράσεις
Η θεατρική ομάδα της Κάριτας Ελλάς είδε «Δεσποινίς Τζούλια»

Τη δημοφιλή παράσταση «Δεσποινίς Τζούλια» παρακολούθησε η θεατρική ομάδα του Κοινωνικού Κέντρου της Κάριτας Ελλάς στον Νέο Κόσμο στο γειτονικό Θέατρο ΠΚ.

Πρόκειται για το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε μετάφραση Δήμητρας Ζακυνθηνού και σκηνοθεσία Εμμάνουελ Μανιού, με τους Έλενα Θωμοπούλου, Νικόλα Μακρή και Βαλίσια Βύζα.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ μοιάζει να ξεπερνάει το έργο του. Είναι από εκείνες τις μεγαλοφυΐες που φαίνονται ασύντακτες, γιατί δε χωράνε σε κανένα πλαίσιο, σε κανένα σύστημα, σε καμιά καθιερωμένη μορφή. Η «Δεσποινίς Τζούλια» κατέχει μια θέση εντελώς ξεχωριστή στην παραγωγή του Στρίντμπεργκ. Με το δράμα του αυτό έκανε ένα αποφασιστικό και πολυσήμαντο βήμα. Ο ίδιος εκθέτει τη θεωρία του περί δράματος. Το κλασικό έργο του, πιο διαχρονικό από ποτέ, αναγεννιέται σε μία έπαυλη, στα υπόγεια του υπηρετικού προσωπικού, ανάμεσα σε έργα τέχνης και ρετρό μουσικές του 1950. Στην οικογενειακή έπαυλη, στην αγγλική εξοχή, η δεσποινίς Τζούλια  φλερτάρει με τη φωτιά και προκαλεί τον υπηρέτη Ζαν σε ένα παιχνίδι ρόλων και αποκαλύψεων. Η Τζούλια και ο Ζαν, καταδικασμένα διχασμένοι, ζουν την ιστορία τους με πάθος και ουτοπισμό γνωρίζοντας ότι το πρωινό φως θα φέρει την αλήθεια.

Η «ματιά» του Εμμάνουελ Μανιού, μας οδηγεί να ανακαλύψουμε τη σκηνοθεσία  μέσω ευφάνταστων λεπτομερειών με ρετρό μουσικές και αισθητική της δεκαετίας του 1950. Ένα επιτελείο νέων και δημιουργικών ατόμων συμβάλλει στο να μας παρουσιάσουν πώς η πάλη των τάξεων, η μάχη των φύλων, οι ακλόνητες ηθικές αξίες και ένας σκουριασμένος καθωσπρεπισμός, οδηγούν στη φωτιά…

Η θεατρική ομάδα της Κάριτας Ελλάς

Η θεατρική ομάδα, αποτελούμενη από 17 έφηβους από το Αφγανιστάν και το Ιράν, δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στο Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στον Νέο Κόσμο.

Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται με στόχο, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τις τεχνικές του θεάτρου και τους αυτοσχεδιασμούς,  να «ανέβει» μία θεατρική παράσταση μετά το πέρας του σεμιναριακού κύκλου, τον Μάιο του 2018. Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Τρίτη από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα.

Η ιδέα ξεκίνησε από τον Διερμηνέα της Κάριτας Ελλάς Αlizada Mustafa από το Αφγανιστάν, ο οποίος κατοικεί στην Ελλάδα τα τελευταία 11 χρόνια, έχει σπουδάσει υποκριτική και ασχολείται με το θέατρο τα τελευταία 7 χρόνια. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές.

Φωτογραφίες: Johan Mirzai