Η Ελλάδα της κρίσης και της προσφυγιάς σε κλοιό χιονιά

by caritas-hellas Ιανουάριος 24, 2017 16:03

Η Ελλάδα της κρίσης και της προσφυγιάς σε κλοιό χιονιά

Η χειμερινή περίοδος τονίζει ακόμη περισσότερο την ευάλωτη κατάσταση των συνανθρώπων μας  που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Αυτό το χειμώνα, οι δυσκολίες είναι ακόμη πιο έντονες, εφόσον έχει πληγεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά και διότι στους συμπολίτες μας που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, έχουν προστεθεί και οι χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών.

Σε ανακοίνωσή της προς το διεθνές δίκτυο Κάριτας, η διευθύντρια της Κάριτας Ελλάς, Μαρία Αλβέρτη αναφέρει συγκεκριμένα: "Στη βόρεια Ελλάδα, οι θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν  ήδη από το Δεκέμβριο. Ήταν και συνεχίζουν να είναι πραγματικά πολύ αντίξοες οι συνθήκες εκεί. Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες μένουν σε προκατασκευασμένες δομές ή σε απλές σκηνές, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ζεστά εκεί. Μερικοί άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία και καταφύγια, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό".

Αυτό που βιώσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες και που ελλοχεύει ο φόβος ότι θα επαναληφθεί σύντομα, ήταν μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση για όλους. Πολλά χωριά αποκλείστηκαν από το χιονιά, δεν υπήρξε τρεχούμενο νερό λόγω των παγωμένων σωληνώσεων, και οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος ήταν συχνές και πολύωρες. Συχνή ήταν και η ιδιαίτερα επικίνδυνη  χρήση οποιουδήποτε εύφλεκτου υλικού μπορεί να συνεισφέρει στην ψευδαίσθηση της ζεστασιάς.

Η Κάριτας Ελλάς, κατά τα τελευταία έτη, ανέπτυξε προγράμματα μηνιαίας στήριξης των νοικοκυριών που έχουν πληγεί από τις βαριές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Από το 2014 με το πρόγραμμα «Ελπίς», σε συνέχεια με το πρόγραμμα «Εστία» και σήμερα με το πρόγραμμα «Αγαπώ & Προσφέρω», εξυπηρετούνται πάνω από 650 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Οι παροχές και το οικονομικό βοήθημα ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες.

Επίσης, έχοντας ενεργή παρουσία μέσα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων, τόσο στην Λέσβο όσο και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η Κάριτας Ελλάς προσπαθεί να καλύψει όλο και περισσότερες ανάγκες προσφύγων και μεταναστών, καθώς επίσης, να παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Συνολικά 1.250 είναι τα άτομα που φιλοξενούνται στις δομές που έχει νοικιάσει η Κάριτας ώστε να εγκατασταθούν ευάλωτες οικογένειες.

Το δίκτυο της Κάριτας στον κόσμο είναι συνεχώς σε διαδικασία εύρεσης των καλύτερων τρόπων υποστήριξης όλων των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.