Η θέση της Κάριτας Ελλάς για τα φαινόμενα προσηλυτισμού στα camps μεταναστών

by caritas-hellas Μάιος 05, 2017 14:26
Με αφορμή κρούσματα προσηλυτισμού που παρατηρήθηκαν στις προσωρινές δομές διαμονής προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στη βόρεια Ελλάδα, η Κάριτας Ελλάς καταδικάζει κάθε μορφή πίεσης και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, εκφράζει για άλλη μία φορά την υποστήριξή της στην ελευθερία της συνείδησης και υπενθυμίζει την θέση του Ποντιφικού Συμβουλίου για την ποιμαντική φροντίδα των μεταναστών:

«Όλοι οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα σε ένα είδος βοήθειας που περιλαμβάνει και τις πνευματικές τους ανάγκες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας χορήγησης ασύλου, διαμένοντας σε δομή φιλοξενίας, και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης στη χώρα υποδοχής.

Έτσι, μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να παλεύουν στον σκληρό τους αγώνα και να αναδεικνύουν τη δική τους θρησκευτικότητα. Συνεπώς, οι λειτουργοί διαφορετικών θρησκειών πρέπει να έχουν πλήρη ελευθερία να συναντώνται με πρόσφυγες, να ζουν μαζί τους και να τους προσφέρουν επαρκή βοήθεια.

Ωστόσο, η Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της για όλες τις μορφές προσηλυτισμού μεταξύ των προσφύγων, που εκμεταλλεύονται την ευάλωτη κατάστασή τους.

Η Εκκλησία υποστηρίζει την ελευθερία της συνείδησης ακόμη και στις δυσκολίες της εξορίας».