Μήνυμα της Caritas Europa για τη Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας

by caritas-hellas Μάιος 15, 2017 15:45
Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας εξέδωσε η Caritas Europa, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν υπ’ όψη τους το ρόλο της οικογένειας ως κομβικού πυλώνα για βιώσιμα κοινωνικά μοντέλα, ενώ υπενθυμίζει τη σημασία της προστασίας της οικογενειακής ζωής:

Η Caritas Europa υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, τη σημασία της προστασίας της οικογενειακής ζωής. Η Οικογένεια έχει κεντρικό ρόλο σε κάθε βιώσιμο κοινωνικό μοντέλο ενσωμάτωσης, αφού δημιουργεί και διασφαλίζει ευημερία στις κοινωνίες μας.

Στην πρόσφατη δημοσίευσή της «Η Κοινωνική Δικαιοσύνη και η Ισότητα είναι εφικτές στην Ευρώπη!» (Social Justice and Equality in Europe is possible), η Caritas Europa αναγνωρίζει την οικογένεια ως έναν από τους τρεις πυλώνες βιώσιμων κοινωνικών μοντέλων ενσωμάτωσης.  Η επένδυση στο θεσμό της οικογένειας, συνεπώς, πρέπει να είναι θεμελιώδης προτεραιότητα για όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να διασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη και τα συστήματα βιώσιμης κοινωνικής προστασίας.

«Είμαι 55 ετών και άνεργος. Εργαζόμουν επί δεκαετίες, και έως το 2012, ως εργάτης σε εργοστάσιο χαρτοτεχνίας, το οποίο έκλεισε οριστικά εξαιτίας της κρίσης. Έκτοτε παραμένω άνεργος, καθώς, λόγω ηλικίας, αδυνατώ να βρω εργασία, ενώ δεν μπορώ να συνταξιοδοτηθώ γιατί δεν πληρώ το κατώτατο όριο ηλικίας και δεν διαθέτω τα απαραίτητα ένσημα.

Η σύζυγός μου υποφέρει από καρδιαγγειακά νοσήματα και ψυχική διαταραχή κατά τα τελευταία δύο έτη και δεν βγαίνει από το σπίτι. Διαμένουμε σε ιδιόκτητη οικία, την οποία αγοράσαμε το 2007 με στεγαστικό δάνειο. Το σπίτι έχει ενταχθεί σε ρύθμιση και από μέρα σε μέρα κινδυνεύει να βγει σε πλειστηριασμό. Ο γιος μου είναι διαζευγμένος με δύο ανήλικα παιδιά, εργάζεται δύο φορές την εβδομάδα και μένει μαζί μας. Αυτό είναι το μοναδικό εισόδημα του νοικοκυριού μας» λέει ο κ. Α.

Η οικογένεια του κ. Α. διαβιεί στην Αθήνα κάτω από τα όρια της φτώχιας, ενώ έχει αναφερθεί ότι τρέφεται πολύ συχνά από προϊόντα που βρίσκονται σε κάδους απορριμμάτων. Δεν υπάρχει περαιτέρω υποστηρικτικό περιβάλλον ούτε άλλη οικονομική ενίσχυση πέραν των τοπικών ενοριών, ορθόδοξων και καθολικών.

Η Κάριτας στηρίζει όσο το δυνατόν πιο συστηματικά την οικογένεια τα τελευταία δύο έτη, με πακέτα τροφίμων και ρουχισμό και, από τον Ιανουάριο 2016, με την κάλυψη μέρους των λογαριασμών ΔΕΚΟ και του κόστους των φαρμάκων.

Εκατομμύρια άνθρωποι, όπως ο κ. Α., σε όλη την Ευρώπη παλεύουν σήμερα για τις οικογένειές τους. Η κατάστασή τους περιγράφεται στα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου προς τους Ευρωπαίους Ηγέτες κατά τον εορτασμό της 50ής επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης: «Η Ευρώπη βρίσκει νέα ελπίδα όταν […] επενδύει στην οικογένεια. […] Όταν καθιστά δυνατή την απόκτηση παιδιών χωρίς τον φόβο ότι δεν θα μπορούν οι γονείς να τα στηρίξουν».

Το άρθρο 16 της αναθεωρημένης Κοινωνικής Χάρτας του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγνωρίζει τη θεμελιώδη θέση της οικογένειας στις κοινωνίες και το ότι η επένδυση στο θεσμό της οικογένειας θα συμβάλει, επίσης, και στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (από τον 1ο μέχρι τον 5ο), που σχετίζονται με την εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, με τη διά βίου διασφάλιση της ζωής και των εκπαιδευτικών ευκαιριών, όπως επίσης και με την επίτευξη ισότητας γυναικών – ανδρών.

«Η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διευκολύνει το συσχετισμό εργασιακών και γονεϊκών ευθυνών, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα το οποίο αναγνωρίζει την αξία της οικογένειας στην κοινωνία. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να εξετάσουν τη συγκεκριμένη πρόταση γιατί θα συμβάλει στην ενίσχυση της ισότητας ανάμεσα στη μητέρα και στον πατέρα, και θα διευκολύνει την οικογένεια, προσφέροντας στα παιδιά μια καλή αρχή στη ζωή τους» σημειώνει ο Jorge Nuno Mayer, Γενικός Γραμματέας της Caritas Europa.

Σημειώσεις:
Η Διεθνής Ημέρα Οικογενειών τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Η μέρα ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1993 και αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στις οικογένειες. Η Διεθνής Ημέρα αποτελεί ευκαιρία για ενημέρωση σχετικά με θέματα που σχετίζονται με την Οικογένεια και για εμπλουτισμό των γνώσεων ως προς τις κοινωνικές, οικονομικές και δημογραφικές διαδικασίες που την επηρεάζουν.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια οδηγία ως προς την ισορροπία εργασίας – ζωής για γονείς και κηδεμόνες (COM(2017)253)
Ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου στους Αρχηγούς Κρατών της ΕΕ στις 25 Μαρτίου 2017.
Άρθρο 16 της Αναθεωρημένης Κοινωνικής Χάρτας του Συμβουλίου της Ευρώπης http://www.coe.int/en/web/conventions/full-list/-/conventions/rms/090000... \
Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/
Κατά την άποψη της Caritas Europa ένα βιώσιμο κοινωνικό μοντέλο ενσωμάτωσης προβλέπει κοινωνική πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση αν βασίζεται στους ακόλουθους τρεις πυλώνες:
 - Η οικογένεια ως ζωτικό κύτταρο της κοινωνίας και πρωταρχικό δίκτυ ασφαλείας
 - Αναγνώριση από τις αγορές εργασίας της αξίας της εργασίας και την συμβολή των ανθρώπων στην κοινωνία
 - Συστήματα κοινωνικής προστασίας ως υγιή κοινωνική επένδυση (περιγράφεται στην δημοσίευση «Η Κοινωνική Δικαιοσύνη και η Ισότητα είναι εφικτές στην Ευρώπη!» - www.caritascares.eu