"Οι μετανάστες κάνουν την Ευρώπη ισχυρότερη" Κάριτας Ευρώπης

by caritas-hellas Ιανουάριος 27, 2017 14:22

Η ενδυνάμωση των μεταναστών είναι θεμελιώδης για τη θετική ενσωμάτωσή τους

Στις 25 Ιανουαρίου 2017, η Κάριτας Ευρώπης παρουσίασε στην επιτροπή ακραίας φτώχιας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και σε αντιπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρόσφατη έκδοση στην ενσωμάτωση των μεταναστών «Καλωσορίσατε Μετανάστες γιατί κάνετε την Ευρώπη πιο δυνατή». Το είπαμε καθαρά και δυνατά: η ενσωμάτωση αφορά στην ενδυνάμωση των μεταναστών στις κοινότητες υποδοχής. Η ενσωμάτωσή τους αφορά στο να κάνουμε τη συνάντησή τους μια επιτυχημένη ιστορία γι’ αυτούς και για την Ευρώπη.

Η Κάριτας διευκολύνει αυτές τις συναντήσεις σε όλη την Ευρώπη μέσω διάφορων εξαιρετικών προγραμμάτων. Στην προαναφερθείσα έκδοση, παρουσιάζουμε 21 καλές πρακτικές από 13 χώρες της Ευρώπης. Από τη Βουλγαρία ως την Πορτογαλία, από τη Λιθουανία ως την Ελλάδα, η Κάριτας εργάζεται παντού στην Ευρώπη για να μετατρέψει την ενσωμάτωση σε μια όμορφη ιστορία: μια ιστορία ανθρώπων που βοηθούν ανθρώπους.

Αυτά τα προγράμματα κίνησαν το ενδιαφέρον μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ακολουθούν μερικές δηλώσεις από τη χθεσινή παρουσίαση:

Εκτιμώ το έργο ένταξης της Κάριτας γιατί δεν αρνούνται ότι η μετανάστευση και η ενσωμάτωση είναι δύσκολα ζητήματα. Δεν προτείνουν ψευδαισθήσεις αλλά λύσεις βασισμένες στην πραγματικότητα των ίδιων των ανθρώπων. Ακούνε προσεκτικά αυτούς που εργάζονται με τους μετανάστες και τους ίδιους τους μετανάστες και εφευρίσκουν πρωτοπόρα και επιτυχή προγράμματα ενσωμάτωσης που στηρίζονται πλήρως στην ενδυνάμωση των λαών,” είπε η Ευρωβουλευτής Sylvie Goulard (ALDE), Πρόεδος της επιτροπής ακραίας φτώχιας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το έργο της Κάριτας και εκδόσεις όπως η έκθεση «Καλωσορίσατε» μας βοηθά να κοιτάμε με κριτικό μάτι τις δράσεις που παίρνουμε όσον αφορά στην ενσωμάτωση. Και, συγκεκριμένα τώρα, που η Επιτροπή ετοιμάζεται να δημοσιεύσει το Πλάνο Δράσης για την Ενσωμάτωση”, είπε η Agnese Papadia, ειδικός σε θέματα ενσωμάτωσης στη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Ασύλου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ενδυναμώνοντας τους μετανάστες στις κοινότητες υποδοχής είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε αειφόρο ένταξη. Θεωρούμε, επίσης, ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος για να ανατρέψουμε τη σημερινή αρνητική στάση προς τους μετανάστες και να αποτρέψουμε την ξενοφοβία. Η αναγνώριση ότι το δικό μας έργο ένταξης που παρουσιάστηκε χτες είναι καλό για την Ευρώπη και για τον καθένα / καθεμιά που υποφέρει απ’ αυτό που ο Πάπας Φραγκίσκος ονομάζει η παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας.

Κατεβάστε "Welcome - Migrants make Europe stronger". Διατίθεται στα EnglishFrench και German

Πηγή Caritas Europa