«ΜΑΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΗΤΕΡΑ» - Συναυλία αφιερωμένη στη Γιορτή της Μητέρας

by caritas-athens Απρίλιος 24, 2017 12:54

Συναυλία χορωδιακής θρησκευτικής μουσικής, αφιερωμένη στη Μητέρα Όλων μας, την Παναγία, αλλά και σε κάθε γυναίκα που φέρνει στον κόσμο την ανθρώπινη ζωή, διοργανώνει η Κάριτας Αθήνας στην Ενορία του Αγίου Παύλου Πειραιά (Φίλωνος 23), την Κυριακή 14 Μαΐου και ώρα 19.30.

Συμμετέχει η Χορωδία της Ενορίας Αγίου Παύλου, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Βενιέρη και το Θρησκευτικό Χορωδιακό Σύνολο Manus Apertae, υπό τη διεύθυνση του Σέργιου Γιώτη.

Έκτακτη συμμετοχή: Κατερίνα Κρασσά (soprano) και π. Giulio Gramegna, εφημέριος του Αγίου Φραγκίσκου (εκκλησιαστικό όργανο).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η προσφορά σε βρεφικό γάλα θα είναι πολύτιμη για τις ανάγκες του Τομέα Προσφυγικού Έργου της Οργάνωσης.

Γιορτή της Μητέρας

Η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε με την σημερινή της μορφή στις ΗΠΑ κατά τις αρχές του 20ου αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα γυναικών, που είχε ως σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στη μάνα και τη μητρότητα.

Εμπνευστής φέρεται να είναι η Anna Marie Jarvis, η οποία διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα «Mothers Friendships Day» και συναντήσεις με το όνομα «Mothers Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Μετά τον θάνατο της δικής μητέρας το 1905, προσπάθησε να καθιερώσει έναν εορτασμό «στο πρόσωπο που κάνει τα περισσότερα πράγματα για τον καθένα», όπως έλεγε. Η επιθυμία της έγινε πραγματικότητα πέντε χρόνια αργότερα, όταν η πολιτεία καταγωγής της, Βιρτζίνια, αναγνώρισε την ημέρα ως επίσημη γιορτή και ακολούθησαν και άλλες πολιτείες.

Ωστόσο, οι πρώτες αναφορές στη Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού, λατρευόταν ως η υπέρτατη θεότητα, καθώς ήταν η προσωποποίηση της φύσης, γιατί  γεννούσε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια η λατρεία περνά στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου, μητέρα του Δία και του Ποσειδώνα, που εθεωρείτο η "Μητέρα των θεών", καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Κατά μια άλλη άποψη, ο εορτασμός σχετιζόταν με την Κυβέλη, μητέρα θεών και ανθρώπων, ή με τα αντίστοιχα Ιλάρια στην αρχαία Ρώμη.

Στην Ελλάδα η Γιορτή της Μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Παρόλα αυτά το 1929 ξεκίνησε ο παράλληλος εορτασμός της με την δυτικόφερτη συνήθεια και μόλις την δεκαετία του 1960, ο θρησκευτικός εορτασμός ατόνησε ενισχύοντας αυτόν που καθιερώθηκε κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Date:
Δευτέρα, Απρίλιος 24, 2017 - 12:45