Αναγνώσματα της ημέρας - Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Σχόλιο της ημέρας

Από την Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας
§ 1427-1432

«Έκτοτε ο Ιησούς άρχισε να κηρύττει και να λέει: Μεταστραφείτε, διότι η Βασιλεία των ουρανών είναι κοντά» (Μτ.4,17)

Ο Ιησούς καλεί στη μεταστροφή. Αυτό το κάλεσμα είναι ένα ουσιαστικό μέρος της αναγγελίας της Βασιλείας : «Οι χρόνοι ολοκληρώθηκαν και το Βασίλειο του Θεού είναι κοντά, μετανοείτε και πιστεύετε στο Ευαγγέλιο» (Μκ.1, 15). Στο κήρυγμα της Εκκλησίας το κάλεσμα αυτό απευθύνεται κατά κύριο λόγο σ’ αυτούς που δεν γνωρίζουν ακόμη το Χριστό και το Ευαγγέλιό του. Γι’ αυτό το βάπτισμα είναι ο κύριος χώρος της πρώτης και θεμελιακής μεταστροφής …

Και όμως το κάλεσμα του Χριστού συνεχίζει να αντηχεί στη ζωή των χριστιανών. Η δεύτερη αυτή μεταστροφή είναι ένα συνεχές έργο για όλη την Εκκλησία, η οποία «περικλείει αμαρτωλούς στα σπλάχνα της» και η οποία « είναι ταυτόχρονα αγία και καλεσμένη να εξαγνίζεται, και η οποία συνεχίζει ασταμάτητα την προσπάθεια μετανοίας της και ανανέωσή της» (Β΄ Βατικανή Φως των Εθνών 8). Η προσπάθεια αυτή μεταστροφής δεν είναι έργο μόνο ανθρώπινο. Είναι έργο «της μετανοημένης καρδιάς»(Ψ.50,19) η οποία ελκύεται και τίθεται σε κίνηση από τη χάρη να ανταποκριθεί στην ευσπλαχνική αγάπη του Θεού, ο οποίος μας αγάπησε πρώτος.

Η καρδιά του ανθρώπου είναι βαριά και σκληρή. Είναι αναγκαίο ο Θεός να δώσει στον άνθρωπο μια καρδιά νέα (Ιεζ.36,26 …). Η μεταστροφή είναι πριν απ’ όλα έργο της χάρης του Θεού, ο οποίος κάνει τις καρδιές μας να στραφούν προς αυτόν : «Μετάστρεψέ μας, Κύριε, και θα μεταστραφούμε»(Θρ. 5,21). Ο Θεός δίνει τη δύναμη να κάνουμε μια νέα αρχή. Είναι ανακαλύπτοντας το μεγαλείο της αγάπης του Θεού, που η καρδιά μας κλονίζεται από την ασκήμια και το βάρος της αμαρτίας και που αρχίζει να φοβάται να προσβάλλει το Θεό με την αμαρτία και να απομακρυνθεί από Αυτόν. Η καρδιά του ανθρώπου μεταστρέφεται «κοιτάζοντας προς Εκείνον που οι μαρτίες διαπέρασαν» ( βλ. Ζαχ.12,10 και Ιω.19,37).

Αναγνώσματα της ημέρας

Τρίτη της 15ης εβδομ. της κοινής περιόδου του έτους

Βιβλίο της Εξόδου 2,1-15a.
Εκείνη την εποχή, ένας άντρας από την φυλή Λευί πήρε για σύζυγο μια κοπέλα, επίσης από τη φυλή Λευί.
Η γυναίκα έμεινε έγκυος και γέννησε αγόρι. Όταν είδε πόσο ωραίο ήταν το παιδί, το έκρυψε για τρεις μήνες.
Δεν ήταν όμως δυνατό να το κρύβει περισσότερο. Πήρε λοιπόν ένα καλάθι από πάπυρο, το άλειψε με πίσσα, έβαλε μέσα το παιδί και το άφησε στις καλαμιές, στις όχθες του Νείλου.
Έβαλε και την αδερφή του παιδιού να παρακολουθεί από μακριά τι θα γίνει.
Μια μέρα η κόρη του Φαραώ ήρθε να λουστεί στο Νείλο και μπήκε στο ποτάμι, ενώ οι υπηρέτριές της περπατούσαν στην όχθη του. Κάποια στιγμή, εκείνη είδε το καλάθι ανάμεσα στα καλάμια κι έστειλε τη δούλη της να το πάρει.
Το άνοιξε κι είδε μέσα ένα μικρό αγόρι που έκλαιγε· το λυπήθηκε και είπε: «Αυτό είναι εβραιόπουλο».
Τότε η αδερφή του παιδιού ρώτησε την κόρη του Φαραώ: «Να πάω να σου φωνάξω μια τροφό από τις Εβραίες, να σου θηλάζει το παιδί;»
Η κόρη του Φαραώ της λέει: «Πήγαινε». Πάει το κορίτσι και φωνάζει τη μητέρα του παιδιού.
«Πάρε αυτό το παιδί», της λέει η κόρη του Φαραώ, «και θήλασέ το για μένα, κι εγώ θα σου δίνω την αμοιβή σου». Έτσι πήρε η γυναίκα το παιδί και το θήλαζε.
Όταν το παιδί μεγάλωσε, το έφερε στη θυγατέρα του Φαραώ. Εκείνη το υιοθέτησε και του έδωσε το όνομα Μωυσής, «επειδή», είπε, «τον έβγαλα απ' το νερό».
Όταν ο Μωυσής είχε πια μεγαλώσει, πήγε μια μέρα να δει τους συμπατριώτες του. Καθώς παρακολουθούσε τις βαριές δουλειές που τους υποχρέωναν να κάνουν, βλέπει κι έναν Αιγύπτιο να χτυπάει έναν Εβραίο συμπατριώτη του.
Κοίταξε τριγύρω, κι όταν είδε πως δεν ήταν εκεί κανείς, σκότωσε τον Αιγύπτιο και τον έκρυψε στην άμμο.
Την άλλη μέρα πήγε πάλι και είδε δύο Εβραίους να φιλονικούν. Και είπε σ' εκείνον που είχε το άδικο: «Γιατί χτυπάς το συμπατριώτη σου;»
Εκείνος του απάντησε: «Ποιος σ' έβαλε άρχοντα και δικαστή σ' εμάς; Ή μήπως θέλεις να με σκοτώσεις κι εμένα όπως σκότωσες τον Αιγύπτιο;» Τότε φοβήθηκε ο Μωυσής και σκέφτηκε: «Ώστε το επεισόδιο μαθεύτηκε!»
Όταν έμαθε ο Φαραώ αυτή την πράξη, ζητούσε να σκοτώσει το Μωυσή. Ο Μωυσής όμως κρύφτηκε και κατέφυγε στη Μαδιάμ. Εκεί κάθισε κοντά σ' ένα πηγάδι.

Ψαλμός 69(68),3.14.30-31.33-34.
Βούλιαξα βαθιά μες στη λάσπη και δεν έχω στήριγμα, *
έπεσα σε βαθιά νερά και το ρεύμα με καταπόντισε.
Όμως εγώ υψώνω την προσευχή μου σ’ εσένα, Κύριε: *
καιρός ευμενής είναι, Θεέ, για μένα.

Χάρη στο πλήθος του ελέους σου, εισάκουσέ με, *
με την αλήθεια της σωτηρίας σου.
Όμως εγώ είμαι φτωχός και πονεμένος, *
η σωτηρία σου, Θεέ, ας με ανακουφίσει.

Με ωδή τ’ όνομα του Θεού θα εξυμνήσω *
και με αίνους θα το μεγαλύνω.

Ας δουν οι ταπεινοί κι ας αγαλλιάσουν, *
αναζητήστε τον Θεό κι ας αναθαρρύσει η καρδιά σας.
Επειδή τους φτωχούς εισάκουσε ο Κύριος *
και τους αιχμαλώτους του δεν περιφρόνησε.

Κατά Ματθαίο Αγιο Ευαγγέλιο 11,20-24.
Τότε άρχισε να κατακρίνει τις πόλεις που έγιναν τα πιο πολλά θαύματά του, γιατί δε μετανόησαν:
«Αλίμονό σου, Χοραζίν· αλίμονό σου Βηθσαϊδά! Γιατί, αν γίνονταν στην Τύρο και στη Σιδώνα όσα θαύματα έγιναν σ' εσάς, οι κάτοικοί τους θα είχαν μετανοήσει από καιρό, φορώντας ρούχα πένθιμα και βάζοντας στάχτη στα μαλλιά τους.
Γι' αυτό σας βεβαιώνω πως ο Θεός θα δείξει μεγαλύτερη επιείκεια την ημέρα της κρίσεως για την Τύρο και τη Σιδώνα παρά για σας.
Κι εσύ Καπερναούμ, που υψώθηκες ως τα ουράνια, θα κατεβείς στα τρίσβαθα του άδη. Γιατί, αν τα θαύματα που έγιναν σ' εσένα γίνονταν στα Σόδομα, θα είχαν διατηρηθεί ίσαμε σήμερα.
Γι' αυτό σας βεβαιώνω πως ο Θεός θα δείξει μεγαλύτερη επιείκεια την ημέρα της κρίσεως για τα Σόδομα παρά για σένα».

Date:
Τρίτη, Ιούλιος 18, 2017 - 11:45 to 23:45