Αναγνώσματα της Τρίτης - Πρώτη ημέρα του Αυγούστου

by caritas-hellas Αύγουστος 01, 2017 11:25
ΤΡΙΤΗ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Τρίτη της 17ης εβδομ. της κοινής περιόδου του έτους

Βιβλίο της Εξόδου 33,7-11.34,5b-9.28.
Ο Μωυσής πήρε τη σκηνή και την έστησε έξω, μακριά από το στρατόπεδο, και την ονόμασε σκηνή του Μαρτυρίου. Όποιος ήθελε να ρωτήσει για κάτι τον Κύριο, πήγαινε στη σκηνή του Μαρτυρίου, έξω από το στρατόπεδο.
Όσες φορές πήγαινε ο Μωυσής στη σκηνή, όλος ο λαός σηκωνόταν και ο καθένας στεκόταν στην πόρτα της σκηνής του και τον παρακολουθούσε ώσπου αυτός να μπει στη σκηνή.
Όταν ο Μωυσής έμπαινε στη σκηνή, μια στήλη νεφέλης κατέβαινε και στεκόταν στην πόρτα. Και ο Θεός συνομιλούσε με το Μωυσή.
Όταν έβλεπε ο λαός τη στήλη της νεφέλης να στέκεται μπροστά στην πόρτα της σκηνής, σηκώνονταν και προσκυνούσαν, καθένας κοντά στην πόρτα της σκηνής του.
Ο Κύριος μιλούσε με το Μωυσή πρόσωπο με πρόσωπο, όπως συζητάει κανείς με το φίλο του. Κατόπιν ο Μωυσής επέστρεφε στο στρατόπεδο, ενώ ο βοηθός του, ο νεαρός Ιησούς, γιος του Ναυή, παρέμενε στη σκηνή.
Ο Κύριος κατέβηκε μέσα σε σύννεφο και στάθηκε κοντά του και είπε το όνομά του: «Κύριος».
Έπειτα πέρασε μπροστά από το Μωυσή και φώναξε: «Εγώ είμαι ο Κύριος, ο Κύριος ο Θεός. Είμαι γεμάτος καλοσύνη και έλεος, υπομονετικός, πιστός και πρόθυμος να συγχωρήσω.
Δίνω τη χάρη μου σε χιλιάδες. Συγχωρώ την ανομία, τα σφάλματα, την αμαρτία. Αλλά και δεν αφήνω τίποτε ατιμώρητο. Η τιμωρία για τις ανομίες των πατέρων πέφτει στα παιδιά τους και στων παιδιών τους τα παιδιά, ως την τρίτη και την τέταρτη γενιά».
Τότε ο Μωυσής έπεσε με βιάση στη γη και προσκύνησε.
«Αν λοιπόν έχω την εύνοιά σου, Κύριέ μου», του είπε, «τότε σε ικετεύω να έρθεις μαζί μας, γιατί αυτός ο λαός είναι απείθαρχος. Συγχώρησε την ανομία μας και την αμαρτία μας και λογάριασέ μας για λαό σου».
Ο Μωυσής έμεινε εκεί μαζί με τον Κύριο σαράντα μερόνυχτα. Ψωμί δεν έφαγε και νερό δεν ήπιε. Και έγραψε στις πλάκες τους λόγους της διαθήκης, τις δέκα εντολές.

Ψαλμός 103(102),6-7.8-9.10-11.12-13.
Ο Κύριος πράττει έργα δικαιοσύνης *
και υπερασπίζεται όλους τους αδικούμενους.
Γνωστοποίησε στον Μωυσή τους δρόμους του *
και στους υιούς του Ισραήλ τα θελήματά του.

Συμπονετικός κι ελεήμων ο Κύριος, *
ανεκτικός και σπλαχνικότατος.
Δεν θα μένει για πάντα οργισμένος *
ούτε θα κρατά αιώνια το μένος του.

Δεν μας συμπεριφέρθηκε ανάλογα με τις αμαρτίες μας, *
ούτε μας ανταπέδωσε ανάλογα με τις ανομίες μας.
Επειδή όπως υψώνονται από τη γη τα ουράνια, *
τόσο υπερέχει το έλεος του σε όσους τον φοβούνται,

όπως η ανατολή απέχει από τη δύση, *
τόσο απομακρύνει από εμάς τις ανομίες μας.
Όπως σπλαχνίζεται ο πατέρας τα παιδιά του, *
έτσι σπλαχνίζεται ο Κύριος όσους τον φοβούνται.

Κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο 13,36-43.
Τότε άφησε το πλήθος και ήρθε στο σπίτι του. Και πήγαν οι μαθητές του και του είπαν: «Εξήγησέ μας την παραβολή για τα ζιζάνια στο χωράφι».
Κι αυτός τους αποκρίθηκε: «Ο σποριάς που σπέρνει τον καλό σπόρο είναι ο Υιός του Ανθρώπου,
το χωράφι είναι ο κόσμος και ο καλός σπόρος είναι όσοι ανήκουν στη βασιλεία του Θεού. Τα ζιζάνια είναι όσοι ανήκουν στον πονηρό,
ο εχθρός που τα έσπειρε είναι ο διάβολος, ο θερισμός είναι το τέλος του κόσμου και οι θεριστές είναι οι άγγελοι.
Όπως λοιπόν μαζεύονται τα ζιζάνια και καίγονται στη φωτιά, έτσι θα γίνει στο τέλος του κόσμου.
Ο Υιός του Ανθρώπου θα στείλει τους αγγέλους του και θα μαζέψουν από το χώρο της βασιλείας του όσους προκαλούν την πτώση των άλλων και κάνουν πράγματα αντίθετα με το νόμο του Θεού,
και θα τους ρίξουν στο καμίνι της φωτιάς· εκεί θα κλαίνε και θα τρίζουν τα δόντια τους.
Τότε οι ευσεβείς θα λάμψουν σαν τον ήλιο στη βασιλεία του Πατέρα τους. Όποιος έχει αυτιά για ν' ακούει, ας ακούει».

Σχόλιο της ημέρας
Αγίου Ιλαρίου (περί το 315-367), επισκόπου της Poitiers και Διδασκάλου της Εκκλησίας

«Τότε οι δίκαιοι θα λάμψουν όπως ο ήλιος στο Βασίλειο του Πατέρα τους»
      «Ο Χριστός θα εναποθέσει τη Βασιλεία στον Πατέρα του», λέει ο άγιος Παύλος (1Κορ.15,24), όχι βέβαια με την έννοια ότι θα παραιτηθεί από την εξουσία του, παραδίνοντας τη Βασιλεία, αλλά γιατί είμαστε εμείς που θα είμαστε η Βασιλεία του Θεού, όταν θα έχουμε καταστεί σύμμορφοι με τη δόξα του σώματός του, αποβαίνοντας Βασίλειο του Θεού όταν θα δοξαστεί το σώμα του. Είναι εμάς που θα εμπιστευτεί στον Πατέρα, ως Βασίλειο, σύμφωνα με όσα λέει το Ευαγγέλιο: «Ελάτε οι ευλογημένοι του Πατέρα μου, πάρετε κατοχή της Βασιλείας, η οποία έχει ετοιμαστεί για εσάς από τη δημιουργία του κόσμου» (Μτ.25,34).

«Οι δίκαιοι θα λάμψουν τότε όπως ο ήλιος στο Βασίλειο του Πατέρα τους». Γιατί ο Υιός θα παραδώσει στο Θεό, ως να ήταν το Βασίλειό του, εκείνους που κάλεσε στη Βασιλεία του, εκείνους στους οποίους υποσχέθηκε τον μακαρισμό αυτού του μυστηρίου, με τα λόγια: «Μακάριοι όσοι είναι καθαροί στην καρδιά, διότι θα δουν το Θεό» (Μτ.5,8). Ιδού, που εκείνοι τους οποίους παραδίδει στον Πατέρα του, ως να ήταν το Βασίλειό του, θα δουν το Θεό.

Ο ίδιος ο Κύριος ανήγγειλε στους αποστόλους του σε τι συνίσταται το Βασίλειο αυτό: «Το Βασίλειο του Θεού βρίσκεται μέσα σας» (Λκ.17,21). Και αν κάποιος θελήσει να μάθει ποιος είναι εκείνος που παραδίδει το Βασίλειο, ας ακούσει: «Ο Χριστός είναι αναστημένος από τους νεκρούς, για να είναι ανάμεσα στους νεκρούς ο πρώτος αναστημένος. Διότι ο θάνατος ερχόμενος από έναν άνθρωπο, είναι από ένα άνθρωπο επίσης που έρχεται η ανάσταση» (1Κορ.15,20-21). Όλα αυτά αφορούν το μυστήριο του Σώματος, διότι ο Χριστός είναι ο πρώτος αναστημένος από τους νεκρούς … Είναι λοιπόν, για την πρόοδο της ανθρωπότητας που ο Χριστός ανέλαβε ώστε «ο Θεός να είναι τα πάντα σε όλους» (1Κορ. 15,28).

Date:
Τρίτη, Αύγουστος 1, 2017 - 11:30 to 23:45