Η εκστρατεία της Διεθνούς Κάριτας «Μοιράσου το ταξίδι» ξεκινά...

by caritas-hellas Σεπτέμβριος 26, 2017 14:37
Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 ο Πάπας Φραγκίσκος θα κηρύξει την έναρξη της εκστρατείας της Διεθνούς Κάριτας (Caritas Internationalis) «Μοιράσου το Ταξίδι» - «Share the Journey».

Η εκστρατεία «Μοιράσου το Ταξίδι» καλεί τους οργανισμούς και τις κοινότητες της Κάριτας σε όλο τον κόσμο να φέρουν κοντά, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινότητες, και να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας συνύπαρξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κάριτας Ελλάς και η Κάριτας Αθήνας διοργανώνουν ταυτόχρονες εκδηλώσεις στα κέντρα φιλοξενίας και στα κοινωνικά κέντρα της Κάριτας σε όλη τη χώρα. Πρόσφυγες και μετανάστες θα μαγειρέψουν και θα μοιραστούν με τους κατοίκους των γειτονιών και των τοπικών κοινοτήτων τις εμπειρίες τους για το μακρύ ταξίδι από τις εμπόλεμες ζώνες ως την Ελλάδα, για τα όνειρά τους για μια καλύτερη ζωή μακριά από τη φρίκη του πολέμου, για την καθημερινότητά τους στη χώρα μας, για τη συνύπαρξη με τους γείτονές τους.

Στην Αθήνα η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 στη δομή φιλοξενίας της Κάριτας Αθήνας επί της οδού Πατησίων 175, ενώ εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα την ίδια ώρα και σε άλλες δομές της Κάριτας Ελλάς και της Κάριτας Αθήνας στο κέντρο της πόλης, στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο.

Καρδινάλιος Λουίς Ταγκλ: «Θα επιτρέψουμε να επικρατήσει ο φόβος;»

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας Καρδινάλιος Λουίς Ταγκλ τονίζει: "Σκοπός της εκστρατείας μας είναι να προωθήσουμε τον πολιτισμό της συνάντησης σε κοινότητες όπου οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φεύγουν κι επιστρέφουν, μετακινούνται ή επιλέγουν να φτιάξουν το νέο τους σπιτικό. Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα που μπορούμε να αναρωτηθούμε ως άνθρωποι, κοινωνίες και χώρες αυτή την εποχή των μαζικών μετακινήσεων ανθρώπων και της αμφιβολίας που επικρατεί σε όλον τον κόσμο, είναι: «θα επιτρέψω να επικρατήσει ο φόβος στην καρδιά μου ή θα επιτρέψω στην ελπίδα να βασιλεύσει»;

Μέσα από την εκστρατεία «Μοιράσου το Ταξίδι» ευελπιστούμε να διαλύσουμε το φόβο και να κατανοήσουμε γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αυτή τη στιγμή της Ιστορίας;
Θέλουμε επίσης να εμπνεύσουμε τις κοινότητες να οικοδομήσουν σχέσεις με πρόσφυγες και μετανάστες. Θέλουμε να λάμψει ένα φως και να το οδηγήσουμε. Η μετανάστευση είναι μια πολύ παλιά ιστορία, αλλά η καμπάνια μας στοχεύει να βοηθήσει τις κοινότητες να την δουν με νέα μάτια και ανοιχτή καρδιά.

Στην εγκύκλιο του Laudato Sì, ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε: «Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα καλός άνθρωπος να αποκαταστήσει την ελπίδα!». Φανταστείτε αν δεν είναι μόνο ένας άνθρωπος, αλλά μια ολόκληρη οργάνωση. Φανταστείτε ακόμη, αν δεν είναι μία οργάνωση, αλλά 165 οργανώσεις, οι οποίες θα ενώσουν τα χέρια και τις καρδιές τους, ανοιχτά σε ολόκληρο τον κόσμο, σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα αγάπης και ελέους;

Η Διεθνής Κάριτας έχει ως πεπρωμένο, ως αποστολή, τη συνύπαρξη και την αγάπη, και επανειλημμένα επανερχόμαστε σε αυτό. Αποφασίσαμε μαζί ότι πρέπει να επενδύσουμε τις ενωμένες προσπάθειές μας σε μια παγκόσμια εκστρατεία στη Γενική Συνέλευση του 2015. Μόνο ως μια ενιαία προσπάθεια αποκτούμε την πραγματική δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα. Εξ ου και τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου: «Όταν υπάρχει “εμείς” ξεκινά μια επανάσταση».

Η εκστρατεία «Μοιράσου το Ταξίδι», μας δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας και σε άλλους ορισμένες αλήθειες. Η Εκκλησία καλείται να «εξασκήσει» τη φιλοξενία του Θεού στο πρόσωπο των μεταναστών και των προσφύγων. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι φιλοξενούμενος, καμία χώρα δεν είναι οικοδεσπότης. Είναι καιρός για όλους μας να ανακτήσουμε την βαθιά βιβλική παραδοχή ότι ο Θεός είναι ο οικοδεσπότης. Πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι είναι ο Χριστός που καλωσορίζουμε όταν ανοίγουμε τις καρδιές μας σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, σήμερα, μας καλούν σε ένα ταξίδι. Εκ μέρους της Διεθνούς Κάριτας, σας προσκαλώ όλους να συμμετάσχετε στην εκστρατεία «Μοιράσου το Ταξίδι», ώστε μέσω της κουλτούρας της συνάντησης να βρούμε το δρόμο προς την ειρήνη".

Date:
Τετάρτη, Σεπτέμβριος 27, 2017 - 10:00 to Πέμπτη, Σεπτέμβριος 26, 2019 - 12:00