Τα Αναγνώσματα της Πέμπτης 3 Αυγούστου

by caritas-hellas Αύγουστος 03, 2017 10:26

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Πέμπτη της 17ης εβδομ. της κοινής περιόδου του έτους

Βιβλίο της Εξόδου 40,16-21.34-38.

Ο Μωυσής έκανε όλα όσα τον διέταξε ο Κύριος.
Και την πρώτη μέρα του πρώτου μήνα, του δεύτερου έτους μετά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, στήθηκε η σκηνή του Μαρτυρίου.
Ο Μωυσής έβαλε τις βάσεις του οικήματος, τοποθέτησε τις σανίδες του, πέρασε τις δοκούς και έστησε τους στύλους του.
Ύστερα άπλωσε τους τάπητες της σκηνής πάνω από το οίκημα, κι από πάνω έβαλε το προστατευτικό κάλυμμα, όπως τον είχε διατάξει ο Κύριος.
Ο Μωυσής πήρε τις πλάκες του νόμου και τις τοποθέτησε μέσα στην κιβωτό, πέρασε τις δοκούς της κι έβαλε από πάνω της το ιλαστήριο.
Μετά έφερε την κιβωτό μέσα στο οίκημα και κρέμασε το καταπέτασμα που θα την έκρυβε, όπως τον είχε διατάξει ο Κύριος.
Τότε η νεφέλη ήρθε και σκέπασε τη σκηνή του Μαρτυρίου και η δόξα του Κυρίου γέμισε το οίκημα, έτσι που ο Μωυσής δεν μπορούσε να μπει μέσα.
[…]
Σε όλες τις συνεχείς μετακινήσεις τους οι Ισραηλίτες ξεκινούσαν μόνο την ημέρα που η νεφέλη σηκωνόταν από το οίκημα. Κι αν η νεφέλη δε σηκωνόταν, δεν έφευγαν.
[…]
Όσον καιρό διήρκεσε η πορεία του λαού, έβλεπαν όλοι τη νεφέλη της παρουσίας του Κυρίου να σκεπάζει τη σκηνή κάθε μέρα και μια πύρινη ανταύγεια πάνω της τη νύχτα.

Ψαλμός 84(83),3.4.5-6a.8a.11.
Η ψυχή μου ποθεί και λιώνει για τις αυλές του Κυρίου, *
η καρδιά και η σάρκα μου αγαλλίασαν για τον Θεό τον ζώντα.
Ακόμη κι ο σπουργίτης βρίσκει κατοικία, *
και η τρυγόνα τη φωλιά της για να βάλει τα μικρά της: *

στα θυσιαστήριά σου, Κύριε των δυνάμεων, *
βασιλέα μου και Θεέ μου.
Μακάριοι όσοι κατοικούν στον οίκο σου, *
θα σε υμνούν αδιάκοπα.

Μακάριος ο άνθρωπος που καταφεύγει σ’ εσένα, *
Βαδίζει και οι δυνάμεις του αναπτερώνονται, *
Καλύτερη μια ημέρα στις αυλές σου από χιλιάδες άλλες, †
διάλεξα να είμαι στο κατώφλι του οίκου του Θεού μου *

παρά να κατοικώ στων αμαρτωλών τα σκηνώματα.

Κατά Ματθαίο Αγιο Ευαγγέλιο 13,47-53.
«Η βασιλεία των ουρανών είναι πάλι όμοια μ' ένα δίχτυ, που το έριξαν στη θάλασσα και έπιασε κάθε λογής ψάρια.
Όταν γέμισε, το έσυραν έξω στο γιαλό και κάθισαν και μάζεψαν τα καλά ψάρια σε πανέρια, ενώ τα άχρηστα τα πέταξαν έξω.
Έτσι θα γίνει και στο τέλος του κόσμου· θα βγουν οι άγγελοι και θα ξεχωρίσουν τους κακούς ανάμεσα από τους ευσεβείς
και θα τους ρίξουν στο καμίνι της φωτιάς· εκεί θα κλαίνε και θα τρίζουν τα δόντια τους».
Ο Ιησούς τους ρωτάει: «Τα καταλάβατε όλα αυτά;» Του απαντούν: «Ναι».
Κι αυτός τους λέει: «Γι' αυτό, κάθε γραμματέας που αποδέχτηκε τη βασιλεία του Θεού είναι όμοιος μ' έναν πλούσιο που βγάζει από το θησαυροφυλάκιό του καινούριους και παλιούς θησαυρούς».
Μόλις τελείωσε ο Ιησούς μ' αυτές τις παραβολές, έφυγε από 'κει.

Σχόλιο της ημέρας

Β’ Βατικανή Σύνοδος

Διάταγμα πάνω στην Εκκλησία μέσα στον κόσμο της εποχής μας «Gaudium et spes», § 39, 2-3

«Η Βασιλεία των ουρανών μοιάζει με ένα δίχτυ που ρίχνουμε στη θάλασσα»

Είναι βέβαιο, γνωρίζουμε καλά ότι  δεν ωφελεί σε τίποτα στον άνθρωπο να κερδίσει το σύμπαν, αν χάσει τον εαυτό του (Λκ.9,25),αλλά η αναμονή της νέας γης, όχι μόνο δεν εξασθενεί τη φροντίδα μας να καλλιεργήσουμε αυτή εδώ τη γη, απεναντίας την ενθαρρύνει : το σώμα της νέας ανθρώπινης οικογένειας αυξάνει, και προσφέρει από τώρα ένα έναυσμα του κόσμου του μέλλοντος. Γι αυτό, αν πρέπει να δώσουμε σημασία στη γήινη πρόοδο της ανάπτυξης της Βασιλείας του Χριστού, η πρόοδος αυτή έχει μεγάλη σημασία για τη Βασιλεία του Θεού, στο μέτρο που μπορεί να συμβάλλει σε μια καλύτερη οργάνωση της ανθρώπινης κοινωνίας.

Διότι οι αξίες της αξιοπρέπειας, της αδελφικής κοινωνίας και της ελευθερίας, όλοι οι υπέροχοι καρποί της φύσης μας και της βιομηχανίας μας, που θα κατορθώσουμε να αναπτύξουμε πάνω στη γη, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου και σύμφωνα με το Πνεύμα του, θα τις βρούμε αργότερα, αλλά εξαγνισμένες, φωτισμένες, μεταμορφωμένες όταν ο Χριστός θα παραδώσει στον Πατέρα του «ένα Βασίλειο αιώνιο και παγκόσμιο : βασίλειο αλήθειας και ζωής, βασίλειο αγιοσύνης και χάρης, βασίλειο δικαιοσύνης, αγάπης  και ειρήνης». Μυστηριωδώς, το Βασίλειο είναι ήδη παρόν πάνω στη γη, θα φθάσει στην τελειότητά του, όταν ο Κύριος θα επανέλθει.

Date:
Πέμπτη, Αύγουστος 3, 2017 - 10:15 to 23:45