19 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών

by caritas-hellas Νοέμβριος 18, 2017 08:18
Μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο για να γίνουν τα λόγια πράξη και να δοθεί τέλος στη φτώχεια! - Μήνυμα της Κάριτας Ευρώπης για την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών...

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, οι χριστιανικές κοινότητες τιμούν την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα των Φτωχών. Την ημέρα όρισε ο Πάπας Φραγκίσκος ο οποίος καλεί τους πάντες να δείξουν αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης. «Αν θέλουμε να βοηθήσουμε να αλλάξουμε την ιστορία και να προωθήσουμε την πραγματική ανάπτυξη, οφείλουμε να ακούσουμε την κραυγή των φτωχών και να δεσμευτούμε να δώσουμε τέλος στην περιθωριοποίησή τους».

Η Κάριτας Ευρώπης επαναλαμβάνει την πρόσκληση αυτή και καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ηγεσίες τους να λάβουν σοβαρότερα υπ’ όψη τους τη δέσμευσή τους για τερματισμό της φτώχειας, όπως συμφωνήθηκε στην Ατζέντα 2030. Είναι πλέον ώρα να εφαρμόσουν κατάλληλα συστήματα κοινωνικής προστασίας και μέτρα που να καλύπτουν τους πάντες, ειδικά τους πιο ευάλωτους, προκειμένου να επιτευχθεί ο Στόχος της Βιώσιμης Ανάπτυξης 1: Τερματισμός της φτώχειας. Σήμερα, τα σημάδια της οικονομικής κρίσης και τα επακόλουθα μέτρα λιτότητας είναι ακόμη πολύ ορατά: οι μισθοί βρίσκονται υπό πίεση και ο αριθμός των εργαζόμενων φτωχών αυξάνει. Πολλοί συνεχίζουν να υποφέρουν από άδικες δομές που πρέπει ν’ αλλάξουμε.

Η απασχόληση είναι μια διέξοδος από τη φτώχεια αλλά μόνο αν υπάρχουν θέσεις εργασίας για όλους και με αξιοπρεπείς μισθούς. Όπως περιγράφει ένας χρήστης των υπηρεσιών της Κάριτας Πορτογαλίας: «Είμαι 25 ετών και εργάζομαι εδώ και 10 χρόνια σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Άρχισα να δουλεύω με την πρόθεση να βοηθήσω την μητέρα μου και να συνεχίσω τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο. Σήμερα, έχω μια σύμβαση με το Δήμο, στο πλαίσιο μέτρων στήριξης της απασχόλησης, αλλά για μένα είναι περίπου το ίδιο με το να ήμουν άνεργος. Ο μισθός μου είναι 419 ευρώ και έχω τρία χρόνια που έχω αποφοιτήσει, έχω συμμετάσχει σε δεκάδες σεμινάρια κατάρτισης, ένα χρόνο έχω μεταναστεύσει σε άλλη χώρα και καταμετρώ ήδη 10 χρόνια αγώνα».

Ωστόσο, από μόνη της η απασχόληση δεν θα εξαλείψει τη φτώχεια. Χρειαζόμαστε καλύτερα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και πολιτικές προσανατολισμένες στην οικογένεια. Οι πολιτικοί μας ηγέτες έχουν, ήδη, στα χέρια τους τα απαραίτητα εργαλεία αρκεί μόνο να υλοποιούσαν τις δεσμεύσεις τους και να χρησιμοποιούσαν τα διαθέσιμα νομικά εργαλεία και οικονομικούς πόρους όπως είναι η Αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και οι ελεγκτικοί της μηχανισμοί.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δίκιο: «Η Φτώχεια έχει το πρόσωπο γυναικών, ανδρών και παιδιών που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης βασικών  συμφερόντων, που συνθλίβονται από τις μηχανορραφίες της εξουσίας και του χρήματος. Τι πικρός και ατελείωτος ο κατάλογος που θα έπρεπε να καταρτίσουμε για να προσθέσουμε τη φτώχεια που γεννήθηκε από την κοινωνική αδικία, τον ηθικό εκφυλισμό, την απληστία των εκλεκτών λίγων και τη γενικευμένη αδιαφορία!».

Ας σταθούμε δίπλα Του στην μάχη κατά της φτώχειας και της αδιαφορίας για να διασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή για όλους.

Ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο ευημερίας για την Caritas βασίζεται στους τρεις βασικούς πυλώνες: οικογένεια και κοινότητα, συμπεριληπτική αγορά εργασίας και κατάλληλα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

Date:
Κυριακή, Νοέμβριος 19, 2017 - 08:45 to 23:45