3 Νοεμβρίου - Εορτή Άγιου Μαρτίνου ντε Πόρρες - Προστάτη της Κάριτας

by caritas-hellas Νοέμβριος 03, 2017 09:57
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η χριστιανική άποψη πως για να πορευτεί κανείς το δρόμο της αγιοσύνης, δεν χρειάζονται μεγάλα και εξαιρετικά πράγματα. Φτάνει να επιτελεί σωστά το καθήκον του, εκεί όπου τον έταξε ο Θεός, και παράλληλα να ασκείται στην καλλιέργεια της ωραίας αρετής που λέγεται ταπεινοφροσύνη. Ακριβώς, αυτόν το δρόμο διάλεξε και Μαρτίνος ντε Πόρρες (Μαρτίνος των φτωχών).

Ο Μαρτίνος, άκρως σεμνός και τελείως άγνωστος στον πολύ κόσμο, μοναχός του τάγματος των Δομινικανών, γεννήθηκε στο Περού της Λατινικής Αμερικής το 1579. Ήταν γιος του Ισπανού αριστοκράτη Χουάν ντε Πόρρες και μιας Αφρικανής δούλης (που αργότερα απελευθερώθηκε), ο οποίος τον αναγνώρισε για παιδί του σε ηλικία 6 χρονών.

Παιδί ακόμη, ο Μαρτίνος, για να μπορέσει να κερδίσει τη ζωή του, έμαθε την τέχνη του ξυραφιού και του ψαλιδιού και έγινε κουρέας. Σε ηλικία 15 ετών, ζήτησε και έγινε δεκτός στο μοναστήρι των Δομινικανών της Λίμας, ως βοηθός μοναχός. Μέσα στο μοναστήρι θα συνεχίσει το ταπεινό του επάγγελμα για τους μοναχούς και θα το κρατήσει μέχρι το θάνατο του. Παράλληλα όμως, θα προσφέρει κι άλλες υπηρεσίες στους πάσχοντες συνανθρώπους του, έξω από το μοναστήρι, κυρίως δε στους Ίντιος και τους έγχρωμους.

Όλοι αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι τρέχουν στο σεμνό μοναχό, «το Μαρτίνο της αγάπης», στις υλικές και πνευματικές τους ανάγκες. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμιά θεολογική κατάρτιση, κατέφευγαν σ’ αυτόν για συμβουλές ιερείς και επίσκοποι και δεν δίσταζαν να τις εφαρμόζουν σε δύσκολες περιστάσεις που αντιμετώπιζαν. Το γνωστό την εποχή εκείνη ορφανοτροφείο της Λίμας ήταν έργο δικό του. Κι όταν μια μεγάλη επιδημία έπεσε στην πρωτεύουσα, ο Μαρτίνος θα κάνει θαύματα ηρωικών πράξεων για τους αρρώστους, έξω και μέσα στο μοναστήρι.

Πέθανε το 1639, αφήνοντας στο περιβάλλον του τις καλύτερες εντυπώσεις ανθρώπου Αγίου. Ο Πάπας Ιωάννης 23ος τον ανακήρυξε Άγιο στις 6 Μαΐου 1962 και είναι ο πρώτος έγχρωμος άγιος της Καθολικής Εκκλησίας.

Date:
Παρασκευή, Νοέμβριος 3, 2017 - 09:45 to 23:45