Κάριτας Αθήνας

Ποιοί είμαστε

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

Η Κάριτας Αθήνας είναι σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, μέλος της Κάριτας Ελλάς (που αποτελεί σκέλος της Caritas Europa και της Caritas Internationalis, της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας με ενεργό δράση σε περισσότερες από 200  χώρες στον κόσμο).

Ιδρύθηκε το 1978, με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας, τη στήριξη ευπαθών και ευάλωτων ομάδων συνανθρώπων μας και την ανάπτυξη διαφόρων οργανωμένων δράσεων στην περιοχή της  Αττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας. 

Λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας με πυξίδα τις χριστιανικές αρχές της κοινωνικής διδασκαλίας της Καθολικής Εκκλησίας και τις αξίες της αγάπης, της έμπρακτης και ουσιαστικής αλληλεγγύης, της επικουρικότητας, της κοινωνικής ευθύνης, της ευαισθησίας, του σεβασμού στην αξιοπρέπεια και στα αναφαίρετα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αποστολή της είναι η συνεχής και ανιδιοτελής αρωγή, η αλληλεγγύη, η συμπαράσταση και η προσφορά προς κάθε άνθρωπο, Έλληνα ή αλλοδαπό, που βρίσκεται σε ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εθνικότητας, φυλής, γλώσσας ή ηλικίας, προσπαθώντας να του καλύψει υλικές, ψυχολογικές  και πνευματικές ανάγκες.

Το πολύπλευρο έργο της απαιτεί ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και λειτουργία διαφόρων οργανωμένων τομέων δράσης, στους οποίους ανταποκρίνεται χάρη κυρίως στους θερμούς υποστηρικτές, δωρητές και χορηγούς της, στη συμμετοχή της σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα (αφού η Οργάνωση δεν έχει οικονομική ή υλική υποστήριξη από το κράτος), και  φυσικά στους δραστήριους και ακούραστους εθελοντές της!

 

ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Μετά την προσφυγική κρίση (καλοκαίρι 2015 έως και τον Οκτώβριο 2016) ο αριθμός των επωφελούμενων έχει αγγίξει τις 110.000 από τα 72.000 άτομα, που έβρισκαν ετησίως έως τότε συμπαράσταση στους αντίστοιχους τομείς, των δραστηριοτήτων της Κάριτας Αθήνας, οι οποίες καλύπτουν:

 

-ΑIΜΟΔΟΣΙΑ

Σε συνεργασία με Δημόσια Νοσοκομεία, ενορίες, σχολεία και φορείς, διοργανώνονται αιμοδοσίες, με στόχο την κάλυψη αναγκών, κυρίως ατόμων χωρίς οικογενειακό περιβάλλον.

 

-ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Με επισκέψεις στα γηροκομεία που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών («Καλός Σαμαρείτης» & «Τίμιος Σταυρός») και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεστιάσεων, εκδρομών και άλλων πρωτοβουλιών, προσφέρεται χαρά στους απόμαχους της ζωής.

 

-ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εθελοντές επισκέπτονται ασθενείς και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο ή στο σπίτι, με στόχο την ηθική, ψυχολογική και -όσο είναι εφικτό- την οικονομική τους στήριξη.

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Εθελοντές επισκέπτονται, μετά από σχετική άδεια, έγκλειστους/ες στις φυλακές, προσφέροντας ηθική,  πνευματική, καθώς και στοιχειώδη υλική στήριξη.

 

-ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και σοβαρών έκτακτων περιστατικών, η κινητοποίηση και η οργανωμένη παροχή βοήθειας είναι άμεση και σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς ή τοπικούς φορείς.

 

-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ                                                                                                                                           

Με την οργάνωση σεμιναρίων, δράσεων, ομιλιών και εκδηλώσεων παρέχεται εκπαίδευση στους εθελοντές για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της προσφοράς τους.

 

-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ, ΜΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ CARITAS

Με στόχο την ευρύτερη συνεργασία για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του έργου της Οργάνωσης, τη βελτίωση των υπηρεσιών της και τη σταθερή παρουσία της στο προσκήνιο των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών πρωτοβουλιών, η συμμετοχή της σε προγράμματα θεωρείται καταλυτική.

 

-ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο τομέας προωθεί το ανθρωπιστικό έργο της Κάριτας Αθήνας στην κοινωνία, συμμετέχοντας παράλληλα σε συνέδρια και σε άλλες εκδηλώσεις αντίστοιχου ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

-ΕΚΔΟΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

Οι δραστηριότητες, τα γεγονότα και οι σκέψεις που συνδέονται με τους στόχους της Οργάνωσης καταγράφονται στο ομώνυμο περιοδικό που εκδίδεται τρείς φορές το χρόνο, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα  και διανέμεται δωρεάν.

 

-ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Με γνώμονα την αρωγή, την ενεργό, έμπρακτη και οργανωμένη αλληλεγγύη σε πρόσφυγες, μετανάστες, αλλά και Έλληνες, ο τομέας φροντίζει για την κάλυψη βασικών και ζωτικών αναγκών των ταλαιπωρημένων από τον ξεριζωμό και την ανέχεια συνανθρώπων μας, καθώς και για την ενημέρωση, την ψυχοκοινωνική στήριξη, την επιμόρφωση και τη βοήθεια τους σε πρακτικά προβλήματα.

Οι παρακάτω δράσεις λειτουργούν σε σταθερή βάση, αν και υλοποιούνται παράλληλα διάφορες πρωτοβουλίες συμπαράστασης, με το βλέμμα στραμμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες και τις καθημερινές ανάγκες και εξελίξεις:

 

Κοινωνική Υπηρεσία

Στόχος της είναι η βοήθεια των ατόμων που έχουν ανάγκη, προσπαθώντας να βελτιώσει την καθημερινότητά τους και να συμβάλει στην επίλυση πολλαπλών προβλημάτων τους, μέσω πληροφόρησης, υποστήριξης, συμβουλευτικής, κοινωνικής έρευνας, λήψης ιστορικού, αξιολόγησης, παραπομπής, επισκέψεων σε οικογένειες επωφελούμενων, παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών (εμβολιασμοί, οφθαλμολογικός και οδοντιατρικός έλεγχος) κλπ.

 

Συσσίτιο

Στην τραπεζαρία του Προσφυγικού Κέντρου σιτίζονται καθημερινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή, 450 περίπου ενήλικες (κυρίως οικογένειες) και 70-90 παιδιά, γευματίζοντας σε ένα ζεστό, φιλικό κι ανθρώπινο περιβάλλον.

Διανομή ρουχισμού, κλινοσκεπασμάτων και ειδών πρώτης ανάγκης

Δύο φορές την εβδομάδα διανέμονται ρούχα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα, είδη πρώτης ανάγκης,  σχολικά είδη και παιχνίδια για τα παιδιά.

 

Στέγαση προσφύγων

Προσφέρεται φιλοξενία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και δραστηριότητες κοινωνικής ένταξης, μηναία οικονομική βοήθεια για την κάλυψη των αναγκών σίτισης και μετακίνησης, καθώς και ρουχισμός σε 600 πρόσφυγες, που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή παροχής ασύλου της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. (UNHCR). Η παραπομπή τους γίνεται απευθείας από τον διεθνή Οργανισμό.

 

Παράδοση μαθημάτων Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας

Σε ενήλικες πρόσφυγες, σύμφωνα με εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

 

Δημιουργική Απασχόληση παιδιών

Σε ανάλογα διαμορφωμένο χώρο τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, ζωγραφίζοντας και μαθαίνοντας να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

 

Οργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων και σεμιναρίων

Στο πλαίσιο της ισχυροποίησης των δεσμών ανάμεσα σε επωφελούμενους και εθελοντές διοργανώνονται εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια για τους μεγάλους και γιορτές για τα παιδιά.

 

Συμμετοχή σε ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

Ο τομέας συμμετέχει στις νέες τάσεις, επωφελείται από καινούργιες πρακτικές και διατηρεί ενεργό ρόλο στις καθημερινά εναλλασσόμενες εξελίξεις.

 

Συνεργασία με αντίστοιχους φορείς,  ΜΚΟ και Οργανώσεις

Σε περιπτώσεις που το Προσφυγικό Έργο δεν μπορεί να προσφέρει κατάλληλες υπηρεσίες, παραπέμπει τα περιστατικά σε αντίστοιχες οργανώσεις με συναφείς στόχους.

 

Παρουσιάσεις του έργου και των στόχων του τομέα

Η ευαισθητοποίηση, ιδιαίτερα των παιδιών, σχετικά με την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης, καλύπτεται κυρίως μέσω των επισκέψεων στο Προσφυγικό Κέντρο και των παρουσιάσεων του έργου της Οργάνωσης σε σχολεία.

 

-ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ

Τον Φεβρουάριο του 2016, η Κάριτας Αθήνας ανταποκρινόμενη στις επείγουσες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την αθρόα έλευση προσφύγων, εγκαινίασε το Κέντρο Ημέρας για Οικογένειες Προσφύγων.

Στις υπηρεσίες του συγκαταλέγονται ντους για γυναίκες και παιδιά, ιδιωτικός χώρος για μητέρες που θηλάζουν ή θέλουν να κοιμηθούν κι ένας ασφαλής χώρος για να παίξουν τα μικρά. Τα αρσενικά μέλη της οικογένειας μπορούν να περάσουν λίγη ώρα σε ένα χαλαρωτικό καθιστικό που παρέχει πρόσβαση στο Internet, Wi-Fi και Skype (για επικοινωνία με τις υπηρεσίες ασύλου) και τηλεόραση. Σνακ και τσάι είναι διαθέσιμα για όλους τους επωφελούμενους. Τέλος, παρέχεται ψυχοκοινωνική υποστήριξη από κοινωνικό λειτουργό, ενώ γίνεται επεξεργασία παραπομπών σε διάφορες υπηρεσίες/ΜΚΟ.

 

-ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Η συνεχής αυξανόμενη ανάγκη συνανθρώπων μας οι οποίοι χρειάζονται υποστήριξη και καθοδήγηση σε διάφορους τομείς οδήγησε στη δημιουργία ενός Κέντρου Συμβουλευτικής, όπου παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης με πιθανές παραπομπές (αν χρειάζεται).

Οι εξυπηρετούμενοι έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε ατομικές συνεδρίες, καθώς και σε εβδομαδιαίες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, οι οποίες αφορούν τόσο σε εσωτερικές, όσο και σε εξωτερικές δράσεις (π.χ. επισκέψεις σε μουσεία, καλλιτεχνικά γεγονότα και διάφορες ενέργειες), οι οποίες βοηθούν στην ένταξη των δικαιούχων στην κοινωνία βρίσκοντας διέξοδο από τα καθημερινά τους προβλήματα.

Το Κέντρο Συμβουλευτικής στοχεύει στην ενδυνάμωση, την ενθάρρυνση, την κινητοποίηση, την λήψη αποφάσεων, την αυτογνωσία, την διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων σε προβλήματα και δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς και στην ανάπτυξη ή την ενίσχυση δεξιοτήτων προσφύγων, μεταναστών, αλλά και Ελλήνων πολιτών προερχόμενων από τις τοπικές Ενορίες της Αθήνας και την Καθολική Κοινότητα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πραγματικότητας, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00-16.00 (κατόπιν ραντεβού)

 

-ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΣΩ ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΗΣ

H Κάριτας Αθήνας στην προσπάθειά της να δώσει λύσεις σε προβλήματα που βασανίζουν τους νέους της Καθολικής Κοινότητας και οι οποίοι επιθυμούν να ξεκινήσουν μία μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα, ξεκίνησε την προετοιμασία υλοποίησης ενός προγράμματος «μικροπίστωσης» βασισμένο στο αντίστοιχο ιταλικό της Caritas Andria, με σκοπό την οικονομική και την συμβουλευτική τους βοήθεια.

 

-ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συγκέντρωση βιογραφικών άνεργων ενοριτών, κωδικοποίηση προσόντων, συγκέντρωση προσφερόμενων θέσεων εργασίας σε εταιρείες, στις οποίες ήδη εργάζονται ενορίτες μας, συσχετισμός προσφερόμενων θέσεων και διαθέσιμων βιογραφικών, επιβεβαίωση ενδιαφέροντος για τη θέση,  αποστολή βιογραφικών στις εταιρείες.

Η πρωτοβουλία αυτή, δεν εγγυάται καμία εμπλοκή στην εξέλιξη, καθώς και πιθανή πρόσληψη.

Δομή

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

 

Τα όργανα της Κάριτας Αθήνας είναι:

Η Γενική Συνέλευση

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Εξελεγκτική Επιτροπή

Το Δ.Σ είναι 4ετούς θητείας και αποτελείται από τον Πρόεδρο, που είναι ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών, τον Αντιπρόεδρο και Διευθυντή ο οποίος διορίζεται από τον Πρόεδρο (μετά την κατά πλειοψηφία εκλογή των τριών ιερωμένων στις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου), τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και τρία μέλη.

Τα μέλη του ΔΣ είναι εθελοντές!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ/ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: π. Ιωάννης Πάτσης

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ελισσάβετ Ιουστινιανού-Merritt

ΤΑΜΙΑΣ & Υπεύθυνος Αδελφοποιήσεων & ΕθελοντισμούΣτανίσλαος Στουραΐτης, 

ΜΕΛΗ:

Ελένη Κάραμποττ: Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Δημοσίων σχέσεων & Τρίτης Ηλικίας

Νικολέττα Δελατόλα: Υπεύθυνη Προγράμματος «Αγαπώ & Προσφέρω»

Μανώλης Σιγάλας

 

 

 

 

 

Τρόποι στήριξης

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για την Κάριτας Αθήνας βασική πηγή ζωής αποτελούν οι προσφορές των υποστηρικτών, δωρητών και χορηγών της και φυσικά οι δραστήριοι εθελοντές της. 

Αν θέλετε να υποστηρίξετε το έργο της σε οποιονδήποτε τομέα δράσης,  να την ενισχύσετε με τη δωρεά σας, να δηλώσετε συμμετοχή ως εθελοντής, ή να ενημερωθείτε για τα προγράμματά της, μπορείτε να επικοινωνήσετε:

 

ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ (κεντρικά γραφεία)

Ομήρου 9, 106 72, Αθήνα

Τηλ / Φαξ: 210-3626186

email: caritasathens@caritasathens.gr

Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.30 - 14.30

 

Τραπεζικός λογαριασμός Alpha Bank:103 00 2101 206319

IBAN: GR 1701401030103002101206319

Κωδικός SWIFT: CRBAGRAA

 

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΡΓΟ

Καποδιστρίου 52, 104 32, Αθήνα

Τηλ: 210-5246637 Φαξ: 210 5246 646

email: caritasref@caritasathens.gr

Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 - 16.00

 

Τραπεζικός λογαριασμός Alpha Bank:103 00 2320 005470

IBAN: GR 6901401030103002320005470

Κωδικός SWIFT: CRBAGRAA

 

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ

Αινιάνος 8, 104 34,Αθήνα

Τηλ: 210-8220943

email: caritasdaycenter@caritasathens.gr

Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 - 17.00

 

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Εμμανουήλ Μπενάκη 8, 105 64, Αθήνα

Τηλ: 210-3317471

email: caritashelpcenter@caritasathens.gr

Δευτέρα έως Παρασκευή: 08.00 - 16.00

 

Για τα νέα και τις δράσεις της Κάριτας Αθήνας μπορείτε να ενημερώνεστε:

 

www.caritasathens.gr

Facebook: CaritasAthens  &  CaritasAthensRefugeeProgram

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΑ ΑΤΟΜΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΑ ΑΤΟΜΑ

02 Δεκ 2016

ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΑ ΑΤΟΜΑ

Δωρητής: Caritas Italiana

Περισσότερα
Διανομή Τροφίμων

Διανομή Τροφίμων-ΤΕΒΑ

02 Δεκ 2016

ΤΕΒΑ

Δωρητής: Δήμος Αθηναίων 

Διάρκεια έως 31/12/2017

Περισσότερα
Πρόγραμμα Αγαπώ και Προσφέρω

Αγαπώ και Προσφέρω

02 Δεκ 2016

ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΩ  

Περισσότερα
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Τελευταία νέα

Επίσκεψη στο ΚΠΙΣΝ

10 Ιαν 2017

Η ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

 

Περισσότερα

Έκδοση ετήσιου ημερολογίου

10 Ιαν 2017
Έκδοση ετήσιου ημερολογίου 
Περισσότερα

Η Κάριτας στο ACTION 24

10 Ιαν 2017

Το έργο της Κάριτας στην εκπομπή "Χ2" του ACTION24

 

Περισσότερα

Εκδρομή για την Τρίτη Ηλικία στη Λίμνη Δόξα

Εκδρομή στην Ορεινή Κορινθία, στην περιοχή του Φενεού και τη λίμνη Δόξα, για την Τρίτη Ηλικία διοργανώνει η Κάριτας Αθήνας το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017.
 
Τετ, 05/31/2017 - 09:45

Μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών σε ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες

Οργανωμένο πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών και αγγλικών σε ενήλικες μετανάστες και πρόσφυγες, πραγματοποιείται στο Κέντρο Συμβουλευτικής της Κάριτας Αθήνας.

Δευ, 05/08/2017 - 15:00

Τοπικες ενοριες