Εργαστήρια découpage και χειροποίητων κατασκευών

by caritas-athens May 08, 2017 15:19

Το Κέντρο Συμβουλευτικής της Κάριτας Αθήνας (Εμμανουήλ Μπενάκη 8, 4ος όροφος) διοργανώνει εργαστήρι ντεκουπάζ κάθε Τετάρτη 11.00-13.00 για όλους όσοι επιζητούν να αναπτύξουν δημιουργικές δεξιότητες, να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και να ανακαλύψουν κρυμμένες πτυχές του εαυτού τους!

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ: 210 3317471 ή στο email: caritashelpcenter@caritasathens.gr

Η τέχνη του ντεκουπάζ, από την ομώνυμη γαλλική λέξη (découpage=διαμελισμός) αποτελεί την διακόσμηση ενός αντικειμένου κολλώντας επάνω κομμάτια από χρωματιστό χαρτί, χαρτοπετσέτα με σχέδια ή αποκόμματα εφημερίδων/περιοδικών και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό τεχνικών και στυλ (π.χ. ζωγραφική, φύλλα χρυσού, αδιαφανή χαρτιά κλπ). Συνήθως ένα αντικείμενο όπως ένα κουτί ή μικροέπιπλο «ντύνεται». Κάθε στρώμα περνιέται με βερνίκι (συνήθως πολλές φορές) μέχρι η εμφάνισή του να αποκτήσει την αίσθηση ότι είναι ζωγραφιστό ή ψηφιδωτό.

Η τέχνη αυτή έχει μια μακριά και συναρπαστική ιστορία: πιστεύεται ότι ανάγεται στην Ανατολική Σιβηρία, όταν οι νομάδες χρησιμοποιούσαν κομμένες τσόχες για να στολίσουν του τάφους των νεκρών. Τον 12ο αιώνα έγινε γνωστή στην Κίνα, καθώς οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν αποκόμματα χαρτιού για να διακοσμήσουν φανάρια, παράθυρα, κουτιά και άλλα αντικείμενα. Πέντε εκατονταετίες αργότερα (17ο αιώνα) εισήχθη στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βενετία, το εμπορικό κέντρο συναλλαγών με την Άπω Ανατολή, οπότε η τεχνική αυτή έκανε την εμφάνισή της στην Ευρώπη, ενώ τον 18ο αι. στην Αγγλία ήταν γνωστή ως τεχνική «Japanning» (Ιαπωνοποίηση) για να εξελιχθεί  στη μορφή που είναι γνωστή και σήμερα.

Τότε, τα έπιπλα που προέρχονταν από την μακρινή ανατολή, έγιναν δημοφιλή με τελικό φινίρισμα από βουλοκέρι και οι παραγγελίες ξεπέρασαν τις δυνατότητες παραγωγής των κατασκευαστών. Επωφελούμενοι της τεράστιας ζήτησης, οι βιοτέχνες της «Γαληνοτάτης» άρχισαν να παράγουν έπιπλα απομιμούμενα  το απόμακρο ανατολικό βουλοκέρι λεγόμενο lacca contrafatta  (απομίμηση λάκας) και να δέχονται μαθητές, που ασχολούνταν με τον χρωματισμό αντιγράφων έργων και σχεδίων δημοφιλών καλλιτεχνών της εποχής.

Τα χρωματισμένα σχέδια τα έκοβαν, κολλούσαν τις συνθέσεις πάνω στα αντικείμενα που ήθελαν να διακοσμήσουν και τα κάλυπταν με πολλές στρώσεις από βερνίκι. Με αυτόν τον τρόπο κατασκεύαζαν έπιπλα, καθώς και διάφορα μικροαντικείμενα  που έμοιαζαν με τα δημοφιλή αντικείμενα που εισάγονταν  από την Κίνα και την Ιαπωνία.

Επί αιώνες το  decoupage συνάρπαζε  πολλά φημισμένα πρόσωπα της Ιστορίας και της Τέχνης, όπως η Μαρία Αντουανέτα, η Madame de Pompadour, ο Λόρδος Βύρωνας, ο Beau Brummel, ή πιο σύγχρονοι όπως  ο Matisse ή  o Picassso.

Εργαστήριο Χειροτεχνίας

Την διοργάνωση εργαστηρίου χειροτεχνίας ξεκίνησε το  Κέντρο Συμβουλευτικής της Κάριτας Αθήνας την Παρασκευή 28 Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα την ίδια ημέρα και ώρα (14.00 - 16.00).

Με την δραστηριότητα αυτή θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν τις δημιουργικές/καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και ιδέες.

Οι ενδιαφερόμενοι ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής και φύλου μπορούν  να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 210 317471 ή στο email:  caritashelpcenter@caritasathens.gr.

Date:
Monday, May 8, 2017 - 15:15