Η περιπέτεια της Σερέν

by caritas-hellas May 16, 2017 15:33
Από την κόλαση του πολέμου δραπέτευσε η Σερέν με την οικογένειά της κι έπειτα από πολλές περιπέτειες έφτασαν στην Ελλάδα. Το κλείσιμο των συνόρων δεν τους επέτρεψε να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Ο σύζυγος και ο γιος της «δραπέτευσαν» προς τη Σερβία, ενώ η ίδια με τα άλλα τρία παιδιά της φιλοξενείται σε δομή της Κάριτας Ελλάς στην Αθήνα.

Η Σερέν είναι μια νέα μητέρα 4 παιδιών. Τα πανέμορφα μάτια της γεμίζουν δάκρυα όταν μας διηγείται το ταξίδι της.  Ήταν μια ευκατάστατη οικογένεια, εκείνη δασκάλα και ο σύζυγός της διευθυντής σε μια μεγάλη επιχείρηση. Στην αρχή του πολέμου, στην συνοικία που μένανε, ένας τρομοκράτης ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε σκοτώνοντας και άλλους ανθρώπους.

Έτσι η οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει στο Ιράκ για να συνεχίσουν τη ζωή τους εργαζόμενοι. Δυστυχώς όμως και σε αυτή τη περιοχή η κατάσταση ήταν επικίνδυνη και έφυγαν περπατώντας για 6 μέρες μέχρι να φτάσουν στις τουρκικές ακτές για να περάσουν στην Ελλάδα.

Στα τουρκικά παράλια οι διακινητές τούς προτείνανε δύο λύσεις: μια βάρκα 50 θέσεων μέσα στην οποία στοίβαζαν 300 ανθρώπους στην τιμή των 500€ ανά άτομο ή μια πιο σίγουρη επιβίβαση σε βάρκα 20 θέσεων με 2.000€ ανά άτομο.  Δίνοντας ό,τι τους είχε απομείνει, πλήρωσαν 12.000€ για να κάνουν το πέρασμα στη χώρα μας.

Διασχίσανε την Ελλάδα μέχρι τα σύνορα με τη πΓΔΜ, όπου 5 φορές προσπάθησαν να περάσουν. Σε μια τελευταία προσπάθεια, ο πατέρας και ο πεντάχρονος υιός εξαφανίστηκαν και αφού διέσχισαν για 3 μέρες το δάσος έφτασαν στη Σερβία, ενώ η Σερέν συνελήφθη και μαζί με τα αλλά τρία παιδιά τους επέστρεψε στην Αθήνα όπου μετά από μεγάλη ταλαιπωρία κατάφερε να φτάσει στε δομή φιλοξενίας της Κάριτας Ελλάς.

Σήμερα διδάσκει αραβικά στα παιδιά των προσφύγων τα οποία από τότε που άρχισε ο πόλεμος δεν έχουν ξαναπάει στο σχολείο και φιλοξενούνται στη δομή της Κάριτας Ελλάς.