Αναγνώσματα της Τετάρτης 9 Αυγούστου

by caritas-hellas August 09, 2017 14:53

Εορτή της Αγίας Θηρεσίας Βενεδίκτης του Σταυρού (Edith Stein) Παρθενομάρτυρος

Βιβλίο του προφήτη Ωσηέ 2,16b.17b.21-22.
«Θα ξαναοδηγήσω όμως τη μάνα σας στην έρημο κι εκεί στην καρδιά της θα μιλήσω τρυφερά.
Τότε τ' αμπέλια της θα της τα ξαναδώσω· θα κάνω την κοιλάδα Αχώρ μια πύλη ελπίδας. Κι εκείνη θα μου αποκριθεί εκεί, καθώς τις μέρες που ήταν νέα, καθώς τότε που βγήκε από την Αίγυπτο.
Μαζί σου θα ενωθώ για πάντα με τα δεσμά του γάμου. Για δώρα γαμήλια θα σου προσφέρω υποστήριξη και προστασία, αγάπη και συμπόνια.
Θα σε κερδίσω με την αταλάντευτη πιστότητά μου και θα με αναγνωρίσεις για Κύριό σου.

Ψαλμός 45(44),11-12.14-15.16-17.
Άκουσε, κόρη, και δες και γύρε το αυτί σου, *
λησμόνησε τον λαό σου και τον οίκο του πατέρα σου,
θα ποθήσει ο βασιλέας την ωραιότητά σου. *
Αυτός είναι ο κύριός σου, και προσκύνησέ τον.

Πανένδοξη από μέσα η κόρη του βασιλέα, *
στα κροσσωτά χρυσά καταστολισμένη.

Με πλουμιστά ενδύματα θα οδηγηθεί στον βασιλέα, †
πίσω οι παρθένες της συνοδείας της *
θα οδηγηθούν μπροστά σου.

Θα οδηγηθούν μ’ ευφροσύνη κι αγαλλίαση, *
θα εισέλθουν στον οίκο του βασιλέα.
Στη θέση των πατέρων σου θα είναι τα παιδιά σου, *
επάνω σε όλη τη γη άρχοντες θα τους καταστήσεις.

Κατά Ματθαίο Αγιο Ευαγγέλιο 25,1-13.
«Ο ερχομός της βασιλείας του Θεού θα μοιάζει με ό,τι έγινε με δέκα παρθένες. Αυτές πήραν τα λυχνάρια τους και βγήκαν να προϋπαντήσουν το γαμπρό.
Πέντε απ' αυτές ήταν συνετές και πέντε άμυαλες.
Οι άμυαλες πήραν τα λυχνάρια τους, μα δεν πήραν μαζί τους και λάδι.
Απεναντίας, οι συνετές πήραν μαζί με τα λυχνάρια τους και λάδι στα δοχεία τους.
Επειδή όμως ο γαμπρός αργοπορούσε, νύσταξαν όλες και κοιμήθηκαν.
Κατά τα μεσάνυχτα ακούστηκε μια φωνή: “έρχεται ο γαμπρός· βγείτε να τον προϋπαντήσετε!”
Όλες, λοιπόν, οι παρθένες σηκώθηκαν και τακτοποίησαν τα λυχνάρια τους.
Οι άμυαλες είπαν τότε στις συνετές: “δώστε μας από το λάδι σας, γιατί τα λυχνάρια μας σβήνουν”.
Οι συνετές όμως απάντησαν: “όχι, γιατί δε θα φτάσει και για μας και για σας· καλύτερα, πηγαίνετε στους πωλητές ν' αγοράσετε για δικό σας”.
Αλλά ενώ πήγαιναν ν' αγοράσουν λάδι, ήρθε ο γαμπρός. Τότε οι έτοιμες παρθένες μπήκαν μαζί του στη γιορτή του γάμου, και έκλεισε η πόρτα.
Ύστερα από λίγο φτάνουν και οι υπόλοιπες παρθένες κι άρχισαν να φωνάζουν: “κύριε, κύριε, άνοιξέ μας!”
Εκείνος όμως τους αποκρίθηκε: “αλήθεια σας λέω, δε σας ξέρω”.
Να είστε, λοιπόν, άγρυπνοι, γιατί δεν ξέρετε ούτε την ημέρα ούτε την ώρα που θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου».

Σχόλιο της ημέρας

Αρχιερέας της Νέας Διαθήκης

Κάθε ανθρώπινη ψυχή είναι ένας ναός του Θεού : το γεγονός μας ανοίγει μια πλατειά και εντελώς νέα προοπτική. Η ζωή προσευχής του Ιησού είναι το κλειδί για να εννοήσουμε την προσευχή της Εκκλησίας. Ο Χριστός συμμετείχε στην ιερή ακολουθία του λαού του, που γινόταν {στο Ναό}δημόσια και σύμφωνα με τις οδηγίες του Νόμου … και εγκατέστησε την πιο στενή σχέση ανάμεσα σ’ αυτή την ακολουθία και την προσφορά του προσώπου του, και της απέδωσε μ’ αυτό τον τρόπο το πλήρες και αληθινό νόημά της, αποδίδοντας τιμή ευχαριστίας της δημιουργίας προς το Δημιουργό. Οδήγησε έτσι την παλαιά λειτουργική πράξη να ολοκληρωθεί μέσα στη Νέα Διαθήκη.

Αλλά ο Ιησούς δεν συμμετείχε μόνο στη δημόσια πράξη λατρείας που ορίζει ο Νόμος. Τα ευαγγέλια αναφέρονται συχνά στη μοναχική του προσευχή μέσα στη σιωπή της νύχτας, πάνω στις άγριες κορυφές των βουνών, και σε περιοχές της ερήμου(Μτ.14,23 Μκ.1,35). Σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες προσευχής προηγήθηκαν τη δημόσια ζωή του (Μτ.4,1…). Αποσύρθηκε στη μοναξιά του βουνού για να προσευχηθεί πριν να εκλέξει  τους Αποστόλους του(Λκ.6,12) και να τους στείλει σε αποστολή. Την ώρα του κήπου των ελαιών, προετοιμάστηκε για να ανέβει στο Γολγοθά. Η κραυγή που έβγαλε προς τον Πατέρα σ’ αυτή την πιο  σκληρή ώρα της ζωής του, μας αποκαλύφτηκε με πολύ λίγα λόγια. Εδώ, αυτά τα λόγια είναι σαν αστραπή που φωτίζει για μας μια από τις πιο ενδόμυχες πτυχές της ψυχής του Ιησού, το ανεξερεύνητο μυστήριο του είναι του ως Θεάνθρωπος και του διαλόγου του με τον Πατέρα.

Ο διάλογος αυτός διάρκεσε χωρίς αμφιβολία όλη τη ζωή του, χωρίς διακοπή. Ο Χριστός προσευχόταν εσωτερικά όχι μόνο όταν αποσυρόταν μακριά από το πλήθος, αλλά επίσης όταν παρέμεινε ανάμεσα στους ανθρώπους.

Date:
Wednesday, August 9, 2017 - 14:45 to 23:45