Αναγνώσματα της Πέμπτης 10 Αυγούστου

by caritas-hellas August 10, 2017 13:00

Εορτή του Αγίου Λαυρέντιου, Διάκονος και μάρτυρας

Δεύτερη Επιστολή προς Κορινθίους   9,6-10.
Πρέπει να ξέρετε πως όποιος σπέρνει με φειδώ θα έχει λίγη σοδειά· κι όποιος σπέρνει απλόχερα η σοδειά του θα είναι άφθονη.
Ο καθένας ας δώσει ό,τι του λέει η καρδιά του χωρίς να στενοχωριέται ή να εξαναγκάζεται, γιατί ο Θεός αγαπάει αυτόν που δίνει με ευχαρίστηση.
Ο Θεός έχει τη δύναμη να σας χορηγήσει πλουσιοπάροχα κάθε δωρεά, ώστε να είστε πάντοτε σε όλα τελείως αυτάρκεις, και να δίνετε με το παραπάνω για κάθε καλό σκοπό.
Το λέει κι η Γραφή: Σκόρπισε, έδωσε στους φτωχούς, η αγαθοεργία του θα διαρκεί αιώνια.
Κι αυτός που δίνει στο σποριά το σπόρο και το ψωμί για να τραφεί, ας δώσει και ας πληθύνει και το δικό σας σπόρο και ας αυξήσει τους καρπούς της αγαθοεργίας σας.

Ψαλμός 112(111),1-2.5-6.7-8.9.
Μακάριος ο άνθρωπος που φοβάται τον Κύριο,*
και με πάθος αγαπά τις εντολές του.
Δυνατοί στη γη θα είναι οι απόγονοί του,*
ευλογημένη θα είναι η γενεά των δικαίων.

Ευτυχής ο άνθρωπος που σπλαχνίζεται και δανείζει, †
διαχειρίζεται τις υποθέσεις του σύμφωνα με το δίκαιο: *
αυτός δεν πρόκειται να κλονιστεί ποτέ του.

Αιώνια θα είναι η μνήμη του δικαίου,*
δεν πρόκειται να φοβηθεί από κακές αγγελίες.

Γαλήνια είναι η καρδιά του, ελπίζει στον Κύριο, †
η καρδιά του είναι ακλόνητη και δεν φοβάται,*
κι αναμένει το τέλος των εχθρών του.

Μοίρασε, στους φτωχούς έδωσε, †
η δικαιοσύνη του μένει στους αιώνες των αιώνων,*
το μέτωπό του θα σηκωθεί μέσα στη δόξα.

Κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο 12,24-26.
Αλήθεια σας λέω: Αν του σιταριού ο σπόρος πέσει στη γη αλλά δεν πεθάνει, μένει ένας μονάχος σπόρος· αν όμως πεθάνει, κάνει άφθονο καρπό.
Αυτός που αγαπάει τη ζωή του, θα τη χάσει· αυτός όμως που τη ζωή του δεν τη λογαριάζει όσο κρατάει αυτός ο κόσμος, θα τη φυλάξει για την αιώνια ζωή.
Όποιος θέλει να με υπηρετεί ας ακολουθεί το δικό μου δρόμο, κι όπου είμαι εγώ, εκεί θα είναι κι ο δικός μου υπηρέτης. Κι ο Πατέρας μου θα τιμήσει όποιον με υπηρετεί».

Σχόλιο της ημέρας

Αγίου Αυγουστίνου (354-430), επισκόπου Ιππώνος (Βόρεια Αφρική) και Διδασκάλου της Εκκλησίας

«Όποιος αγαπά τη ζωή του τη χάνει, όποιος παίρνει αποστάσεις την διατηρεί για την αιώνια ζωή»

Στην Εκκλησία της Ρώμης, ο μακάριος Λαυρέντιος εξασκούσε  το λειτούργημα του διακόνου. Με το λειτούργημα αυτό μοίραζε το τίμιο αίμα του Χριστού στους πιστούς, και είναι στη διάρκεια του λειτουργήματός του που έδωσε το ίσιο του το αίμα στο όνομα του Χριστού … Ο απόστολος άγιος Ιωάννης φώτισε πλήρως το Μυστήριο του Δείπνου του Κυρίου όταν λέει : «Ο Ιησούς έδωσε τη ζωή του για εμάς, και εμείς επομένως, οφείλουμε να δώσουμε τη ζωή μας για τους αδελφούς μας» (1Ιω.3,16). Ο άγιος Λαυρέντιος το εννόησε αυτό, αδελφοί μου, το εννόησε και το έπραξε. Προετοίμασε αυτή την προσφορά με τη μετάληψή του σ’ αυτή την τράπεζα. Αγάπησε το Χριστό με τη ζωή του, τον μιμήθηκε με το θάνατό του.

Και εμείς, αδελφοί μου, αν τον αγαπάμε αληθινά, οφείλουμε να τον μιμηθούμε. Η καλύτερη απόδειξη που μπορούμε να του δώσουμε της αγάπης μας, είναι να μιμηθούμε τα παραδείγματά του. «Ο Χριστός υπέφερε για εμάς, και μας άφησε το παράδειγμα για να ακολουθήσουμε τα ίχνη του» (1Π.2,21) … Στον κήπο του Κυρίου υπάρχουν αληθινά κάθε είδος λουλουδιών : όχι μόνο τα τριαντάφυλλα του των μαρτύρων, αλλά επίσης κρίνους των παρθένων, τον κισσό των παντρεμένων, βιολέτες των χηρών. Απολύτως καμιά κατηγορία, φίλτατοί μου, δεν πρέπει να απελπίζεται για την κλήση της : είναι για όλους που ο Κύριος θυσιάστηκε … Πρέπει να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο, χωρίς να χύσουμε το αίμα μας, χωρίς να υπομείνουμε τους πόνους του μαρτυρίου, ο χριστιανός οφείλει να ακολουθεί το Χριστό.

Ο απόστολος Παύλος λέει, αναφερόμενος στο Χριστό τον Κύριο : «Εκείνος που ήταν κατά τη φύση του Θεός, δεν έκρινε σωστό να διαφυλάξει ζηλότυπα το δικαίωμά του ισότητας με το Θεό». Τι μεγαλείο! «αλλά απεναντίας, απογύμνωσε τον εαυτό του, παίρνοντας την κατάσταση του δούλου, έγινε όμοιος με τους ανθρώπους και αφού αναγνωρίστηκε ως άνθρωπος με τη συμπεριφορά του» (Φιλ.2,6…). Τι ταπείνωση! Ο Χριστός ταπείνωσε τον εαυτό του : ιδού, χριστιανέ, αυτό που είναι στη διάθεσή σου. «Ο Χριστός έγινε υπάκουος» (εδ.8) : τότε γιατί να είσαι υπερήφανος  ;…  στη συνέχεια έχοντας προχωρήσει μέχρι το τέρμα αυτής της ταπείνωσης και να έχει εκμηδενίσει το θάνατο, ο Χριστός ανέβηκε στον ουρανό : ας τον ακολουθήσουμε.

Date:
Thursday, August 10, 2017 - 13:00