by caritas-hellas July 06, 2016 12:43

“Πρόγραμμα χειμερινής διαμονής και στήριξης για ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες”

15 Νοεμβρίου 2015 – 30 Ιουνίου 2017

Η παροχή στέγης για το χειμώνα και στήριξης στους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ελλάδα, καθώς και η παροχή ασφαλούς καταλύματος και κοινωνικών υπηρεσιών για τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται, για παράδειγμα, σε διαδικασία αίτησης ασύλου, μετεγκατάστασης, οικογενειακής επανένωσης, είναι η καρδιά αυτού του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας, την Κάριτας Γερμανίας, την Κάριτας Αυστρίας και την Γερμανική Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες και γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες και φθάνουν στη Λέσβο ή την Αθήνα. Η περίοδος υλοποίησής του είναι από τις 15 Νοεμβρίου 2015 έως τις 30 Ιουνίου 2017.

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι μετά το κλείσιμο των συνόρων και τον συνεπακόλουθο εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα μας, το πρόγραμμα, προσαρμοζόμενο στις νέες ανάγκες, μετατράπηκε σε «Πρόγραμμα ασφαλούς διαμονής και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες», αφού πλέον οι ομάδες στις οποίες απευθύνεται διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: 15/11/2015 -  31/08/2016

Στην πρώτη φάση του προγράμματος (15 Νοεμβρίου 2015-15 Απριλίου 2016), οι πλέον ευάλωτοι πρόσφυγες και μετανάστες είχαν πρόσβαση, κατά τους χειμερινούς μήνες, σε ασφαλές κατάλυμα στη Λέσβο και την Αθήνα και λάμβαναν έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση, για να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι τους.

Για το σκοπό αυτό ενοικιάστηκε ένα ξενοδοχείο 220 κλινών στη Λέσβο καθώς επίσης και δύο ξενοδοχεία συνολικά 220 κλινών στην Αθήνα. Στο τέλος αυτής της φάσης (στις 15 Απριλίου 2016), 8.278 άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε κατάλυμα και στήριξη στα ξενοδοχεία των προγραμμάτων μας στη Λέσβο και την Αθήνα. Συνολικά παρασχέθηκαν στους ωφελούμενους 33.288 διανυκτερεύσεις στα συγκεκριμένα καταλύματα.

Στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και μετανάστες παρασχέθηκαν υπηρεσίες απαραίτητες για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

Όλοι οι ωφελούμενοι του προγράμματος λάμβαναν πρωινό και ένα γεύμα την ημέρα. Συνολικά, σερβιρίστηκαν πάνω από 72.000 γεύματα. Επιπλέον, παρασχέθηκε σε διάφορες φάσεις του προγράμματος πρόχειρο φαγητό (σνακ) μέσω δωρεών. Στη Λέσβο, δημιουργήθηκε εξωτερικός χώρος με ζεστό νερό και νιπτήρες για πλύσιμο ρούχων στο χέρι.

Όλα τα ξενοδοχεία παρείχαν σαπούνι και σαμπουάν στα δωμάτια. Επιπλέον, όλα τα είδη προσωπικής υγιεινής ήταν δωρεές από ομάδες εθελοντών (στην Ελλάδα και το εξωτερικό) και διανεμήθηκαν από την ομάδα της Κάριτας. Μέσω αυτών των δικτύων, το πρόγραμμα έλαβε δωρεές σε ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες και παπούτσια, που επαρκούσαν για όλους. Υπήρχαν επίσης δωρεές σε είδη υγιεινής για τις γυναίκες, πάνες και κρέμες για μωρά, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, ξυραφάκια και μωρομάντιλα.

Παράλληλα με τη συνέχιση της παροχής προσωρινής διαμονής σε ξενοδοχεία, η Κάριτας Ελλάς είναι σε αναζήτηση λύσεων για παροχή μακροπρόθεσμης στέγης, δεδομένου ότι πολλοί από τους πρόσφυγες είναι πλέον αναγκασμένοι να διαμείνουν επ’αορίστω στη χώρα μας. .

Ως επιπρόσθετη δράση, από την 24η Ιουνίου 2016, λειτουργεί το νέο Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής της Κάριτας Ελλάς στην Αθήνα.

Το Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών παρέχει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στήριξη με παραπομπή σε νομικές και κοινωνικές υπηρεσίες, σε συνεργασία τόσο με κρατικούς όσο και με μη κυβερνητικούς φορείς, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες -πολλές από τις οποίες διοργανώνονται από τους ίδιους τους ωφελούμενους- στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μακροπρόθεσμη διαμονή στην Ελλάδα, καθώς και έναν ασφαλή και φιλικό για μητέρες και παιδιά χώρο, όπου θα πραγματοποιούνται μαθήματα και δραστηριότητες.

Το Κέντρο Κοινωνικών Υπηρεσιών λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασφαλούς διαμονής και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες», αλλά και του προγράμματος «Έκτακτης Ανάγκης»  (ΕΑ04/2016).