Δράση της Κάριτας Ελλάς στο Σκαραμανγκά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

by caritas-hellas July 21, 2016 14:25

Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης ΕΑ (04) 2016 Μάρτιος-Σεπτέμβριος 2016  Η προστασία και η βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα καθώς και των ευάλωτων ελληνικών οικογενειών είναι ο στόχος αυτού του προγράμματος.Το πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης είναι αποτέλεσμα των γρήγορων αντανακλαστικών της Κάριτας Ελλάς στην ανθρωπιστική κρίση που προέκυψε από το άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα προς τη χώρα μας, αλλά και στη σοβούσα οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και οδηγεί στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση ένα ολοένα αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού.Η Κάριτας Ελλάς, πιστεύοντας ότι συνιστά αδικία να μη ζουν όλοι οι άνθρωποι αξιοπρεπώς, έχει εντάξει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και ελληνικές οικογένειες, προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες αξιοπρεπώς και να ωφελούνται από τις διαθέσιμες υπηρεσίες.Το πρόγραμμα εστιάζει στα εξής:

• Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Στην Αθήνα, οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται στο Κέντρο Υποστήριξης και Συμβουλευτικής, ενώ στη Λέσβο και τη Θεσσαλονίκη, στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Δίδεται έγκυρη κι έγκαιρη πληροφόρηση για ζητήματα που απασχολούν τους ωφελούμενους.
  • Διατροφική ασφάλεια: Διανέμονται μερίδες μαγειρεμένου φαγητού και συμπληρωματικά είδη διατροφής, όπως φρούτα, ενώ συνεισφέρονται τρόφιμα σε συσσίτια
  • Νερό και διασφάλιση συνθηκών υγιεινής: Παρέχονται δεξαμενές νερού, χημικές τουαλέτες, βασικά είδη προσωπικής υγιεινής, ντους και σηπτικές δεξαμενές.
  • Βασικά είδη πλην τροφίμων: Διανέμονται ρούχα, αδιάβροχα και είδη για παιδιά
  • Δημιουργική απασχόληση παιδιών στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας (Λέσβος) και στο Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά ψυχαγωγούνται, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα δεξιότητες, ενώ οι γονείς, χωρίς άγχος για την ασφάλεια των παιδιών τους, μπορούν να αξιοποιήσουν τις διάφορες υπηρεσίες του προγράμματος.
  • Οικονομική ενίσχυση: Πρόκειται για παροχή προπληρωμένων καρτών ή/και κουπονιών σε πρόσφυγες και μετανάστες, που θα επιτρέπει να καλύπτουν οι τελευταίοι με αξιοπρέπεια τις βασικές τους ανάγκες επιλέγοντας οι ίδιοι τα αγαθά που χρειάζονται, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στη στήριξη της τοπικής αγοράς.
  • Στήριξη των τοπικών κοινοτήτων. Η Κάριτας Ελλάς συνεισφέρει με έργα στις τοπικές κοινότητες που έχουν φιλοξενήσει κι εξακολουθούν να φιλοξενούν πρόσφυγες (κατασκευή ή/και συντήρηση δομών, δημιουργία χώρων σκίασης, συλλογή απορριμμάτων). Επίσης, διοργανώνονται και διεκπεραιώνονται μεταφορές των προσφύγων από και προς τους χώρους φιλοξενίας (Χίος).

Διαθέτοντας μακρά εμπειρία σε ανθρωπιστικές κρίσεις, η Κάριτας Ελλάς θα προσαρμόζει το πρόγραμμα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και ανάγκες. Ταυτόχρονα, εκπονεί εναλλακτικό σχέδιο προς εφαρμογή σε περίπτωση αποτυχίας της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αξιολογεί τις μελλοντικές άμεσες ανάγκες και συνεργάζεται με τους τοπικούς εταίρους για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του προγράμματος.