Κοινότητα Αφγανών: «Φοβόμαστε… αλλά θα συνεχίσουμε»

Εικόνες καταστροφής με σοβαρές υλικές ζημιές και την ατμόσφαιρα να μυρίζει «καμένο», συνθέτουν το σκηνικό των γραφείων της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων Ελλάδας, μετά την εμπρηστική επίθεση το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Μαρτίου.

«H Κρυπτεία είναι πίσω από την επίθεση», καταγγέλλει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ταχέρ Αλί Ζάντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, με αφορμή το περιστατικό. Σημειώνεται επίσης ότι είναι η δεύτερη επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια, με την πρώτη να σημειώνεται το 2011 κατά τη διάρκεια μαθήματος ελληνικών σε παιδιά.

«Είναι η δεύτερη φορά που η Κοινότητα δέχεται επίθεση. Κανείς τότε δεν πίστευε ότι η οργάνωση ήθελε να σκοτώσει», τόνισε ο κ. Ζάντε και πρόσθεσε: «Την ώρα που προσπαθούμε να κάνουμε μαθήματα ελληνικών στα παιδιά που μαθαίνουν την ελληνική κουλτούρα, έρχονται και μας επιτίθενται. Λίγο πριν από την επίθεση εδώ μέσα ήταν οικογένειες και παιδιά. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Φοβόμαστε για τα παιδιά και τις οικογένειές μας, αλλά θα συνεχίσουμε. Η δράση μας δε θα σταματήσει ποτέ».

Αναφερόμενος στο χρονικό των γεγονότων γνωστοποίησε ότι ο ίδιος ενημερώθηκε για την επίθεση στις 2.35 μμ από τον διαχειριστή του κτιρίου. Στη συνέχεια, όπως εξήγησε, επικοινώνησε με τον συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρο Κωνσταντίνου, ο οποίος τον ενημέρωσε «ότι η νεοναζιστική Κρυπτεία ανέλαβε την ευθύνη μέσω τηλεφωνήματος της στο Έθνος». «Στο δρόμο μέχρι να φτάσω, φοβόμουν μήπως ήταν κάποιος μέσα», σημείωσε.

Τη θεσμική συνεργασία και ουσιαστική στήριξη της τοπικής κοινωνίας ζήτησε ο πρόεδρος του Φόρουμ Μεταναστών Γιονούς Μουχαμαντί. «Ίσως έτσι κάποιοι θα σκέφτονταν δύο φορές για να έρθουν να βάλουν φωτιά», είπε. «Αυτό που συνέβη σε εμάς είναι πλήγμα για όλη την ελληνική κοινωνία. Φοβόμαστε για την ελληνική κοινωνία στην οποία ζούμε και εμείς. Είμαστε Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μας», πρόσθεσε. Όπως εξήγησε, πολλά γραφεία κοινοτήτων έχουν κλείσει, είτε λόγω φόβου, είτε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Τα γραφεία της αιθιοπικής κοινότητας κινδυνεύουν να κλείσουν», είπε και ζήτησε να δοθεί χώρος από το δήμο. «Δεν θέλουμε φαγητό και ρούχα. Θέλουμε να συμμετέχουμε ενεργά ως πολίτες αυτής της χώρας», υπογράμμισε.

«Βρίσκομαι στην Ελλάδα τη μισή μου ζωή. Έχω κάνει οικογένεια και έχω σπουδάσει εδώ. Δεν φοβόμαστε. Εμείς, με τα γράμματα, με στυλό θα τους “κάψουμε” », είπε ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα Μοχτάρ Ριζάι.