Λέσβος: Αθώοι οι διασώστες που κατηγορήθηκαν για παράνομη μεταφορά προσφύγων

Αθώους έκρινε τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη το μονομελές εφετείο κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου τους πέντε εργαζόμενους σε ΜΚΟ που κατηγορούνταν για βοήθεια σε «παράνομη είσοδο» προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2016.

Τρία μέλη της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης PROEM-AID και δύο Δανοί μέλη της ΜΚΟ «Team Humanity» είχαν κατηγορηθεί ότι τα ξημερώματα της 14ης Ιανουαρίου του 2016 «ευρισκόμενοι στην οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επιχειρούσαν να ρυμουλκήσουν βάρκες με μετανάστες, χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν».

Επευφημίες και χειροκροτήματα

Η Ισπανία έχει βραβεύσει τους τρεις πυροσβέστες – διασώστες, ενώ μεγάλη αντιπροσωπεία από την Ανδαλουσία βρέθηκε στη Μυτιλήνη για να τους υποστηρίξει. Μεταξύ αυτών, η Υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της αυτόνομης περιφερειακής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας, τέσσερις βουλευτές – εκπρόσωποι και των τεσσάρων κομμάτων, εκπρόσωποι από το Δήμο της Σεβίλλης και αντιπροσωπεία από την Πρεσβεία της Ισπανίας στη χώρα μας, αλλά και πολλά ΜΜΕ της Ισπανίας. Στο δικαστήριο βρέθηκαν και πολλοί εθελοντές, που δέχτηκαν με χειροκροτήματα και επευφημίες την απόφαση.

Στην ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας δύο από τα τρία στελέχη του Λιμενικού Σώματος που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση. Απουσίαζε ο κυβερνήτης του σκάφους του Λιμενικού Σώματος που τους είχε συλλάβει.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης προσήλθε και κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ανδαλουσίας Ρόζα Αγιλάρ. Η κ. Αγιλάρ αναφέρθηκε στην επαγγελματική και ταυτόχρονα ανθρωπιστική δράση των Ισπανών πυροσβεστών, οι οποίοι συμμετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή της υπηρεσίας τους και παρέμειναν στη συνέχεια στην Ελλάδα εναλλασσόμενοι ανά 15θήμερο, ως εθελοντές.

Σημαντική η βοήθεια των ΜΚΟ και εθελοντών

Στη σημαντική βοήθεια που προσέφεραν οι εθελοντές και οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συνέδραμαν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση από τη χώρα μας της έκρηξης της ανθρωπιστικής κρίσης από τις αρχές του 2015 έως και τον Απρίλιο του 2016 αναφέρθηκε στην κατάθεση του ο μάρτυρας υπεράσπισης βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης. Επίσης ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ένας εργαζόμενος σε μη Κυβερνητική Οργάνωση, ο οποίος ήταν κυβερνήτης διασωστικού σκάφους, και μία ανεξάρτητη εθελόντρια. Και οι δύο φώτισαν με τις καταθέσεις τους τον τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ και των εθελοντών εκείνων των ημερών με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Το να σώζεις ζωές δεν είναι έγκλημα»

Με χειροκροτήματα δέχθηκαν την απόφαση του δικαστηρίου οι συγκεντρωμένοι συμπαραστάτες και φίλοι των αθωωθέντων οι οποίοι και ευχαρίστησαν την ελληνική δικαιοσύνη για την «απόφαση που ταυτίστηκε με το αίσθημα δικαίου ολόκληρης της Ευρώπης». Κι αυτό γιατί όπως χαρακτηριστικά έγραφαν και οι μπλούζες που φόρεσαν οι Δανοί αμέσως μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης, «το να σώζεις ζωές δεν είναι έγκλημα».

Πηγές: Ert.gr, News.gr

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ