H Διαδρομή μας

Η Κάριτας Ελλάς είναι αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και αναγνωρισμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Λειτουργεί στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, για τη Φιλανθρωπία, την Αγαθοεργία και την Κοινωνική Συμπαράσταση.

Κατά το χρονικό διάστημα 1941-1976, η Κάριτας Ελλάς αντιπροσωπευόταν από την φιλανθρωπική οργάνωση της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας «Η Θεία Πρόνοια».

Το 1976, η Καθολική Ιεραρχία στην Ελλάδα ίδρυσε την Κάριτας Ελλάς, με Πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο π. Νικόλαο Φώσκολο και την αδ. Ελένη Καπάρ ως Γενική Γραμματέα.

Τον Μάιο του 1981, εν όψει της 9ης πανευρωπαϊκής συνέλευσης των Εθνικών Ευρωπαϊκών Κάριτας (Regional Conference) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συστάθηκε Διοικητικό Συμβούλιο με μέλη από κάθε Καθολική Εκκλησιαστική Επαρχία της Ελλάδας.

Η Κάριτας Ελλάς έλαβε νομική υπόσταση ως αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο το 1994. Η Κάριτας Ελλάς είναι μέλος της Κάριτας Ευρώπης (Caritas Europa) και της Διεθνούς Κάριτας (Caritas Internationalis), και εκπροσωπεί τις επί μέρους Κάριτας των Καθολικών Εκκλησιαστικών Επαρχιών στην Ελλάδα, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Κάριτας είναι η μεγαλύτερη Οργάνωση μετά τον Ο.Η.Ε.

 

Η Αποστολή μας

H Κάριτας είναι καρπός της 2ης Συνόδου του Βατικανού. Γεννήθηκε το 1971 με πρωτοβουλία του Πάπα Παύλου 6ου  και με σκοπό η χριστιανική κοινότητα να είναι φιλόξενη, ευαίσθητη και να φροντίζει τον συνάνθρωπο, αλλά και να κατέχει έναν παιδαγωγικό χαρακτήρα, εκπαιδεύοντας πρωτίστως τη χριστιανική κοινότητα και, ως εκ τούτου, τους ωφελούμενους της Κάριτας: τους φτωχούς, τους περιθωριοποιημένους, τους ξένους, τους άστεγους, τους άπορους, τα θύματα εμπορίας και γενικά όσους βρίσκονται σε ανάγκη.

Στην Ελλάδα η Κάριτας λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, προσφέροντας συνεχώς και ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες της, έχοντας να επιδείξει πλήθος δράσεων σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Η Κάριτας Ελλάς προσφέρει υποστήριξη σε όποιον άνθρωπο έχει ανάγκη, χωρίς διακρίσεις, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και γλώσσας, με απόλυτο σεβασμό για κάθε κουλτούρα και θρησκευτική πεποίθηση. Βασισμένη στη δύναμη των εθελοντών της, καλύπτει βασικές και συνεχιζόμενες ανάγκες οικογενειών και ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, το δίκτυο της Κάριτας Ελλάς σχεδιάζει και υλοποιεί πλήθος προγραμμάτων και δράσεων:

 • Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προγραμμάτων Έκτακτης Ανάγκης σε συνεργασία με τις Αρχές, την τοπική Αυτοδιοίκηση, τις τοπικές Κάριτας στην Ελλάδα και το Διεθνές δίκτυο των αδελφών Κάριτας.
 • Συλλογή και διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης όπως ρουχισμός, είδη ατομικής υγιεινής, οικιακά σκεύη, έπιπλα κλπ.
 • Στήριξη άπορων οικογενειών και ανθρώπων μόνων, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, σε τρόφιμα, φάρμακα, ενοίκιο, χρέη, λογαριασμούς κλπ.).
 • Παροχή δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η συμβουλευτική, η ηθική και ψυχολογική συμπαράσταση.
 • Αιμοδοσία, σε συνεργασία με κρατικά νοσοκομεία. Με την πολύτιμη και αξιέπαινη προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών, η Κάριτας Ελλάς διαθέτει τη 2η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα αίματος στην Ελλάδα.
 • Υποστηρικτικές δράσεις για τους ηλικιωμένους (επισκέψεις σε νοσοκομεία, γηροκομεία και κατ’ οίκον επισκέψεις, πνευματική και ηθική υποστήριξη, ψυχαγωγία).
 • Δράσεις για τη στήριξη των εγκλείστων στα σωφρονιστικά ιδρύματα (τακτικές επισκέψεις στις φυλακές, πνευματική, ηθική και υλική υποστήριξη).
 • Προώθηση του πνεύματος της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού και η συμβολή στην ανάπτυξη, δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων και ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.
 • Συνεχής εκπαίδευση, υποστήριξη και εμψύχωση εθελοντών με σεμινάρια, διαλέξεις κλπ.
 • Συνεργασία με άλλα Φιλανθρωπικά Σωματεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους Φορείς, με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου και τη δημιουργία δικτύου με την Κοινωνία, καθώς και με τους Κρατικούς, Ευρωπαϊκούς ή και Διεθνείς Φορείς, για την επίτευξη των σκοπών του Σωματείου.
 • Πρόκληση του ενδιαφέροντος της Κοινωνίας, της Ελληνικής Πολιτείας και της Διεθνούς Κοινότητας, για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, προς αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Κάριτας Ελλάς ανταποκρίθηκε στην προσφυγική κρίση με τρόπο άμεσο κι ευέλικτο, σε συνεργασία και με την υποστήριξη από το Διεθνές Δίκτυο Κάριτας, Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ, αλλά και άλλες εθνικές και τοπικές διοικητικές δομές.

Από την πρώτη στιγμή η Κάριτας Ελλάς δημιούργησε και λειτούργησε δομές φιλοξενίας και ξενώνες, κέντρα συμβουλευτικής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τάξεις μαθημάτων ελληνικών και αγγλικών σε ανήλικους και ενήλικες, κοινωνικά κέντρα όπου παρέχονται υπηρεσίες από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, πολιτισμικούς διαμεσολαβητές, δικηγόρους και επαγγελματικούς συμβούλους.

Κι όλα αυτά, με γνώμονα την ποιοτική φιλοξενία των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, την ψυχολογική τους στήριξη, αλλά και την κοινωνική τους ένταξη. Όλοι οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές που υλοποιούν αυτές τις δράσεις
πιστεύουν πως οι άνθρωποι είναι σημαντικό να ζουν με αξιοπρέπεια. Και ό,τι κάνουν, το κάνουν με αγάπη!

 

 

Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε στη φτώχεια ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ