Η Κάριτας Ελλάς είναι αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και αναγνωρισμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Λειτουργεί στην Ελλάδα με έδρα την Αθήνα και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, για τη Φιλανθρωπία, την Αγαθοεργία και την Κοινωνική Συμπαράσταση.

Κατά το χρονικό διάστημα 1941-1976, η Κάριτας Ελλάς αντιπροσωπευόταν από την φιλανθρωπική οργάνωση της Ελληνικής Καθολικής Εξαρχίας «Η Θεία Πρόνοια».

Το 1976, η Καθολική Ιεραρχία στην Ελλάδα ίδρυσε την Κάριτας Ελλάς, με Πρόεδρο τον Σεβασμιώτατο π. Νικόλαο Φώσκολο και την αδ. Ελένη Καπάρ ως Γενική Γραμματέα.

Τον Μάιο του 1981, εν όψει της 9ης πανευρωπαϊκής συνέλευσης των Εθνικών Ευρωπαϊκών Κάριτας (Regional Conference) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συστάθηκε Διοικητικό Συμβούλιο με μέλη από κάθε Καθολική Εκκλησιαστική Επαρχία της Ελλάδας.

Η Κάριτας Ελλάς έλαβε νομική υπόσταση ως αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο το 1994. Η Κάριτας Ελλάς είναι μέλος της Κάριτας Ευρώπης (Caritas Europa) και της Διεθνούς Κάριτας (Caritas Internationalis), και εκπροσωπεί τις επί μέρους Κάριτας των Καθολικών Εκκλησιαστικών Επαρχιών στην Ελλάδα, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Κάριτας είναι η μεγαλύτερη Οργάνωση μετά τον Ο.Η.Ε.

 

 

Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε στη φτώχεια ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ