Επικαιρότητα
Από τον θάνατο στην Ανάσταση
Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών για το Πάσχα 2018

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Για να μας προετοιμάσει να ζήσομε χριστιανικά το Πάσχα, ο Πάπας Φραγκίσκος μάς έστειλε ένα μήνυμα, με τίτλο τον λόγο του Χριστού: «Επειδή θα πληθύνει η κακία, η αγάπη πολλών θα ψυχρανθεί». Και μιλώντας συγκεκριμένα για τις ενορίες μας, εξηγεί:

Η αγάπη ψυχραίνεται και μέσα στις κοινότητές μας. Στην αποστολική Παραίνεση «η Χαρά του Ευαγγελίου», προσπάθησα να περιγράψω τα πιο εμφανή σημάδια αυτής της έλλειψης αγάπης: την εγωιστική ραθυμία, τη στείρα απαισιοδοξία, τον πειρασμό να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να επιδιδόμαστε σε αδιάκοπες αδελφοκτόνες συγκρούσεις, την κοσμική νοοτροπία που οδηγεί στο να ασχολούμαστε μόνο με αυτό που φαίνεται, μειώνοντας, με αυτό τον τρόπο, το ιεραποστολικό πνεύμα.

Με συντομία σάς καλώ να σταθούμε σε ορισμένα σημεία:

ΡΑΘΥΜΙΑ είναι η νωθρότητα, η απροθυμία για εργασία. Ο Πάπας τη χαρακτηρίζει εγωιστική, διότι προέρχεται από τον εγωισμό μας. Η απροθυμία για προσφορά υπηρεσίας στα έργα της ενορίας ή της Κάριτας μήπως προέρχεται και από ραθυμία;

ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ είναι η τάση να βλέπει κανείς μόνο τη δυσάρεστη όψη των πραγμάτων ή να περιμένει δυσάρεστη έκβαση μιας υπόθεσης. Την ονομάζει στείρα, διότι δεν παράγει τίποτα και καταδικάζει τον απαισιόδοξο στην απραγία:να μην αγωνίζεται για τίποτα.

Οι ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ είναι όλες εκείνες οι καταστάσεις που μας κάνουν να γινόμαστε αντίπαλοι: επειδή θεωρούμε ότι ο άλλος μας πήρε τη θέση, μας πρόσβαλε, μας μείωσε, μας κατηγόρησε, μας συκοφάντησε, μας αδίκησε, κλπ. Καμιά φορά είναι αλήθεια, άλλοτε όμως είναι συμπέρασμα της υπερηφάνειάς μας. Και αρχίζομε τότε να μουρμουρίζομε, να σπέρνομε ψιθυρισμούς εναντίον του, να γίνονται σχόλια μέσα στη οργάνωση ή την ενορία. Και όλοι γίνονται μαλλιά-κουβάρια, χωρίς να μπορεί κανείς να βρει την αλήθεια. Αδελφοκτόνες συγκρούσεις, διότι σκοτώνουν αδέλφια!!! Διότι εμείς που κατηγορούμε ο ένας τον άλλο είμαστε αδέλφια εν Χριστώ! Λέμε ότι πιστεύομε στον Ιησού Χριστό Σωτήρα, και κοινωνούμε στο Σώμα και στο Αίμα του Χριστού, παρόλο που διατηρούμε «αδελφοκτόνες συγκρούσεις», και γιορτάζομε (!) το Πάσχα μέσα στις θανατηφόρες συγκρούσεις μας, χωρίς μετάνοια και αμοιβαία συγχώρεση, με τη δικαιολογία: «εγώ έχω δίκιο, ο άλλος έφταιξε»! Μα και αυτός που σπέρνει λόγια και παράπονα και κατηγορίες είναι ένοχος: υπέκυψε στην αδελφοκτόνα σύγκρουση, κλείστηκε στον εαυτό του, όπως λέει ο Πάπας, και έγινε σκληρός και δεν μπορεί να συγχωρήσει.

ΚΟΣΜΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ είναι να ενδιαφερόμαστε μόνο γι’ αυτό που φαίνεται: μαζεύω και μοιράζω υλικά αγαθά, πραγματοποιώ εκδηλώσεις που φέρνουν χρήματα. Αλλά, αδιαφορώ για το ιεραποστολικό πνεύμα: περιορίζομαι στην κυριακάτικη Λειτουργία και δεν ενδιαφέρομαι να καλλιεργήσω περισσότερο το πνεύμα μου, να εμβαθύνω περισσότερο την πίστη μου. Πέρα από την υλική προσφορά, δεν φροντίζω να δώσω και τη χριστιανική μου μαρτυρία, να στηρίξω την πίστη του ευεργετούμενου.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ, αδελφοί μου, σημαίνει: βγαίνω από όλα τα παραπάνω που είναι θάνατος, διαποτίζομαι από το πνεύμα του Χριστού, γίνομαι νέος άνθρωπος, αλλάζω νοοτροπία και συμπεριφορά, αναγεννιέμαι!

Ο Κύριος να στηρίξει εμάς τους αδύναμους με τη χάρη Του, για να βγούμε από αυτό τον τάφο του θανάτου, και να αναστηθούμε: να περάσομε στην αληθινή ζωή της αδελφικής αγάπης και της ενότητας. Έτσι μόνο θα γιορτάσομε αληθινά το Πάσχα: το πέρασμα σε μια νέα ζωή!

† Σεβαστιανός

Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών