Επικαιρότητα
Δύο χρόνια Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας: «Ανοίξτε τα Νησιά» #ΟpenTheIslands
Συνέντευξη Τύπου φορέων κι οργανώσεων για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες στα νησιά

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, μεταξύ των οποίων και η Κάριτας Ελλάς, και συμμετείχαν στην εκστρατεία #OpenTheIslands, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ.

Oi οργανώσεις τόνισαν ότι το καθεστώς υποδοχής και ασύλου στα σύνορα της ΕΕ βρίσκεται σε στάσιμη κατάσταση, τη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά, ενώ στερούνται του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης. Γι’αυτούς τους λόγους, ζητούν την τήρηση της αρχής της μη επαναπροώθησης, την υποδοχή και διαμονή των αιτούντων άσυλο σε αξιοπρεπείς συνθήκες και τον σεβασμό του δικαιώματος στο άσυλο.

Ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μίλησε για το σκέλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφορμή και την πρόσφατη τραγωδία στο Αγαθονήσι. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτύχει να καταλάβει την ουσία του προβλήματος και προσπαθεί να εξαγοράσει τις υποχρεώσεις της. Πραγματοποιήσαμε επιτόπια έρευνα σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά και διαπιστώσαμε άθλιες συνθήκες για τους ανθρώπους που διαμένουν εκεί», επισήμανε ο κ. Σακελλαρίδης, πριν ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει την προώθηση των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο συντονιστής της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και πρώην γενικός γραμμαρέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας ήταν ένα τέχνασμα, προσθέτοντας ότι η νομική φύση της Συμφωνίας εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά, στα νησιά βρίσκονται ακόμα 13.400 άτομα, από
15.000 το φθινόπωρο του 2015, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο εγκλωβισμός τους διαπιστώνεται από το γεγονός πως σημειώθηκαν περισσότερες επιστροφές στα ελληνικά νησιά απ’ ότι στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος και συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, μετέφερε την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά και ιδίως στη Μόρια της Λέσβου, όπου παρατηρείται υπερπληθυσμός, μεγάλος χρόνος αναμονής, έλλειψη πληροφόρησης και υπηρεσιών υγείας, απουσία διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών και αυξημένη αρνητική στάση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες.

Ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας, Αγάπιος Τερζίδης, επισήμανε κακές συνθήκες υγιεινής στα νησιά, που αντικατοπτρίζονται στις επιδημικές εξάρσεις ηπατίτιδας Α και ιλαράς. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα ήταν ανεύθυνο να γίνονταν διαγνώσεις που δεν συνοδεύονται από περίθαλψη ή καλύτερες συνθήκες και χαρακτήρισε απαραίτητη την ύπαρξη δομών και κλινικών για να παρακολουθούνται οι πάσχοντες από λοιμώδη νοσήματα.

Το μέλος του ΔΣ του Solidarity Now, Τζένη Καβουρνίδη, εξέφρασε την άποψη ότι η Συμφωνία «είναι τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας της Ευρώπης να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, καθώς απουσιάζει η κεντρική διαχείριση, ο στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμός των καμπ σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Από την πλευρά της, η ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα, Εύα Κοσσέ, στάθηκε στις συνέπειες της Συμφωνίας στα δικαιώματα και την ψυχική υγεία των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Τέλος, η Γιασαμάν Χαινταρπούρ, Ιρανή διερμηνέας που έφτασε στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια μαζί με τον σύζυγό της, μίλησε για τις εμπειρίες του ταξιδιού της, από την Τουρκία και τη Χίο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μια πορεία που σημαδεύτηκε από το αίσθημα του φόβου, καθώς και από τη δράση των διακινητών, οι οποίοι μεταφέρουν πληθυσμούς όχι μόνο μέσω θαλάσσης, αλλά και μέσα από βουνά και δάση.