Επικαιρότητα
#WelcomingEurope! – Στάσου στο πλευρό της Ουγγαρίας για μία φιλόξενη Ευρώπη
Ανοιχτή Επιστολή των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών - Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης

Στις 20 Ιουνίου 2018, το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε μία σειρά νόμων που ποινικοποιούν τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι την έχουν ανάγκη. Με αυτήν την ανοιχτή επιστολή, οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών καλούν τους Ευρωπαίους πολίτες να κινητοποιηθούν και να υπογράψουν την Ευρωπαϊκή  Πρωτοβουλία Πολιτών  #WelcomingEurope. Η Ουγγρική Κοινωνία των Πολιτών χρειάζεται τώρα την υποστήριξή σου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταματήσει την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, υπό την ηγεσία του Βίκτορ Όρμπαν, επισήμως ποινικοποίησε την αλληλεγγύη προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν αφιερώσει το χρόνο τους και δωρίσει τα χρήματά τους στο πλαίσιο του κινήματος #RefugeesWelcome, εθελοντές και ΜΚΟ στην Ουγγαρία θα έρχονται από εδώ και πέρα αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις για τις ίδιες ακριβώς ανθρωπιστικές δράσεις. Ακόμα και η διανομή ενός φυλλαδίου ή η παροχή νομικής βοήθειας είναι αρκετά για να βρεθεί κανείς στη φυλακή. Την ίδια στιγμή, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες δε θα έχουν πλέον πρόσβαση σε πληροφορίες και δε θα λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Ο νέος νόμος αποτελεί μια άμεση επίθεση στο κράτος δικαίου, στην ελευθερία της έκφρασης, στη συνδικαλιστική ελευθερία  καθώς και στις πανευρωπαϊκές μας αξίες.

Η οργανωμένη επίθεση ενάντια στην αλληλεγγύη έχει ήδη ξεκινήσει. Πρόσφατα τοποθετήθηκαν αυτοκόλλητα στις πόρτες οργανώσεων που υποστηρίζουν μετανάστες. Και τώρα, ο Όρμπαν ασκεί πιέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να τον στηρίξουν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό στις 23 και 24 Ιουνίου 2018.

Παρά τους μεγάλους κινδύνους, η Κοινωνία των Πολιτών της Ουγγαρίας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών #WelcomingEurope και ζητάει σήμερα τη βοήθειά σου. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις χρειάζονται την υποστήριξη των πολιτών όλης της Ευρώπης για να μπορέσουν να πολεμήσουν το νέο αυτό νομικό πλαίσιο.

Εκατοντάδες οργανώσεις ανά την Ευρώπη συμμετέχουν στο «We are a Welcoming Europe» – την πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για τη μετανάστευση. Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών δεν είναι απλά μία εκστρατεία, αλλά το επίσημο εργαλείο της ΕΕ για τους πολίτες της που απαιτούν μεταρρυθμίσεις. Τώρα χρειάζεται να κινητοποιήσουμε τους υποστηρικτές μας και να συλλέξουμε 1 εκατομμύριο υπογραφές για να ανακτήσουμε το δικαίωμά μας στη βοήθεια και την αλληλεγγύη.

Ας δείξουμε στους ηγέτες μας ότι η παροχή βοήθειας δεν είναι έγκλημα[1]. Μόνο εάν ενεργήσουμε όλοι μαζί  θα αποκτήσουμε την Ευρώπη που θέλουμε!

Μπες ΕΔΩ για να υπογράψεις ΤΩΡΑ την έκκληση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών

Η Ελληνική ομάδα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών #WelcomingEurope

[1] Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ECI) ζητά από  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποποινικοποιήσει την αλληλεγγύη στα Κράτη Μέλη, να υποστηρίζει τους πολίτες που θέλουν να προσφέρουν ασφάλεια και βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη και να εξασφαλίσει αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε όλα τα θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

Open Letter – Stand up with Hungary for a #WelcomingEurope!

On the 20th of June, Hungary’s Parliament passed a series of laws that criminalise individuals and NGOs that offer help to migrants in need. With this open letter, civil society organisations call European citizens to sign and mobilise behind the #WelcomingEurope European Citizens’ Initiative. Hungarian civil society needs your support now and the EU must end the criminalisation of solidarity across Europe.

On World Refugee Day, Hungary’s government, led by Viktor Orban, officially criminalised solidarity with migrants and refugees.

While millions across Europe have donated their time and money as part of the #RefugeesWelcome movement, volunteers and NGOs in Hungary will now face jail-time for doing the same humanitarian acts. Even providing a leaflet or legal advice can now land you in jail. Asylum seekers and undocumented migrants will no longer have access to information and critical aid. This new law is a direct attack on the rule of law, freedom of expression and association and our EU fundamental values.

The crackdown has already begun. Last week, stickers were placed on the doors of organisations supporting migrants. And now Orban is actively lobbying governments across Europe to follow his lead, ahead of this weekend’s EU migration summit.

Hungarian civil society has asked for your help. Despite the enormous dangers, they have joined the #WelcomingEurope European Citizens’ Initiative because they need the support of citizens across Europe to fight back.

Hundreds of organisations across Europe have joined We Are a Welcoming Europe – the first ECI on migration. The ECI is not just any petition: it is the EU’s official tool for its citizens to demand action for; the EU. Now we need to mobilise our supporters and reach 1 million signatures to reclaim our right to help.

Tell our leaders that help is no crime.(1) This is not the Europe we want, but it is the Europe we will get if we don’t act!

(1) We Are a Welcoming Europe ECI asks the European Commission to: Ban the criminalisation of solidarity in EU member states; Support European citizens who want to offer safety to people fleeing persecution; Guarantee effective access to justice to all victims of exploitation and abuse.

The Citizens’ Committee – #WelcomingEurope ECI campaign

Isabelle Chopin, Emma Bonino, Anna Terrón, Serge-Arno Klümper, Nora Repo, Andras Kovats, Zuzana Stevulova