Επικαιρότητα
Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει τη θλίψη της για τους θανάτους στο Αιγαίο
Μήνυμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με αφορμή τα ναυάγια στο Αιγαίο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την είδηση μια νέας τραγωδίας στο Αιγαίο σήμερα, Κυριακή, με 16 νεκρούς, από ναυάγιο ανοιχτά του Αγαθονησίου, νότια της Σάμου. Τρεις άνθρωποι διασώθηκαν αλλά υπάρχουν φόβοι για τουλάχιστον δύο ακόμα αγνοούμενους. Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τυχόν επιζώντες συνεχίζεται.

Η Ύπατη Αρμοστεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή στήριξη.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος. Το σημερινό τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Απαιτούνται νέες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπως και για την ενδυνάμωση των ασφαλών εναλλακτικών οδών, έναντι των επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών, όπως είναι η οικογενειακή επανένωση, η επανεγκατάσταση και η ιδιωτική χορηγία.

UNHCR saddened at deaths in Aegean Sea shipwreck

UNHCR, the UN Refugee Agency, is deeply saddened at news of 16 deaths in the Aegean Sea today, from a shipwreck off of Agathonisi Island, south of Samos. Three people have been rescued but at least two others are thought to be missing. A search and rescue operation for survivors is ongoing.

UNHCR is in continuous contact with Greek authorities and stands ready to support by all means necessary.

Some 4,000 people, mainly women and children from Syria, Iraq and Afghanistan, have arrived by sea to Greece so far this year. Today’s tragic incident is the first shipwreck in the Aegean of 2018, but some 500 refugees and migrants lost their lives or went missing in the Greek Aegean Sea over the past two years.

Renewed efforts are needed to combat smuggling and trafficking and to strengthen safe alternatives to the perilous sea journeys including through family reunification, resettlement, and private sponsorship.