Επικαιρότητα
Να δοθεί τώρα τέλος στην εξευτελιστική κατάσταση που ζουν οι μετανάστες στα ελληνικά νησιά
Μήνυμα της Κάριτας Ευρώπης και της Κάριτας Ελλάς με αφορμή την δεύτερη επέτειο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

Λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία επιτεύχθηκε προ δύο ετών, περισσότεροι από 13.000 γυναίκες, παιδιά και άνδρες είναι υποχρεωμένοι να διαμένουν περιορισμένοι σε εξευτελιστικές συνθήκες σε εγκαταστάσεις υποδοχής όπου ήδη υπάρχει υπερπληθυσμός ή να ζουν σε άθλιους αυτοσχέδιους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, κοντά στην ακτή της Τουρκίας. Η Κάριτας Ευρώπης και η Κάριτας Ελλάς καλούν την ΕΕ και όσους παίρνουν αποφάσεις στην Ελλάδα να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί στην ενδοχώρα και να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

«Αρχικά, όταν φτάσαμε εδώ ήμουν πολύ χαρούμενος. Νιώθαμε ανακουφισμένοι και ασφαλείς. Δεν μας ένοιαζαν οι κακές συνθήκες. Περιμέναμε να μεταφερθούμε σύντομα… Δεν καταλαβαίνω γιατί φέρονται, εδώ, κατά αυτόν τον τρόπο στην οικογένειά μου. Περάσαμε 3 μήνες στη σκηνή, μέσα στην βρωμιά και έναν μήνα σε ένα κοντέινερ μαζί με άλλες οικογένειες. Λυπάμαι που ήρθα εδώ. Θέλω να τελειώσει όλο αυτό» είπε ο Μ.Σ., ένας 42χρονος από το Ιράκ.

Ο ίδιος και η γυναίκα του Ε. Σ., ψυχολόγος, είχαν τρία παιδιά, μέχρι που σκοτώθηκε η 12χρονη κόρη τους. «Μετά από το περιστατικό αυτό, αποφασίσαμε να φύγουμε από το Ιράκ και να έρθουμε στην Ευρώπη για να έχουμε μια καλύτερη ζωή», εξήγησε ο Μ.Σ. στο προσωπικό στο Κάριτας Ελλάς στη δομή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών της Βιάλ στο νησί της Χίου. Η οικογένεια έφτασε στη δομή πριν από πέντε μήνες και παραμένει εγκλωβισμένη εκεί περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την αίτηση ασύλου που έχει υποβάλει.

Από τότε που υπογράφτηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις 18 Μαρτίου 2016, οι ομάδες της Κάριτας Ελλάς που δραστηριοποιούνται στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου   συνάντησαν πολλές οικογένειες όπως αυτή που περιγράφεται πιο πάνω και έγιναν μάρτυρες του πώς η συμφωνία έκανε τους ανθρώπους που έφτασαν στα νησιά να υποφέρουν πάρα πολύ καθώς είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε απαράδεκτες συνθήκες.

«Είναι ανάξιο των ευρωπαϊκών αξιών, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης προς τους ευάλωτους ανθρώπους να αφήνονται οι άνθρωποι αυτοί για περισσότερο από ένα χρόνο να κατοικούν σε βρώμικους αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή σε ανασφαλείς εγκαταστάσεις υποδοχής όπου επικρατεί υπερπληθυσμός, όπου δεν υπάρχουν βασικές υπηρεσίες και υποδομές υγιεινής. Πρέπει ν’ αναληφθεί άμεση δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής και να υπάρξει δέσμευση για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», λέει η Shannon Pfohman, Διευθύντρια Πολιτικής και Συνηγορίας της Κάριτας Ευρώπης.

Αυτή η αθλιότητα, σε συνδυασμό με το φόβο ότι μπορεί να επιστρέψουν στην Τουρκία και την αβεβαιότητα για το μέλλον, πυροδοτεί άγχος, έντονη ψυχική δυσφορία και απόπειρες αυτοκτονίας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε επίσης ανεξέλεγκτη σεξουαλική βία και παρενόχληση ενάντια σε γυναίκες και παιδιά που ζουν στις δομές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περιγράφει ως «απαγορευμένες ζώνες» τα μπάνια και τις τουαλέτες μετά τη δύση του ηλίου. Μια γυναίκα ομολόγησε ότι δεν έκανε μπάνιο επί δύο μήνες εξαιτίας του φόβου.

Ενώπιον της κατάστασης αυτής, η Κάριτας επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την ελληνική κυβέρνηση και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μετακινηθούν επειγόντως οι άνθρωποι προς την ενδοχώρα προκειμένου να προφυλαχτούν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα των ευάλωτων αυτών ομάδων. Αν και αναγνωρίζει ότι περίπου 7.000 άτομα έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα μέχρι τώρα, η Κάριτας ενθαρρύνει την άμεση επιτάχυνση των βημάτων της εκκένωσης, καθώς η κατάσταση τείνει να φτάσει σε οριακό σημείο.

Η Κάριτας Ευρώπης υποστηρίζει την έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου που ζήτησε να καλωσορίζουμε, να προστατεύουμε, να προωθούμε και να ενσωματώνουμε όσους έρχονται να ζητήσουν τη βοήθειά μας, όπως η οικογένεια του Μ.Σ. και της Ε.Σ. «Θέλω να προσπαθώ κάθε μέρα για το καλύτερο. Δεν χάνω την ελπίδα μου, θέλω να επενδύσω στον εαυτό μου και στην οικογένειά μου, να βρω ένα σπίτι και να τακτοποιηθώ. Θέλω να ξεκινήσω τη ζωή μου πάλι. Θέλω να βοηθήσω τους πρόσφυγες και να εργαστώ σαν ψυχολόγο ξανά».

End humiliating situation of migrants on Greek islands now!

Statement on the occasion of the 2nd anniversary of the EU-Turkey deal

As a result of the EU-Turkey deal that was struck two years ago, over 13,000 women, children, and men are confined to reside in humiliating conditions in overcrowded reception facilities or in filthy makeshift camps on the Greek islands nearby Turkey’s coast. Caritas Europa and Caritas Hellas call on EU and Greek decision-makers to transfer these people to the mainland and to give them a chance to rebuild their lives.

“When we first arrived here I was very happy! We felt relieved and safe. We did not mind the bad conditions. We were expecting that we will move soon… I do not understand why my family here is treated like this. We have spent 3 months in the tent, in the dirt and 1 month in a container with other families. I regret to come here. I want this to end”, said M.S., a 42 year-old man from Iraq.

He and his wife E.S., a psychologist, had five children, until their 12-year old daughter was killed. “After this event we decided to leave Iraq and come to Europe for a better life”, explained M.S. to a Caritas Hellas staff at the camp of Vial on the Island of Chios. The family arrived to the camp five months ago and is still stuck there waiting for their asylum application to be processed.

Since the EU-Turkey deal was signed on 18 March 2016, Caritas Hellas staff members have met many families like the one described above and have witnessed how the deal has brought much suffering to the people who have arrived to the islands since they are confined to appalling conditions. “It is unworthy of European values, of human dignity and solidarity for vulnerable people to be left year-round to reside in filthy, makeshift camps or overcrowded and unsafe reception facilities, lacking basic services and hygienic facilities. Immediate action must be taken to address this and show commitment to protecting human dignity”, says Shannon Pfohman, Policy and Advocacy Director at Caritas Europa.

This misery, combined with the fear of being returned to Turkey and the uncertainty about the future fuels anxiety, acute mental distress and suicide attempts. UNHCR has also reported about rampant sexual violence and harassment against women and children living in the camps. In some cases, UNHCR has even described bathrooms and latrines as “no-go zones” after dark. A woman confessed not having taken a shower in two months out of fear.

Against this backdrop, Caritas reiterates its call on the Greek government and EU leaders to put in place all necessary means to urgently move people to the mainland in order to better protect the human rights of these vulnerable people. While recognising that around 7,000 people have been transferred to the mainland so far, Caritas encourages nonetheless that the pace of evacuation be immediately stepped up, since the situation is reaching breaking point.

Caritas Europa supports Pope Francis’ call to welcome, protect, promote and integrate those who come asking for our help, like the family of M.S. and E.S. “I want to try every day for the best. I do not lose my hope, I want to invest in myself and my family, find a house and settle down. I want to start my life again. I want to help the refugees and work as a psychologist again”.