Χ. 24 ετών
«Έφυγα γιατί με απειλούσαν ακόμα και συγγενείς ότι θα με σκοτώσουν»

«Έφυγα από το Αφγανιστάν γιατί δεν μπορούσα να ζήσω και δεν μπορούσα να ανεχτώ ότι θα καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματά μου, σε καθημερινή βάση, απλώς επειδή είμαι γυναίκα.

Λόγω της δημόσιας αντίδρασής μου και των δράσεων που ανέπτυξα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν, δεν μπορούσα να φοιτήσω στο πανεπιστήμιο: βρισκόμουν καθημερινά αντιμέτωπη με συστάσεις και απειλές. Φοβόμουν ακόμη και να παρακολουθήσω τα μαθήματα.

Εκδιώχθηκα ακόμα και από την οικογένεια μου. Αυτό είναι που με πληγώνει περισσότερο, καθώς σταμάτησαν να μου μιλάνε οι συγγενείς μου, οι θείοι μου, τα ξαδέρφια μου, όχι μόνο οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες, ακόμη και ο ίδιος ο πατέρας μου. Υπέστην και σωματική βία πολλές φορές από άτομα εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος. Κινδύνευε όλη μου η οικογένεια λόγω της δράσης μου. Επειδή μιλούσα. Η αστυνομία καθημερινά με απειλούσε.

Ιδέες που είναι αυτονόητες στη Δύση, στο Αφγανιστάν δεν υπάρχουν. Δεν ακούγονται από κανέναν. Έφυγα γιατί καθημερινά με απειλούσαν ότι θα με σκοτώσουν αν δε σταματήσω, ακόμη και τα μέλη της οικογένειας μου….

Έφυγα γιατί θέλω να ζήσω στην Ευρώπη με αξιοπρέπεια και σεβασμό στα δικαιώματα μου ως ανθρώπου και ως γυναίκας και δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσω πίσω, δυστυχώς. Από την άλλη, ευτυχώς δεν είμαι μόνη και δεν φοβάμαι».