Ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα «Νομιμοποιητικά Έγγραφα στην Ελλάδα: διαδικασίες και βήματα απόκτησης»

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στο Νέο Κόσμο ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα «Νομιμοποιητικά Έγγραφα στην Ελλάδα: διαδικασίες και βήματα απόκτησης» σε αγγλόφωνο και γαλλόφωνο πληθυσμό.

Στο σεμινάριο, η νομική σύμβουλος της Κάριτας Ελλάς κ.Ανδριανή Μαρδάκη, ανέλυσε τις διαδικασίες και τα στάδια που συντελούνται στην πορεία αναγνώρισης των αιτούντων άσυλο, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που τους συνοδεύουν. Επιπλέον, αναλύθηκαν λεπτομερώς οι έννοιες του ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, της κάρτας ανεργίας και συνολικά των απαραίτητων εγγράφων που συμβάλλουν στην πληρέστερη ένταξη αυτού του πληθυσμού στην ελληνική κοινωνία. Τέλος, συζητήθηκαν τα αστικά δικαιώματα, που αφορούν τις νομικές και γραφειοκρατικές διαδικασίες γύρω από τα ζητήματα της γέννησης, της ονοματοδοσίας, του γάμου και του θανάτου των προσώπων που ζουν στην ελληνική επικράτεια.

Το σεμινάριο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς οι συμμετέχοντες κατανόησαν τις έννοιες και τις διαδικασίες που τους αφορούν άμεσα και συχνά τους δυσκολεύουν στην καθημερινότητά τους. Στο τέλος της ενημέρωσης, παρέλαβαν ένα μικρό οδηγό, μεταφρασμένο στα αγγλικά, αραβικά και φαρσί, σχετικά με τα δικαιώματα στην καθημερινή ζωή του πρόσφυγα, του αιτούντος άσυλο, του μετανάστη.
Το σεμινάριο θα επαναληφθεί σύντομα με διερμηνεία σε περισσότερες γλώσσες, προς εξυπηρέτηση ακόμα μεγαλύτερου πληθυσμού!

Το ενημερωτικό σεμινάριο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» που αφορά την υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Γερμανίας

Με την υποστήριξη του Cosmos of Culture.