Επίσκεψη στο Μουσείο Ψευδαισθήσεων

Στις 16 Ιανουαρίου 2020 μία ομάδα 13 εξυπηρετούμενων του Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς στην Κυψέλη, με την συνοδεία της εκπαιδεύτριας ενηλίκων και της υπεύθυνης της κοινωνικής υπηρεσίας πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίσκεψη στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων στο Μοναστηράκι.

Με την είσοδο μας στο μουσείο καταλάβαμε ότι τίποτα από αυτά που θα δούμε δεν είναι όπως φαίνονται αφού ο στόχος του μουσείου είναι η εξερεύνηση των οπτικών ψευδαισθήσεων. Καθ’όλη τη διάρκεια της επίσκεψης συνειδητοποιήσαμε ότι τα μάτια μας βλέπουν πράγματα που ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να αντιληφθεί.

Στον πρώτο όροφο οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με την πρώτη ψευδαίσθηση, αυτή με τα πολλαπλά είδωλα. Στη συνέχεια, στο δεύτερο όροφο η ψευδαίσθηση της καρέκλας μας έδωσε την ευκαιρία να παίξουμε με τα μεγέθη και την αντίληψή μας. Οι συμμετέχοντες σε κάποιες λήψεις φωτογραφιών διατηρούσαν το πραγματικό τους μέγεθος ενώ σε κάποιες άλλες συρρικνώνονταν.

Στο δωμάτιο του Ames υπήρχε από τη μία πλευρά ένας γίγαντας και από την άλλη ένας νάνος. Αν και έμοιαζε με ένα συνηθισμένο δωμάτιο στην πραγματικότητα ήταν παραμορφωμένο με επιδέξιο τρόπο για να δώσει την εμπειρία της οπτικής ψευδαίσθησης. Το περιστρεφόμενο δωμάτιο μας έδινε την ευκαιρία να κάνουμε μια στροφή 180ο και η φωτογραφική μηχανή μας βοήθησε σε αυτό. Με το καλειδοσκόπειο φτιάξαμε υπέροχα, χρωματιστά μοτίβα. Οι συμμετέχοντες έπαιξαν με τα διάφορα παιχνίδια που υπήρχαν στον χώρο, όπως παιχνίδια σκέψης, μαθηματικά παιχνίδια, ξύλινα παζλ και άλλα. Κάποιοι χόρεψαν παρατηρώντας την πολύχρωμη σκιά τους

…άλλοι περπάτησαν στο δωμάτιο της αντιβαρύτητας…

… και κάποιο είδαν το κεφάλι τους «κομμένο» και σερβιρισμένο στο πιάτο!

Όλοι όσοι συμμετείχαν έδειξαν τον ενθουσιασμό τους για αυτή την μοναδική εμπειρία. Ως Κάριτας Ελλάς είμαστε ευγνώμονες για την ευγενική πρόταση και χειρονομία εκ μέρους του Μουσείου των Ψευδαισθήσεων και την ένταξη της δραστηριότητας αυτής στο πλαίσιο των δωρεάν εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνική και Οικονομική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα» που αφορά την υποστήριξη και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας.