Επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου – Πλανητάριο

Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019 οι εξυπηρετούμενοι της ομάδας ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης ανδρών μαζί με μαθητές της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας του Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς στην Κυψέλη επισκέφτηκαν το  Ίδρυμα Ευγενίδου – Πλανητάριο. Εκεί, συνοδεία της ψυχολόγου και της εκπαιδευτικού της Οργάνωσης, απόλαυσαν την προβολή της ταινίας «Ζωή στο σύμπαν», διάρκειας 40 λεπτών με θέμα την αναζήτηση της ζωής πέρα από το σύμπαν και το διάστημα που γνωρίζουμε. Η προβολή ήταν στα ελληνικά και υπήρχε δυνατότητα διερμηνείας στα αγγλικά. Παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση, που για αρκετούς από αυτούς ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

Μετά το τέλος της προβολής, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το « Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» όπου διασκέδασαν παίζοντας στα συντριβάνια με το νερό και απόλαυσαν δροσερά αναψυκτικά και σνακ στις εγκαταστάσεις.

Η ομάδα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανδρών, παρέμεινε στο χώρο, για να πραγματοποιήσει την εβδομαδιαία συνεδρία της. Έτσι, συγκεντρώθηκε κάτω από τη σκιά των δέντρων σε κύκλο και μίλησαν με την ψυχολόγο της Κάριτας Ελλάς για την εμπειρία τους από τη μέρα εκείνη. Μας δήλωσαν πόσο ευχαριστημένοι ήταν και πόσο ξεχωριστή εμπειρία ήταν αυτή με την προβολή στο πλανητάριο αλλά και το παιχνίδι στον αίθριο χώρο του  Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι άνδρες έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια και κουβέντιαζαν όσο ένας ένας ερχόταν στο τραπέζι και με την ψυχολόγο ξεκίνησαν τη μέθοδο του “recovery star”. Μαζί, έθεσαν ένα στόχο, βάζοντας αρχικά σε μία πτυχή της ζωής τους χαμηλή βαθμολογία στον εαυτό τους, και προσπαθώντας να βρουν τρόπους να αυξήσουν την αυτοαξιολόγηση αυτή μέσα σε δύο εβδομάδες. Όταν όλοι ολοκλήρωσαν την εξατομικευμένη τους στοχοθέτηση, η ομάδα τελικά αποχώρησε από το πάρκο.

Ήταν εξαιρετική ευκαιρία να πραγματοποιηθεί η συνεδρία έξω στα δέντρα και τη φύση. Οι εξυπηρετούμενοι, παρ όλη τη ζέστη και τη δυσφορία που στην αρχή τους προκάλεσε, έδειξαν τόση χαρά να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της ημέρας που βρήκαν τελικά αφορμές να μείνουν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα!  Στο τέλος αναχώρησαν σε μικρές παρέες, – γεγονός που για εμάς αποτελεί κομμάτι της επιτυχίας της δραστηριότητας – ήρθαν κοντά, διασκέδασαν, γέλασαν, έμαθαν, έγιναν μία οικογένεια, ακριβώς όπως και η Κάριτας Ελλάς.

Η δράση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνική και Οικονομική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα» που αφορά την υποστήριξη και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας.