Επίσκεψη της Κάριτας Ελλάς στους Μύλους Λούλη και το Μουσείο Ψωμιού

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, εργαζόμενοι και εξυπηρετούμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς στην Κυψέλη επισκέφθηκαν τους Μύλους Λούλη / Αγίου Γεωργίου, στο Κερατσίνι. Η επίσκεψη εξυπηρετούσε δύο στόχους: αφενός την εκπαιδευτική ξενάγηση των συμμετεχόντων στο Μουσείο Ψωμιού που στεγάζεται στα κτήρια του εργοστασίου, και αφετέρου την εξοικίωση των εξυπηρετούμενων της υπηρεσίας της εργασιακής συμβουλευτικής με τον τρόπο λειτουργίας ενός εργοστασίου και της παραγωγικής διαδικασίας.

Η ξενάγηση ξεκίνησε με λίγα λόγια για την ίδρυση του εργοστασίου από την οικογένεια Λούλη το 1782. Αμέσως μετά οι συμμετέχοντες προχώρησαν στο χώρο του Μουσείου Ψωμιού, όπου από το 2012 δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να δει από κοντά εκθέματα – αντικείμενα γύρω από τη θεματική «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί», τα οποία επί έναν αιώνα συλλέγει η οικογένεια Λούλη.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της ξενάγησης, όραμα του Μουσείου είναι να διαφυλάξει την ιστορία και την παράδοση της καλλιέργειας και επεξεργασίας του σιταριού και να καταγράψει το ρόλο και τη σημασία του ψωμιού στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινής ζωής διαχρονικά. Στόχος του είναι επίσης να αναδείξει τη σπουδαιότητα της μεσογειακής διατροφής ως τρόπου ζωής και στοιχείο πολιτισμού, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να προσφέρει ενημέρωση για περιβαλλοντικά και για διατροφικά θέματα, με χαρακτηριστικότερο ίσως το φαινόμενο της σπατάλης και απώλειας τροφίμων, τις επιπτώσεις του και την αντιμετώπισή του.

Μεταξύ άλλων, ο χώρος του μουσείου περιελάμβανε  μια άκρως ενδιαφέρουσα συλλογή 500 σφραγίδων άρτου, μηχανήματα και εξοπλισμό άλεσης από το 1894, λαϊκά εργαλεία, έγγραφα, φωτογραφίες καθώς και πολλά άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με την επεξεργασία σιτηρών και την παρασκευή ψωμιού. Η παρουσίαση των εκθεμάτων είχε διαδραστικό χαρακτήρα, γεγονός που προκαλούσε πολύ έντονα το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Στο τέλος της ξενάγησης, δώθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ψήσουν το δικό τους ψωμί, και φυσικά να το γευτούν!

Όλοι όσοι συμμετείχαν έδειξαν τον ενθουσιασμό τους για αυτή την μοναδική εμπειρία. Ως Κάριτας Ελλάς είμαστε ευγνώμονες για την ευγενική χειρονομία εκ μέρους του Μουσείου Ψωμιού και των Μύλων Λούλη και την ένταξη της δραστηριότητας αυτής στο πλαίσιο των δωρεάν εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνική και Οικονομική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα» που αφορά την υποστήριξη και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας.