Εβδομάδα γνωριμίας με τον τόπο και τον πολιτισμό της Λέσβου

Κατά το μήνα Δεκέμβριο, η Κάριτας Ελλάς διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εβδομάδα γνωριμίας με τον πολιτισμό και το νησί της Λέσβου, στο πλαίσιο δράσεων ενσωμάτωσης και κοινωνικοποίησης του Προγράμματος «Ανθρωπιστική Βοήθεια και Ενίσχυση της Ενσωμάτωσης Προσφύγων και Μεταναστών στα νησιά της Λέσβου και της Σάμου, στην Ελλάδα», που χρηματοδοτείται από την Πολωνική Κυβέρνηση και την Κάριτας Πολωνίας. Το προσωπικό του Προγράμματος «ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» άδραξε την ευκαιρία και οργάνωσε μία σειρά δράσεων, τόσο εντός του Κέντρου Φιλοξενίας του Καρά Τεπέ όσο και εκτός αυτού.

dancing traditional Lesvos1 dancing traditional Lesvos6 Lesvos civilization 1 Local traditional Cafe- trying local products Tour to the Museum of traditional art- Agiasos Walking around Agiasos Επίσκεψη Λαογραφικό Μουσείο Αγιάσος Επισκεψη Μουσειο Λαογραφικό Μουσείο Αγιάσος ΠΙνακοθηκη-Μουσειο Αγιάσος
<
>

Συγκεκριμένα στους  χώρους ανδρών και γυναικών του Οργανισμού, οι ωφελούμενοι και οι ωφελούμενες είχαν τη χαρά να δοκιμάσουν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα από τον Αγροτουριστικό  Συνεταιρισμό Γυναικών Άγρας καθώς επίσης και να  παρακολουθήσουν βίντεο με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Ακόμη, οι ωφελούμενοι μαζί με τους εργαζόμενους της  Κάριτας Ελλάς, έπαιξαν διάφορα παιχνίδια και κουίζ  με ερωτήσεις που αφορούσαν το νησί και φυσικά από την όμορφη εκδήλωση δεν έλειψε η  κλήρωση παραδοσιακών δώρων!

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο χώρο των γυναικών, οι παρευρισκόμενοι διασκέδασαν και χόρεψαν με την καρδιά τους, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, με έμφαση στη μουσική της Λέσβου! Μάλιστα, η πιο δυνατή στιγμή της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση παραδοσιακών χορών  του νησιού από τον τοπικό Χορευτικό Σύλλογο «Αρίων».

Τέλος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ γνωριμίας με τη Λέσβο, πραγματοποιήθηκαν και δυο εκδρομές, στο παραδοσιακό χωριό Αγιάσο. Μετά την επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο και την πινακοθήκη του χωριού, οι άνδρες και οι γυναίκες, είχαν χρόνο να δοκιμάσουν παραδοσιακά ροφήματα και γλυκά του κουταλιού σε κεντρικό καφενείο, μαζί με τους ντόπιους, να περπατήσουν στα γραφικά καλντερίμια του χωριού, να αλληλεπιδράσουν με τους κατοίκους του και να αγοράσουν εκλεκτά προϊόντα από την  τοπική αγορά.

Οι δράσεις ενσωμάτωσης και κοινωνικοποίησης που πραγματοποίησε η Κάριτας Ελλάς, χάρισαν το χαμόγελο στους πρόσφυγες και μετανάστες που τον τελευταίο καιρό διαμένουν στη Λέσβο, και τους έκαναν να νιώσουν πιο κοντά στον τόπο που τους φιλοξενεί.