Η Κάριτας δίπλα στους πυρόπληκτους με το «Κέντρο Αρωγής» στη Νέα Μάκρη

Ένας μήνας συμπληρώθηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, που άφησαν πίσω τους 97 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά.

Από την πρώτη στιγμή, ο τομέας Εκτάκτων Αναγκών της Κάριτας Ελλάς, σε συνεργασία με την Κάριτας Αθήνας, βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές. Εργαζόμενοι και εθελοντές της Κάριτας χαρτογράφησαν και κατέγραψαν τις ανάγκες των πληγέντων και, σε συνεργασία με τους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου, η Κάριτας Ελλάς ενεργοποίησε το πρόγραμμα «Στήριξη Πυρόπληκτων Αττικής».

Στο πλαίσιο του προγράμματος ξεκίνησε τη λειτουργία του το Κέντρο Αρωγής για τους πληγέντες στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» στη Νέα Μάκρη όπου παρέχονται καθημερινά από τις 09.30 μέχρι τις 16.00 και για 6 μήνες οι παρακάτω υπηρεσίες:

• Κοινωνική υποστήριξη (γραφειοκρατικά, νομικά και άλλα ζητήματα)
  • Καθοδήγηση
  • Παραπομπές (σύνδεση με άλλες υπηρεσίες)
  • Φύλαξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών στους άρτια επανδρωμένους χώρους του Ιδρύματος
  • Παροχή ζεστού γεύματος

Οι κοινωνικοί λειτουργοί της Κάριτας επισκέπτονται σε καθημερινή βάση το Αθλητικό και Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης και τον κόμβο επικοινωνίας υπηρεσιών (hot spot) του Νέου Βουτζά, όπου γίνεται η καθημερινή ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών.

Ακολουθώντας τη μέθοδο «Βλέπω, Κρίνω, Δρω», η Κάριτας Ελλάς έχει ως στόχο να σταθεί δίπλα στον πιο ευάλωτο πληθυσμό και έχει έρθει ήδη σε επαφή με 16 οικογένειες. Καθημερινά στον παιδικό σταθμό του ιδρύματος, εξειδικευμένος εκπαιδευτικός με την βοήθεια 4 εθελοντριών απασχολούν δημιουργικά μια ομάδα 6 παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παροχή ζεστού γεύματος είχε ξεκίνησε πιλοτικά με 50 μερίδες και μέσα σε 2 ημέρες λόγω έκτακτων αναγκών αυξήθηκε στις 300 μερίδες, με αποτέλεσμα η Κάριτας Ελλάς να είναι ένας από τους βασικότερους τροφοδότες.