Ολοκλήρωση σεμιναρίου κατάρτισης στον τομέα της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας

 

Από τα «θρανία» στις επαγγελματικές κουζίνες!

Το φθινόπωρο του 2019, το Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, σε συνεργασία με τη σχολή μαγειρικής «Μαθήματα Μαγειρικής» πραγματοποίησε έναν εντατικό κύκλο σεμιναρίου κατάρτισης στον τομέα της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας. Είναι η δεύτερη φορά που η Κάριτας Ελλάς συνεργάζεται με το φορέα αυτό, πάνω σε ένα αντικείμενο που δείχνει να έχει αρκετή απορρόφηση στην Ελλάδα και πολλές ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση των εξυπηρετούμενων του Κοινωνικού Κέντρου.

Το σεμινάριο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019, με 23 συμμετέχοντες, με μικρότερη ή μεγαλύτερη σχετική εμπειρία, ομιλούντες ελληνικά ή αγγλικά. Ο πληθυσμός αυτός επιλέχθηκε με τη συμβολή της εργασιακής συμβούλου, με κριτήριο πάντα να προτεραιοποιηθούν άτομα δραστήρια και αποφασισμένα να αξιοποιήσουν μελλοντικά μια τέτοια ευκαιρία που θα τους δοθεί.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες – ξεκινώντας από τα βασικά, όπως η υγιεινή και η ασφάλεια μέσα σε μια κουζίνα – μπόρεσαν να διδαχθούν τις σπεσιαλιτέ της ελληνικής και ευρύτερα της μεσογειακής κουζίνας. Έτσι, οι μαθητευόμενοι μάγειρες εκπαιδεύτηκαν σε πιο απλές συνταγές, όπως αυτές που αφορούν αλοιφές, όσπρια και σούπες, αλλά και σε πιο σύνθετες, όπως αυτές που περιλαμβάνουν λαδερά, κρεατικά και θαλασσινά.

Κατάφεραν έτσι άτομα από το Αφγανιστάν, το Καμερούν, την Αλβανία, τη Νιγηρία, τη Συρία και πολλές άλλες χώρες και κουλτούρες να μυηθούν στα μυστικά που κρύβουν ελληνικές γαστρονομικές δημιουργίες, με χαρακτηριστικότερες το παστίτσιο, οι τοματοκεφτέδες, τα σουτζουκάκια, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά!

Το σεμινάριο πλαισιώθηκε από ομαδικά εργαστήρια της εργασιακής συμβούλου. Έτσι, δύο ομαδικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν, με ζητούμενο αφενός την προετοιμασία των συμμετεχόντων για μια συνέντευξη για δουλειά, και αφετέρου την καλλιέργεια εργασιακών δεξιοτήτων (“soft skills”) για τη βελτίωση της παρουσίας και της απόδοσης των ατόμων αυτών σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Τέλος, μια τελική συνάντηση οργανώθηκε με εκπρόσωπο της εταιρείας Workathlon, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της στελέχωσης επιχειρήσεων, κατά κύριο λόγο στον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού. Κατά τη συνάντηση αυτή, το κάθε άτομο σε ξεχωριστή ατομική συνεδρία, συνομίλησε με τον εκπρόσωπο αυτό, δημιουργώντας το δικό του προφίλ στην πλατφόρμα στελέχωσης και καταχωρώντας εκεί τα στοιχεία που θα τον καταστήσουν επιθυμητό υποψήφιο για έναν πιθανό εργοδότη.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, ο κύκλος του σεμιναρίου έφτασε στο τέλος του. Στις 6 Δεκεμβρίου οι συμμετέχοντες αποφοίτησαν από τον κύκλο του σεμιναρίου αυτού, ενώ ήδη δύο άτομα από αυτούς είχαν ξεκινήσει να εργάζονται! Ως Κάριτας Ελλάς είμαστε πολύ περήφανοι για τους ανθρώπους αυτούς, την προσπάθεια και τον κόπο που κατέβαλαν βιώνοντας παράλληλα μια δύσκολη καθημερινότητα, και ελπίζουμε μέσα στο επόμενο διάστημα να μαθουμε από αυτούς μόνο καλά νέα για την εργασιακή τους πορεία!

Το σεμινάριο κατάρτισης εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνική και Οικονομική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα» που αφορά την υποστήριξη και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας.