Η ομάδα γυναικών του Κοινωνικού Κέντρου του Νέου Κόσμου σκέφτεται και δρα «πράσινα» για το περιβάλλον

Το Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στο Νέο Κόσμο, βάζει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από το έντονο ενδιαφέρον που εξέφρασαν οι γυναίκες, αναφορικά με τη φύση και την οικολογία, η θεματική που αναπτύσσεται αυτή τη περίοδο στις εβδομαδιαίες συναντήσεις της ομάδας, είναι το περιβάλλον.

Οι εξυπηρετούμενες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με διαφορετικές θεματικές. Η πρώτη ομάδα γυναικών που συστάθηκε,  ανέπτυξε το θέμα της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης μας μέσα από προβληματισμούς και συζήτηση. Είδαν εκπαιδευτικά βίντεο, συμμετείχαν σε διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια και δημιούργησαν ένα κολλάζ χρησιμοποιώντας ζωγραφιές, φυσικά υλικά και εικόνες από περιοδικά και εφημερίδες, για το πώς αντιλαμβάνεται η καθεμία τη κλιματική αλλαγή.

Στην επόμενη συνάντηση, η δεύτερη ομάδα, με θέμα την οικολογία, επισκέφθηκε τον Πύργο Βασιλίσσης, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, μία πράσινη έκταση, όπου ξεναγήθηκαν  από εκπρόσωπο της Οργάνωσης Γη. Εκεί, είδαν τους βασιλικούς στάβλους, θαύμασαν το γοτθικό πύργο, τους αμπελώνες, τους ελαιώνες και είδαν τα άλογα στο φυσικό τους περιβάλλον. Επιπλέον, επισκέφθηκαν το βιολογικό λαχανόκηπο και μάζεψαν λαχανικά εποχής και συμμετείχαν στη φύτευση άλλων λαχανικών. Τέλος, έμαθαν για τη διαδικασία της κομποστοποίησης, τι πρέπει να χρησιμοποιούμε και τι όχι και πόσο σημαντικό είναι για το περιβάλλον μας να γνωρίζουμε και να χρησιμοποιούμε οικολογικούς τρόπους διαβίωσης.

Ήταν ένα μικρό «πράσινο» μάθημα στο μεγάλο κεφάλαιο του περιβάλλοντος.

Το Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στο Νέο Κόσμο, ξεκινώντας από μικρές πράξεις, προσπαθεί να συμβάλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και βάζει ως στόχο να υλοποιήσει και άλλες δράσεις που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την οικολογία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Η δράση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» που αφορά την υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Γερμανίας