Περίπατος σε έκθεση ζωγραφικής

Στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας συνάντησης της γυναικείας ομάδας ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης του Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας Caritas Hellas στην Κυψέλη, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου επισκεφθήκαμε μια Πινακοθήκη στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν η πρώτη προσωπική έκθεση ζωγραφικής της καλλιτέχνης Σοφία Ροζάκη, με τίτλο «Flip A Switch». Η ιδέα των σχεδίων, σύμφωνα με τον δημιουργό τους, ήταν η προσωπική αναγνώριση και αποδοχή του εαυτού τους και πώς κάποιος μπορεί να επεξεργαστεί τις εμπειρίες τους στο παρελθόν μέσω της τέχνης του σχεδίου.

 

Η κοινωνική λειτουργός της Caritas Hellas έκανε μια εισαγωγή στην έκθεση, συγκεντρώνοντας τις γυναίκες σε ένα κύκλο και μιλώντας για την τέχνη της ζωγραφικής και τις πηγές της. Συζήτησαν για το θεραπευτικό και ευεργετικό χαρακτήρα που έχει το σχέδιο για κάποιον, εκφράζοντας τα συναισθήματα και τη σκέψη του μέσω της ζωγραφικής και των χρωμάτων.

Η ομάδα γυναικών, που προέρχονται από χώρες όπως το Κονγκό, το Ιράκ, η Αλβανία, η Συρία και το Ιράν, απόλαυσαν πραγματικά την έκθεση ζωγραφικής, παρατηρώντας με προσοχή τις ζωγραφιές και κάνοντας ερωτήσεις στην καλλιτέχνη.

Oι περισσότερες από τις γυναίκες μπόρεσαν να εντοπίσουν κομμάτια του εαυτού τους και της ζωής τους στους πίνακες ζωγραφικής.

Μετά την έκθεση, πήγαμε σε ένα τοπικό εστιατόριο και απολαύσαμε ελληνικές παραδοσιακές λιχουδιές, καθώς οι γυναίκες κάθισαν μαζί ανταλλάσσοντας προσωπικές εμπειρίες. Εντυπωσιακό ήταν ότι οι γυναίκες, καθώς αισθάνθηκαν ήδη πολύ οικεία μεταξύ τους, κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να επιστρέψουν στη γειτονιά τους συνεννοούμενες σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες! !

Η πολιτιστική εκδήλωση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνική και Οικονομική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα» που αφορά την υποστήριξη και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας.