Περίπατος στην Αθήνα των ωφελούμενων της ομάδας «Εμψύχωση Εφήβων»

Την Τετάρτη 2 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη απόδραση της ομάδας της Κάριτας Ελλάς του Κοινωνικού Κέντρου του Νέου Κόσμου «Εμψύχωση Εφήβων – Ανακαλύπτοντας την Αθήνα».

Ο περίπατος ξεκίνησε από τον πεζόδρομο της Πλάκας, διέσχισαν όλο το λόφο έως το μνημείο του Φιλοπάππου, συζήτησαν για την αρχιτεκτονική των νεοκλασικών κτιρίων που κοσμούν την περιοχή, έμαθαν την ιστορία του θεάτρου του Διονύσου, του Ωδείου Ηρώδου Αττικού και τέλος του μνημείου – μαυσωλείου στο οποίο ενταφιάστηκε ο πρίγκηπας από τη Συρία, Φιλόπαππος.

Στη συνέχεια, βρέθηκαν στο Άνδηρον και εκεί, όλοι οι ωφελούμενοι συμμετείχαν σε διαδραστικά και βιωματικά παιχνίδια μέσα από τα οποία αντιλήφθηκαν την έννοια της «επικοινωνίας», τους διαφορετικούς τρόπους της και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στις ζωές όλων.

Στο πλαίσιο των δράσεων της ομάδας, οι έφηβοι πρόσφυγες και μετανάστες, αφενός ανακαλύπτουν και γνωρίζουν τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της Αθήνας, και αφετέρου, μέσω βιωματικών παιχνιδιών και συζητήσεων, επιτυγχάνεται η εμψύχωση και η ενδυνάμωσή τους. Μακροπρόθεσμος στόχος, είναι η διοργάνωση δράσεων γνωριμίας με την πόλη της Αθήνας, θέτοντας πλέον ως «οικοδεσπότες» της πόλης τους ίδιους τους πρόσφυγες προς άλλες ομάδες πληθυσμού.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του πρoγράμματος «ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» που αφορά στην υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών και την Κάριτας Γερμανίας.

“Youth Empowerment Group – Discover Athens” carried out the second tour

On Wednesday 2nd of May “Youth Empowerment Group – Discover Athens” of Caritas Hellas – Social Spot Neos Kosmos, carried out the second tour.

The walk started from the pedestrian street of Plaka until the Filoppapou Hill. The group discussed about the architecture of the buildings, they learned about the history of the Dionysos Theater, the Odeon of Herodus Atticus and the Prince of Syria Filoppapos.

Afterwards, all the beneficiaries took a moment to relax with the view of Acropolis, in Andiron and simultaneously participated in interactive games via realized the deeper meaning of communication-active hearing.

Within the group, the beneficiaries both discover and get to know the historical and cultural sites of Athens and, on the other hand, through experiential games and discussions, the empowerment of teenagers is achieved. The long term aim of the group of refugees is to put themselves as «hosts» of the city to other groups.

The group is a part of «METAVASIS Project – Participation, Empowerment and Social Inclusion of Refugees / Migrants in Greece» concerning the support and integration of refugees and immigrants in Greek society. The Program is funded by the German Foreign Ministry and Caritas Germany.