Η Θεατρική Ομάδα της Κάριτας Ελλάς στο Ηρώδειο

Την θεατρική παράσταση «Η ζωή του Σωκράτη», από το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας, παρακολούθησε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού η «Θεατρική Ομάδα» του Κοινωνικού Κέντρου της Κάριτας Ελλάς στον Νέο Κόσμο.

Στο πλαίσιο εμψύχωσης των εφήβων και της ανάπτυξης των καλλιτεχνικών τους ικανοτήτων, τα μέλη της ομάδας επισκέφθηκαν το Ηρώδειο, ενημερώθηκαν για την τεράστια ιστορία του, και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι το Ωδείο Ηρώδου Αττικού έχει χαρακτηριστεί ως το κορυφαίο δείγμα αυθεντικού ελληνικού αμφιθεάτρου, καθώς περιγράφεται ως «η τέλεια τοποθεσία όπου συναντάται η μοντέρνα μουσική με την αρχαία ατμόσφαιρα».

Οι έφηβοι παρακολούθησαν το θεατρικό έργο «Bado Egir» στα αμχαρικά (την επίσημη γλώσσα της Αιθιπίας), ένα έργο με θέμα τη ζωή του Σωκράτη, το οποίο βασίζεται σε τρία έργα του Πλάτωνα: τους Διαλόγους «Φαίδων» και «Κρίτων», και την «Απολογία του Σωκράτη».

Ηρώδειο1 Ηρώδειο2 Ηρώδειο3
>

Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε στην Ελλάδα αιθιοπικός θίασος, αποτελούμενος μάλιστα από τους πιο εκλεκτούς και ταλαντούχους ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου της Αιθιοπίας. Το έργο «Bado Egir» (σημαίνει Ξυπόλυτος) μια διασκευή στα αμχαρικά του θεατρικού έργου «Barefoot in Athens – Socrates’ Life», που είχε παρουσιάσει στις ΗΠΑ ο Πίτερ Ουστίνοφ, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Είναι ένα έργο-ύμνος στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και στα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία δίδαξε και για τα οποία θυσίασε την ζωή του ο Σωκράτης.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι συνοδοί έκαναν τις απαραίτητες επεξηγήσεις στους ωφελούμενους, ακολούθησε συζήτηση για τη ζωή του Σωκράτη και τα δημοκρατικά ιδεώδη της Αρχαίας Αθήνας και οι έφηβοι, δήλωσαν ότι απόλαυσαν την παράσταση, διασκέδασαν και ανυπομονούν για την επόμενη εξόρμηση της ομάδας.

Η δράση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Μετάβασις – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» που υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Γερμανίας.