Τρίτη συνεχόμενη χρονιά για τη Θεατρική Ομάδα της Κάριτας Ελλάς

Έπειτα από δύο χρονιές συναντήσεων της Θεατρικής Ομάδας* του Κοινωνικού Κέντρου της Κάριτας Ελλάς στο Νέο Κόσμο , οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα δύο πετυχημένες θεατρικές παραστάσεις, ξεκίνησε ο 3ος  κύκλος της ομάδας, αποτελούμενη από 22 νέους από το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Η φετινή ομάδα καλωσόρισε νέα μέλη και μαζί με τους παλαιούς μαθητές, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι ανακαλύπτουν καινούριες πτυχές του εαυτού τους και ενισχύουν το ταλέντο και την αυτοπεποίθηση τους. Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις της ομάδας, ξεκινούν με ασκήσεις χαλάρωσης και ορθοφωνίας, θεατρικά και διαδραστικά παιχνίδια, καθώς επίσης και αυτοσχεδιασμούς οι οποίοι βασίζονται σε προηγούμενη ανάλυση ποιημάτων, τραγουδιών, διηγημάτων και καλλιτεχνικών δημιουργιών.

νεοσ κοσμοσ (1) νεοσ κοσμοσ (2) νεοσ κοσμοσ (3) νεοσ κοσμοσ (4) νεοσ κοσμοσ (5)
<
>

Οι συμμετέχοντες μέσα από τα παιχνίδια και τις κινησιολογίες μαθαίνουν να αναπτύσσουν προσωπικά τους χαρακτηριστικά, να εκφράζουν τα συναισθήματα τους και να ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους. Η τέχνη και το θέατρο χρησιμοποιούνται ως μέσα ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων και ενσωμάτωσης των συμμετεχόντων στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συναντήσεων το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, η Θεατρική Ομάδα επισκέφθηκε τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και συμμετείχε σε ένα 4ώρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης, το οποίο εμπνέεται από τους «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου και βασίζεται στην εμπειρία της σκηνοθέτριας Γιολάντας Μαρκοπούλου. Εκεί ενθάρρυναν τον αυτοσχεδιασμό μέσα από τη μουσική, την κίνηση και τον χορό και πραγματοποίησαν ομαδικές δραστηριότητες και παιχνίδια τα οποία καταλήξαν σε μια δημόσια, ανοιχτή περφόρμανς.

εργαστηρι στεγης (4) εργαστηρι στεγης (3) εργαστηρι στεγης (5) εργαστηρι στεγης (6)
<
>

« Όταν ανεβαίνεις στη σκηνή νιώθεις ελεύθερος» Χαλίλ Αλιζάντα- συντονιστής θεατρικής ομάδας

 

*H Θεατρική Ομάδα της Κάριτας Ελλάς του Νέου Κόσμου δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2017 αποτελούμενη από  νέους από το Αφγανιστάν και το Ιράν. Η ιδέα ξεκίνησε από τον Διερμηνέα της Κάριτας Ελλάς, Χαλίλ Αλιζάντα από το Αφγανιστάν όπου μένει στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια , έχει σπουδάσει υποκριτική και ασχολείται με το θέατρο τα τελευταία 9 χρόνια. Έχει παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ταινίες καθώς και σε τηλεοπτικά σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης.

 

Η θεατρική ομάδα εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» που αφορά την υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Γερμανίας.