Επείγουσα Ανάγκη να Μεταφερθούν οι Πρόσφυγες από τα Νησιά

Ο χειμώνας ξεκίνησε, σήμερα 21 Δεκεμβρίου 2017, και πάνω από 13.500 αιτούντες άσυλο παραμένουν εγκλωβισμένοι στα Ελληνικά νησιά, ανέφερε σήμερα η Κάριτας Ελλάς. Η Ελλάδα, με την υποστήριξη των υπόλοιπων μελών της ΕΕ, πρέπει να μεταφέρει επειγόντως τους χιλιάδες αιτούντες-άσυλο στην ενδοχώρα, ώστε να τους εξασφαλίσουμε κατάλληλη διαμονή και πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου.

Η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι θα μετακινήσουν 5.000 αιτούντες-άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα ως έκτακτο μέτρο πριν την έναρξη του χειμώνα. Παρά τη μεταφορά περίπου 3.000 ατόμων, στα hotspot στη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω παραμένουν ακόμα 11.500 άνθρωποι σε δομές συνολικής χωρητικότητας μόλις 5.576, ενώ για κατά την ίδια περίοδο έφτασαν στα νησιά πάνω από 1.000 άτομα.

«Ενώ η απόφαση του πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα, να μεταφέρει 5.000 αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα είναι ωφέλιμη για τους εκατοντάδες που μεταφέρθηκαν, εξακολουθεί όμως να είναι ένα ημίμετρο, που αφήνει χιλιάδες άλλους στο κρύο. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης και της στήριξης των άλλων ΕΕ μελών, για να εξασφαλίσουμε ώστε κανείς να μη χρειαστεί να περάσει το χειμώνα σε μια παγωμένη σκηνή».

Στην εκστραστεία που άρχισε την 1η Δεκεμβρίου, 13 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να τερματίσει την πολιτική της Ελλάδας εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Οι οργανώσεις ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να μεταφέρουν άμεσα τους ανθρώπους σε καλύτερες συνθήκες στην ηπειρωτική χώρα και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να τερματιστεί η πολιτική εγκλωβισμού που κρατά παγιδευμένους τους αιτούντες-άσυλο στα νησιά ως μέρος της συμφωνίας με την Τουρκία που αφορά στην επιστροφή στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο με αρνητική απόφαση.

Η Κάριτας Ελλάς και οι άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν στην καμπάνια θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα, υπογραμμίζοντας τις απαράδεκτες και τραγικές συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο που έχουν παγιδευτεί στα νησιά. Οι οργανώσεις θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση και τους ηγέτες της ΕΕ για μια πιο αποτελεσματική αντίδραση που θα προστατεύει τα δικαιώματα και θα περιορίζει την ταλαιπωρία των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου με στόχο την πιο γρήγορη επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν τους χορηγηθεί άσυλο, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι ένας παράγοντας που μεγενθύνει την ταλαιπωρία των ανθρώπων στα νησιά, ωστόσο η επιτάχυνση εις βάρος της ποιότητας των διαδικασιών χορήγησης ασύλου θα έθετε σε κίνδυνο τους αιτούντες άσυλο και την προστασία που χρειάζονται, ανέφερε η Κάριτας Ελλάς .

Μια τέτοια προσέγγιση είναι ο λανθασμένος τρόπος να μετριαστεί ο υπερπληθυσμός ή να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που συνδέονται με την πολιτική εγκλωβισμού και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που δημιούργησε αυτή την απάνθρωπη κατάσταση στα νησιά. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι αιτούντες άσυλο έχουν πρόσβαση σε δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου που επιτρέπουν την ορθή εξέταση όλων των αιτήσεων ασύλου βάσει των ατομικών τους προσόντων.

Οργανισμοί που συμμετέχουν στην εκστρατεία:

Κάριτας Ελλάς
Amnesty International
Greek Council for Refugees
Greek Forum of Refugees
Help Refugees
Human Rights Watch
International Rescue Committee
Jesuit Refugee Service
Oxfam
Praksis
Spanish Commission for Refugees (CEAR)