Μοιράσου το ταξίδι ~ Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης 2019

Η Κάριτας χρησιμοποιεί τη δύναμη της δημιουργικότητας για την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης

H εκστρατεία ‘’Μοιράσου το Ταξίδι’’ της διεθνούς Κάριτας για την Παγκόσμια Εβδομάδα Δρόσης 2019 βάζει στο επίκεντρο την τέχνη και την δύναμη της να αποτελέσει μέσο βαθιάς κατανόησης της μετανάστευσης.

Η εβδομάδα θα διαρκέσει από την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα των Μεταναστών και των Προσφύγων που έχει θεσπίσει το Βατικανό.

Οι ομάδες της Κάριτας σε ολόκληρο τον κόσμο θα φιλοξενήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης 2019, προκαλώντας ένα παγκόσμιο κύμα δράσης που θα ακολουθήσει τα επόμενα δύο χρόνια της Εκστρατείας Share the Journey. Κάποιοι θα γράψουν ποίηση, θα εκδώσουν βιβλία και βίντεο, ενώ άλλοι θα έχουν ήδη ασχοληθεί με ζωγραφική και σχεδίαση, έχουν πραγματοποιήσει θεατρικά, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλα.

Η Διεθνής Κάριτας στο πλαίσιο της εκστρατείας Share the Journey δημιούργησε ένα κολλάζ που περιέχει πρόσωπα ανθρώπων από όλο τον Κόσμο!

Το κολάζ με ύψος τριών μέτρων απεικονίζει το πρόσωπο της συναδέλφου μας Nasrin, η οποία εργάζεται για την Caritas Bangladesh σε ένα στρατόπεδο όπου οικογένειες προσφύγων Ροχίνγκια έχουν βρει καταφύγιο. Συμβολίζει την τρυφερότητα, την αντοχή και την αγάπη των εργαζομένων της Caritas για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους σε όλο τον κόσμο. Η Nasrin αντιπροσωπεύει την δύναμη και την αλληλεγγύη σε ατομικό και παγκόσμιο επίπεδο σήμερα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος όντας παιδί μεταναστών, πρόσθεσε και αυτός με τη σειρά του μια φωτογραφία του γάμου των γονιών του στην Αργεντινή στο κολλάζ και ο Πρόεδρος της Caritas Internationalis Κάρδινάλιος Luis Antonio Tagle πρόσθεσε μια φωτογραφία του παππού του ο οποίος ήταν παιδί μεταναστών.

Ο Καρδινάλιος Τάγκλε δήλωσε ότι βρήκε την εμπειρία πολύ συγκινητική.

“Όταν κρατούσα εκείνη την μικρή εικόνα του παππού μου – που η οικογένεια του το έστειλε από την Κίνα στις Φιλιππίνες για να ξεφύγει από τη φτώχεια – και την πρόσθεσα στο κολλάζ, ένιωσα το τεράστιο συναίσθημα της ιστορίας της μετανάστευσης. Ακόμη και από μια απλή καλλιτεχνική δράση όπως αυτή καταλαβαίνουμε την δύναμη της τέχνης.’’

Το θέμα της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης 2019 επικεντρώνεται σε κάτι που όλοι οι άνθρωποι έχουμε κοινό – είτε πρόκειται για ζωγραφική, μουσική, θέατρο, γραφή ή οποιαδήποτε άλλη πράξη καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η Κάριτας πιστεύει ότι οι τέχνες μας φέρνουν κοντά και ανοίγουν τις καρδιές και τα μυαλά μας και ότι η δημιουργικότητα μπορεί να κάνει πολλά για να μας βοηθήσει να επανασυνδεθούμε με τον διπλανό μας. Η προώθηση των τεχνών μπορεί να διαλύσει μύθους και παρεξηγήσεις και να μας κάνει να θέσουμε την ερώτηση – ποιοι είμαστε ο ένας στον άλλο;