Η Νεολαία στο κέντρο της δράσης της Κάριτας

Περισσότεροι από 150 επικεφαλής της Κάριτας και νέοι εθελοντές από όλη την Ευρώπη θα συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα στην Τιφλίδα για να συμμετάσχουν σε τριήμερη σύνοδο, όπου θα συζητηθούν και θ’ αναπτυχθούν τρόποι ενίσχυσης της νεολαίας.

Τιφλίδα 7-9 Μαΐου 2018

Οργανώσεις της Κάριτας από 39 ευρωπαϊκές χώρες θα βρεθούν μαζί στην ετήσια Περιφερειακή Σύνοδο του δικτύου (η Σύνοδος είναι βασικό καταστατικό όργανο λήψης αποφάσεων) μεταξύ 7-9 Μαΐου 2018. Φέτος, η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Τιφλίδα, υπό την αιγίδα της Κάριτας Γεωργίας.

Κάθε οργάνωση θα συμμετάσχει με μια αντιπροσωπεία που θα αποτελείται από διευθυντές, γενικούς γραμματείς ή προέδρους και νέους εθελοντές. Αντιπρόσωποι από την παγκόσμια ομοσπονδία Κάριτας θα είναι επίσης παρόντες. Οι εμπειρίες και οι μαρτυρίες των συμμετεχόντων θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας στο δίκτυο της Κάριτας Ευρώπης, και κατ’ επέκταση της Καθολικής Εκκλησίας, και την κοινωνία.

«Να αποτελέσουμε παράδειγμα»

«Η Κάριτας είναι μια μεγάλη οικογένεια με ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα. Μαζί με τους συναδέλφους και τους εθελοντές, μπορούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα και να κάνουμε τη διαφορά για τους πιο ευάλωτους και φτωχούς. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει, επίσης, να δίνουμε στους νέους ανθρώπους την ευκαιρία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να τους ενθαρρύνουμε να συμμετάσχουν ενεργά στις κοινωνίες τους», λέει ο Paul Galles, συντονιστής των εθελοντών αλληλεγγύης στους Νέους Κάριτας Λουξεμβούργου και ένας από τους εκπαιδευτές που βοηθούν στο δίκτυο των Νέων Κάριτας στην Ευρώπη.

Ήδη, πολλοί νέοι άνθρωποι προσφέρουν εθελοντικά στην Κάριτας, καθώς επιθυμούν να δεσμευτούν και να βοηθήσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης στις κοινότητές τους. Μέσα από τις δράσεις τους, ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους. Θέλουν να δώσουν έτσι ένα παράδειγμα και να βοηθούν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

«Οι Νέοι Κάριτας είναι σημαντικοί για ολόκληρο το δίκτυο»

«Είμαστε οι μαθητές, η νεολαία είναι ο δάσκαλος. Οι Νέοι Κάριτας είναι σημαντικοί για ολόκληρο το δίκτυο. Έχουμε υποστηρίξει την εμπλοκή νέων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Νέοι Κάριτας θα διαμορφώσουν την εικόνα της Κάριτας στην Εκκλησία και στην κοινωνία, σε αυτήν την Ευρώπη τού σήμερα και του αύριο που αλλάζει», τονίζει ο Σεβασμιότατος Luc Van Looy, Πρόεδρος της Κάριτας Ευρώπης και Επίσκοπος της Γάνδης.

Η Κάριτας Ευρώπης προωθεί τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων έτσι ώστε να εμπλακούν ενεργότερα στη διαμόρφωση δράσεων που τους αφορούν άμεσα. Ενισχύοντας τους νέους ανθρώπους σήμερα, διασφαλίζουμε μια δίκαιη, συμπεριληπτική και κοινωνική Ευρώπη αύριο.