Χριστουγεννιατικη Γιορτή στο Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμοτητας

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, εργαζόμενοι και εξυπηρετούμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς, συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τον ερχομό των Χριστουγέννων. Αυτή τη χρονιά, αποφασίσαμε αντί για χριστουγεννιάτικο δέντρο, με στολίδια και ευχές, να φτιάξουμε κάτι πιο συμβολικό. Έτσι, με την αμέριστη συμβολή και τις μοναδικές ιδέες της καλλιτέχνιδος Christina Grec, μέλος της ομάδας καλλιτεχνών που ονομάζεται “Athens Street Art Festival” και δραστηριοποιείται ομορφαίνοντας τους τοίχους σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας ήδη από το 2010 (λεπτομέρειες για τις δράσεις τους θα βρείτε στο σύνδεσμο: https://athensaf.eu/), φέτος φτιάξαμε το δικό μας χριστουγεννιάτικο καράβι.

Η ιδέα αυτή προέκυψε μιας και το καράβι μπορεί να έχει πολλούς συμβολισμούς. Για κάποιους ανθρώπους ήταν το ταξίδι σε μια νέα πατρίδα, το μέσο για να βρουν μια καινούργια ελπίδα. Για άλλους είναι ο τρόπος διαφυγής από μια δύσκολη ζωή, ίσως και ένα άσχημο παρελθόν. Για όλους πάντως είναι σίγουρα κάτι που μας κάνει να ταξιδεύουμε σε καινούργια όνειρα και στόχους για το μέλλον.

Η δράση ήταν ιδιαιτέρως συμμετοχική, χάρη στην απλότητα της ίδιας της αρχικής ιδέας στην οποία βασίστηκε: κάθε άνθρωπος που ερχόταν να γιορτάσει μαζί μας, κατασκεύαζε από χρωματιστά χαρτιά ένα ή περισσότερα καραβάκια. Στη συνέχεια έφτιαχνε πάνω τους μια ζωγραφιά, έγραφε ονόματα αγαπημένων του προσώπων ή απλά χριστουγεννιάτικες ευχές, προς όλους όσους θα περνούσαν από τη Δημοτική Αγορά και θα σταματούσαν να τις διαβάσουν.

Η καλλιτέχνης εξηγούσε και βοηθούσε στις διαδικασίες πορετοιμασίας της καλλιτεχνικής δράσης, και προσκαλούσε μαζί με τους εργαζόμενους του Κοινωνικού Κέντρου μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν. Την ευχαριστούμε πολύ και ελπίζουμε να συνεχίσουμε πλάι της με ακόμα ομορφότερες δράσεις.

Η δράση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνική και Οικονομική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα» που αφορά την υποστήριξη και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας.