Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, οι γυναίκες του Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς στην Κυψέλη, συμμετείχαν στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που έχει καθιερωθεί την 8η Μάρτη, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας συνάντησης της Ομάδας Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης Γυναικών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δύο μικρές παρουσιάσεις. Η πρώτη ανέδειξε τα γεγονότα γύρω από τα οποία διαμορφώθηκε ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας, καθώς και τη σταδιακή μετέπειτα διεκδίκηση και ανάπτυξη περισσότερων δικαιωμάτων για τις γυναίκες, και τη βελτίωση της θέσης τους στην κοινωνία. Έτσι συζητήσαμε για δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, η μητρότητα, η πρόσβαση σε παροχές υγείας, αλλά και για το δικαίωμα των γυναικών να ψηφίζουν και να συμμετέχουν στα κοινά.

Εν συνεχεία, η δεύτερη παρουσίαση ήταν αφιερωμένη σε γυναίκες που έχουν ζήσει κάποια περίοδο της ζωής τους ως πρόσφυγες, ωστόσο μέσα από τις δυσκολίες που βιώσαν κατάφεραν όχι μόνο οι ίδιες να διεκδικήσουν τα όνειρά τους και να πετύχουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να προσφέρουν τη βοήθεια που οι ίδιες κάποτε είχαν λάβει σε άλλους ανθρώπους. Είδαμε επομένως παραδείγματα γυναικών από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Σουδάν, τη Συρία, την Πολωνία, τη Σρι Λάνκα, τη Σομαλία, την Ουγκάντα και άλλες χώρες οι οποίες κατάφεραν να συμβάλλουν στο να γίνει ο κόσμος λίγο καλύτερος, μέσα από την πολιτική τους δράση, τα άρθρα, τις ταινίες τους, τα τραγούδια τους.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε χειροτεχνίες, γύρω από τη γιορτή των αποκριών και της καρναβαλικής περιόδου. Φτιάξαμε με διάφορα υλικά χειροτεχνίας τις δικές μας μάσκες, καρναβαλικά διακοσμητικά, και face-painting, ενώ στο τέλος δεν έλειψε ο χορός, σε καρναβαλικούς ρυθμούς αλλά και σε ελληνικούς και παραδοσιακούς άλλων κρατών!!

Η εκδήλωση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνική και Οικονομική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα» που αφορά την υποστήριξη και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας.