ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη 2019, το Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας που λειτουργεί η Κάριτας Ελλάς στην Κυψέλη έκλεισε ένα χρόνο παρουσίας στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι του Κοινωνικού Κέντρου επέλεξαν να το γιορτάσουν με μια δράση καλλιτεχνικού χαρακτήρα, κατόπιν πρότασης της εξαιρετικής καλλιτέχνιδος Christina Grec, μέλος της ομάδας καλλιτεχνών που ονομάζεται “Athens Street Art Festival” και δραστηριοποιείται ομορφαίνοντας τους τοίχους σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας ήδη από το 2010 (λεπτομέρειες για τις δράσεις τους θα βρείτε στο σύνδεσμο: https://athensaf.eu/).

Η ιδέα ήταν όμορφη, απλή και πολύ συμμετοχική: ο καθένας θα σχεδίαζε και θα ζωγράφιζε από ένα επιμέρους μικρό φτερό, τα οποία στο τέλος θα ενώνονταν σε δύο μεγάλα φτερά, που με τη σειρά τους θα τοποθετούνταν σε έναν τοίχο στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς. Εκεί, ο καθένας από τους συμμετέχοντες θα είχε μετά τη δυνατότητα να δει τον εαυτό του να «φοράει» αυτά τα φτερά.

Η συμμετοχή ήταν πολύ ενθαρρυντική: μέλη της ομάδας ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης ανδρών, μαθητές από τα τμήματα ελληνικών και αγγλικών, αλλά και περαστικοί, κάτοικοι της γειτονιάς, που γοητεύτηκαν από την όμορφη δράση μας και εντάχθηκαν στη δημιουργική ομάδα, δούλεψαν με συνεργασία, χαμόγελα και ομαδικότητα για να βγει αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα.

Η καλλιτέχνης μοιράστηκε μαζί μας τις όμορφες σκέψεις της που την οδήγησαν στη δράση αυτή:

«Νιώθω ότι μια τέτοια ιδέα αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό αυτό που προσπαθεί να κάνει η Κάριτας Ελλάς μέσα από το καθημερινό της έργο. Αυτοί οι άνθρωποι, εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, διανύουν βασανιστικές διαδρομές στην προσπάθεια τους να αγγίξουν το «άπιαστο» όνειρο που λέγεται Ευρώπη. Κάπου σε αυτήν την πορεία, τα φτερά τους «τσακίζονται», «τσαλακώνονται». Η Κάριτας Ελλάς καταφέρνει, έστω και με μικρά αλλά σταθερά βήματα κάθε φορά, να τους δίνει ξανά την ελπίδα, να τοποθετεί και πάλι αυτά τα φτερά στους ώμους τους, να τους κάνει να προχωράνε και να ονειρεύονται ξανά…».

Την ευχαριστούμε πολύ και ελπίζουμε να συνεχίσουμε πλάι της με ακόμα ομορφότερες δράσεις. Γινόμαστε και εμείς ομορφότεροι άνθρωποι, και η ανταμοιβή που παίρνουμε από τέτοιες χαρούμενες στιγμές που μοιραζόμαστε με όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι ανεκτίμητες.

Η δράση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Κοινωνική και Οικονομική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα» που αφορά την υποστήριξη και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Ελβετίας.