Ενημερωτικό εργαστήρι «ενοικίασης κατοικίας» στο Κοινωνικό Κέντρο του Νέου Κόσμου

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς στο Νέο Κόσμο, σε αγγλόφωνο και γαλλόφωνο πληθυσμό, το ενημερωτικό εργαστήρι σχετικά με την αναζήτηση ενοικίασης κατοικίας στην Αθήνα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες γύρω από το θέμα αυτό. Το εργαστήρι υλοποιήθηκε από την Κοινωνική λειτουργό του Κέντρου κ. Μερσίνα Μπαλακάκη καθώς και την Νομική Σύμβουλο κ. Ανδριανή Μαρδάκη.

Εισαγωγικά, συζητήθηκαν οι προτεινόμενες μέθοδοι εύρεσης διαμονής (ίντερνετ, πόρτα-πόρτα και μεσιτικά γραφεία), μιλήσαμε για τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε τρόπου και τι ακριβώς χρειάζεται να προσέξουν. Στη συνέχεια, προτείναμε περιοχές της Αθήνας που μπορούν να αναζητήσουν στέγη, εκτός από τη Βικτώρια, την Ομόνοια και την Κυψέλη που ήδη γνώριζαν.

Επιπλέον, παρουσιάσαμε στους εξυπηρετούμενους λογαριασμό ΔΕΗ και ΝΕΡΟ, δείχνοντάς τους ταυτόχρονα τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης τους στο διαμέρισμα και τι πρέπει να προσέξουν σχετικά με αυτό κατά την ενοικίαση του διαμερίσματος. Δείξαμε ακόμα τι είναι το ιδιωτικό συμφωνητικό και πως το περνάμε στο TAXISNET. Τους ενημερώσαμε για τα οφέλη που θα έχουν όταν έχουν άδεια διαμονής και θα νοικιάζουν σπίτι, ενώ  στο τελευταίο μέρος της συνάντησης ψάξαμε για σπίτια προς ενοικίαση στο διαδίκτυο, με τη βοήθεια υπολογιστών.

Η ιδέα και η υλοποίηση της αποδείχθηκαν εξαιρετικές, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια οι άνθρωποι κρατούσαν σημειώσεις, έκαναν ερωτήσεις, και αρκετοί φεύγοντας από τη συνάντηση αυτή, ένιωθαν ήδη έτοιμοι να αναζητήσουν μόνοι τους πιθανά σπίτια προς ενοικίαση!

Το ενημερωτικό εργαστήρι εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ – Συμμετοχή, ενίσχυση και κοινωνική ένταξη προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα» που αφορά την υποστήριξη και την ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κάριτας Ελλάς και χρηματοδοτείται από την Κάριτας Γερμανίας